ŠKEGRO KOD KOSOR

Čobanković i Šuker umjesto Polančeca

I Božidar Kalmeta spominjao se kao kandidat, no sam je javno rekao da ne želi biti potpredsjednik Vlade

ZAGREB - Premda je od odlaska Damira Polančeca iz Vlade prošlo tjedan dana, premijerka Jadranka Kosor još nije odredila njegova nasljednika.

Iz Vladinih krugova danas se nije moglo doznati tko će biti novi vicepremijer za gospodarstvo, a tko novi ministar gospodarstva. Ono što je u ovom trenutku izgledno, to je da će te dvije funkcije, koje je do nedavno obnašao Polančec, biti razdvojene. U Banskim dvorima tvrde i da premijerka još uvijek vodi konzultacije s potencijalnim kandidatima za upražnjeno Polančecovo mjesto u Banskim dvorima.

Očekuje se da će s konkretnim imenima u javnost izaći sljedećeg tjedna. Najveće izglede da postane novi potpredsjednik Vlade dosad su se davale ministru financija Ivanu Šukeru. Šuker bi na tom mjestu najlakše progurao izradu “štedljjivog” proračuna za sljedeću godinu, a s bičem potpredsjednika Vlade u rukama mogao bi osigurati i njegovu uspješnu provedbu.

Slavonski lobi

Šukeru u prilog ide i jaka stranačka baza, koju ima u HDZ-u Zagrebačke županije, budući da je godinama bio gradonačelnik najvećeg grada u županiji - Velike Gorice. S druge strane, oponenti mu zamjeraju preusku orijentaciju na javne financije i nimalo ugodan stil komuniciranja.

No, izvori iz HDZ-a kažu da velike šanse za imenovanje na potpredsjedničko mjesto ima i Petar Čobanković, ministar poljoprivrede. U prilog takvom raspletu događaja sugovornici obično ističu njegovu bezuvjetnu lojalnost premijerki i stranci, te tvrde da je u stanju provesti sve što nadređeni od njega traže. Čobankoviću se u zasluge ubraja i dosadašnje smirivanje seljačkih prosvjeda, u čemu je on nesumnjivo bio uspješniji od prethodnika Božidara Pankretića iz HSS-a. Ne treba zaboraviti ni na Čobankovićev status u stranci, gdje se smatra jednim od protagonista “slavonskog lobija”.

Među mogućim kandidatima za upražnjeno Polančecovo mjesto dosad su se spominjali i Božidar Kalmeta, ministar mora, prometa i infrastrukture, te Darko Milinović, ministar zdravstva. Obojici u prilog ide jaka stranačka baza, koju Kalmeta ima u Zadarskoj, a Milinović u Ličko-senjskoj županiji. Međutim, Kalmeta je ovih dana javno kazao da nema ambicija postati potpredsjednik Vlade za gospodarstvo, dok je Milinovićev nedostatak nepoznavanje gospodarske tematike.

Škegru podupire Hebrang

U igru je kao mogući potporedsjednik Vlade jučer “uletio” i bivši ministar financija Borislav Škegro. Naime, njegov jučerašnji posjet Banskim dvorima brzo se pročuo u političkim krugovima. U kuloarima se već danima Škegro spominje kao mogući ministar gospodarstva, a jučer ga se spominjalo i kao potencijlanog potpredsjednika Vlade. Škegro, međutim, ništa nije htio otkriti.

- Nemam komentara! - kratko nam je odgovorio kada smo ga pitali vraća li se u Banske dvore.

Škegrin ulazak u Vladu u ovom je trenutku malo vjerojatan, iako je ta mogućnost i dalje otvorena. Iako uživa potporu istaknutijih HDZ-ovaca, poput Andrije Hebranga, Škegro je već gotovo cijelo desetljeće izvan politike. No, protiv su sindikati kojima Škegro nije ostao u dobrom sjećanju. Upućeni kažu da bi on i bio sklon prihvatiti se te uloge, ali pod uvjetom da sam bira kadrova. Bilo je i informacija da je Škegro Vladi spreman pomoći i bez formalnog ulaska u nju.

U Vladi viđen i Emil Tedeschi, koga će premijerka odabrati?

Potraga za potpredsjednikom za gospodarstvo premijerki Jadranki Kosor na kraju bi se mogla pokazati kao lakši posao nego potraga za ministrom gospodarstva. To radno mjesto nitko si od uglednih gospodarstvenika u Hrvatskoj u ovom trenutku ne priželjkuje. Jučer popodne na ulazu u sjedište Vlade viđen je i Emil Tedeschi, predsjednik Uprave i vlasnik Atlantic grupe, što je odmah potaknulo špekulacije da bi on mogao biti novi premijerkin izbor za ministra gospodarstva.

Međutim, u krugu njegovih suradnika ne znaju ništa o tome, ali ne vjeruju da bi se Tedeschi sada htio prihvatiti tako ozbiljnog i teškog posla, u vrijeme krize kad treba paziti na svoju kompaniju.

Damir Kuštrak, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca i član Uprave Agrokora, i dalje je među najpoželjnijim kadrovskim rješenjima za ministra gospodarstva. Dobro upućen u stanje u gospodarstvu, a istodobno i sa iskustvom rada u državnoj upravi (bio je zamjenik ministra financija Mate Crkvenca u doba Račanove vlade), Kuštrak bi se, smatraju mnogi, najbrže prilagodio novom poslu, a imao bi i jaku potporu poslodavačkih krugova.

Međutim, Kuštrak prema informacijama koje imamo nije zainteresiran za taj posao. Među ostalim, nije član HDZ-a niti je ikada bio, a kad se počelo pričati o uvjetima koje novi ministar mora ispunjavati, iz HDZ-ovih su krugova stigle rezolutne izjave da to mjesto svakako mora popuniti njihov stranački kadar, jer im to Ministarstvo pripada prema koalicijskom ugovoru.

Tijekom jučerašnjeg dana izronilo je i ime Đure Popijača, sadašnjeg direktora HUP-a, čiji izbor bi također podržala hrvatska poslovna zajednica. Mnogi vjeruju kako će upravo Đuro Popijač, ukoliko se razdvoje funkcije potpredsjednika za gospodarstvo i ministra gospodarstva, i zasjesti u praznu fotelju u Vukovarskoj.

Taj bi izbor zadovoljio vladajuću većinu jer bi mogli reći poslodavcima: evo, stalno ste kritizirali našu gospodarsku politiku, pa sada pokažite što znate.

Zadovoljio bi i same poslodavce jer bi na mjestu ministra gospodarstva dobili čovjeka koji zna što gospodarstvu treba.

I ime dr. Željka Lovrinčevića sa Ekonomskog instituta, neformalnog savjetnika premijerke Kosor, još nije zaboravljeno, no političke ‘kladionice’ ne daju mu velike šanse za ulazak na ministarsko mjesto.

Potraga za ministrom gospodarstva nije laka jer, kako nam kaže jedan visoki izvor iz vladinih krugova, “nitko se ne gura na to mjesto”. No, netko ga na kraju ipak mora zauzeti.

Donedavni ministar Damir Polančec kaže da njegov nasljednik, tko god to bio, mora biti spreman na puno rada i strpljiv. - Od srca mu želim da se može puno više posvetiti razvojnim projektima i strategijama pojedinih grana nego gašenju vatre. Nažalost, ja sam prečesto imao ulogu vatrogasca i amortizera, kaže Damir Polančec. (A. Milovan, B. Stipić)

Škegrin motiv za povratak

Viski pod kaputom, isukan pištolj u Saboru, PDV i tajni privatizacijski ugovor hrvatske države s Deutsche telekomom. Prve asocijacije na spomen imena Borislava Škegre jednako su kontroverzne kao i sam Škegro, dugotrajni Tuđmanov potpredsjednik vlade za gospodarstvo i vjerojatno najbolji u nizu ministara financija.

Po odlasku iz politike Škegro se posvetio privatnom biznisu. Kao suvlasnik Quaestusa, prve hrvatske tvrtke za upravljanje rizičnim kapitalom on danas trpi posljedice krize. Dovoljno jak motiv da Škegro razmotri želi li se prihvatiti novog rizika - izvođenja Hrvatske iz krize koja danas, iako drukčija, nije posve različita od one iz 90-ih. (V. Vresnik)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:21