SUKOB INTERESA?

Članice Bandićeve stranke kupuju gradske stanove po povlaštenim cijenama

 
 Marko Todorov / CROPIX

Proslavljena hrvatska atletičarka Sandra Perković uskoro bi trebala postati vlasnica stana na zagrebačkom Jarunu, neto površine 100 metara kvadratnih, koji je trenutno u vlasništvu Grada Zagreba.

Zlatna atletičarka, inače članica predsjedništva Stranke rada i solidarnosti, za stan koji joj je prije četiri godine u najam dao gradonačelnik Milan Bandić, njezin stranački šef, ponudila je na javnom natječaju 1,38 milijuna kuna. Bila je jedini ponuditelj i u odnosu na procijenjenu vrijednost ove nekretnine, dala je ponudu višu za 344 kune i 47 lipa.

No, ona nije jedina članica Stranke rada i solidarnosti koja će uskoro ući u vlasništvo nekretnine koja trenutačno pripada Gradu Zagrebu.

Vrijednost

Kako doznajemo, zahtjev za kupnju stana u čijem je najmu već 7 godina, poslala je i Ana-Marija Bujas Čelan, hrvatska karate reprezentativka, koja je nedavno osvojila brončanu medalju na Europskom prvenstvu u Novom Sadu. Ona je također u Bandićevoj stranci, bila je predsjednica zagrebačke organizacije stranke te je u dva navrata bila na listama na nacionalnim i lokalnim izborima.

Ona je još 2011. godine poslala zahtjev Gradu za dodjelom stana u najam, a na temelju činjenica da je “podnositeljica vrhunska sportašica, karatašica, višegodišnja je članica i kapetanica Hrvatske ženske seniorske reprezentacije” te da trenutačno živi u stanu koji je u vlasništvu njezine bake, gradonačelnik Bandić dao joj je na korištenje stan od 35 kvadrata u zagrebačkoj Augustinčićevoj ulici na Ravnicama. Za taj stan, tvrtka koja je procjenjivala vrijednost nekretnine Sandre Perković, napravila je procjeniteljski elaborat u veljači ove godine.

- Da, predala sam zahtjev za kupnju stana, iako je stvar zapela jer se Grad Zagreb još uvijek ne može uknjižiti kao vlasnik. Ponuda procjenitelja za stan u sadašnjem stanju bio je 1490 eura po kvadratu. To je otprilike tržišna cijena stana, iako bi bilo zanimljivo vidjeti kakva bi bila procjena stana da ja u njega nisam uložila 100 tisuća kuna. Stan je u zgradi koja je građena 70-ih godina prošlog stoljeća i kad sam se uselila, bio je poprilično neuredan - potvrdila je našu informaciju Bujas Čelan i rekla da najamninu plaća oko 500 kuna mjesečno.

Na pitanje radi li se tu o sukobu interesa jer kupuje stan od Grada, na čijem je čelu njezin stranački šef, Bujas Čelan kratko je odgovorila kako nikakvog sukoba interesa tu nema.

- Stan sam zatražila i prije nego što sam uopće poznavala gradonačelnika Bandića. Ispunila sam zahtjev, kao vrhunska sportašica. Ne znam samo zašto medijima smeta kada vrhunski sportaši kupuju stan, budući da ga ne kupuju po povlaštenim cijenama, niti im je dosadašnji najam uračunat u otkup stana - odgovorila nam je Bujas Čelan.

Pismo namjere

Slično pitanje jučer smo uputili i Sandri Perković, no nije odgovorila na naše pozive.

Stan na zagrebačkom Jarunu Perković je dobila na korištenje 2014. godine, na rok od pet godina uz najamninu od 13 kuna po kvadratu.

Prije toga Perković je živjela na Maksimirskoj cesti u stanu od 45 kvadrata. Nakon učlanjenja u stranku i izborom u Gradsku skupštinu, naša vrhunska sportašica predala je zahtjev za većim stanom “na lokaciji koja je bliža lokaciji njenog svakodnevnog treninga”.

Zbog njenog “ogromnog doprinosa hrvatskoj atletici, i hrvatskom sportu uopće, te kao vrhunskoj sportašici koja promovira zagrebački i hrvatski sport”, Bandić je donio zaključak kojim joj je dao na privremeno korištenje drugi gradski stan.

Taj stan koji je dao na korištenje Sandri Perković u rujnu 2014. godine, Grad Zagreb kupio je u kolovozu iste godine od tvrtke Gradko za 992 tisuće kuna s PDV-om na temelju javno raspisanog natječaja.

U tom natječaju stajalo je da Grad kupuje stan na području Jaruna veličine 130 metara kvadratnih, a čija cijena ne prelazi 1310 metara po kvadratu.

Osim Perković i Bujas Čelan, svi sadašnji korisnici stanova koji su u vlasništvu Grada Zagreba moći će otkupiti nekretnine u kojima trenutno žive.

Naime, Gradski ured za imovinske poslove i imovinu grada objavio je prije tjedan dana javni poziv korisnicima za podnošenje pisma namjere za kupnju stana.

Natječaj

Prema tom pozivu, predmet prodaje su stanovi koje koriste zaštićeni najmoprimci, nositelji stanarskog prava, stanovi koji su dani u najam na određeno vrijeme, kao i oni stanovi koji se zaključno s danom 30. 11. 2012. koriste bez valjane osnove.

Stanovi koji su u povratu nisu predmet ovog poziva. Ako zahtjev za kupnju stana pošalju zakonski najmoprimci i nositelji stanarskog prava, s njima će se sklopiti ugovor neposrednom pogodbom, dok će se ostali stanovi prodavati na temelju javnog natječaja, po tržišnoj vrijednosti, koju će procijeniti ovlašteni sudski vještaci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:49