HDZ I HSLS SE PROTIVE:

'Ne želimo u Vladi Popijača jer je preblizak HSS-u'

I HDZ-ovi i HSLS-ovi dužnosnici poručili su premijerki Kosor da je neprihvatljivo seljacima dati još jedno mjesto u Vladi. Ministar Darko Milinović najizgledniji je kandidat za mjesto potpredsjednika Vlade
 Ranko Šuvar/Cropix

ZAGREB - Mogućnost da Đuro Popijač bude imenovan za novog ministra gospodarstva izazvala je nezadovoljstvo u vladajućoj koaliciji, pogotovo u HDZ-u. Problem je nastao, prema našim informacijama, zato što se Popijača povezuje s HSS-om.

Upozorenje premijerki

HDZ-ovi, a neki kažu i dužnosnici HSLS-a, upozorili su premijerku Jadranku Kosor kako je neprihvatljivo da seljacima pripadne još jedno mjesto u Vladi.

Iako se još jučer činilo da je nova kadrovska križaljka u Vladi riješena, Kosor je sada suočena s dodatnim problemom u rekonstrukciji svog kabineta. Prema informacijama iz HSS-a, Popijač nije član te stranke. Ali postoji niz činjenica koje ga povezuju s HSS-om, tvrde izvori iz vladajuće koalicije.

Još za vrijeme Račanove koalicijske Vlade, kažu, Popijač je imenovan za direktora Fine upravo u kvoti HSS-a. A na parlamentarnim izborima 2003.

Popijač je bio na HSS-ovoj listi u prvoj, zagrebačkoj izbornoj jedinici.

Nekima u HDZ-u je to bilo dovoljno da Popijač izgubi epitet nestranačkog stručnjaka i da mu se izmakne mjesto u Vladi.

Iako je, po nekim tumačenjima, i HSLS protiv Popijača, predsjednica te stranke Đurđa Adlešič kaže: “Nas nitko nije ni pitao za mišljenje ni informirao o tome”.

Moguće je, međutim, da HSLS ima zadršku prema Popijaču jer je početkom 90-ih bio član te stranke, ali je napustio liberale.

Iako je premijerka planirala u sljedeća dva-tri dana završiti priču o novim ministrima, čini se da se sve zakompliciralo, te bi se rasprave unutar koalicije mogle neplanirano oduljiti.

Jedno je posve sigurno: dužnost potpredsjednika Vlade zaduženog za gospodarstvo bit će odvojena od funkcije ministra gospodarstva. Jednako je tako sigurno da će novi potpredsjednik Vlade biti iz redova HDZ-a, što su od premijerke nedvosmisleno tražili njezini stranački kolege.

Milinovićeva prednost

U vrhu HDZ-a razmišlja se i o tome da se uvede još jedna pozicija: potpredsjednik Vlade koji bi bio zadužen za krizne situacije u gospodarstvu.

Ministar zdravstva Darko Milinović favorit je za mjesto potpredsjednika Vlade, tvrdi naš izvor iz vladajuće stranke.

No i dalje se vodi bitka u HDZ-u: za tu poziciju zainteresirani su i Ivan Šuker, Božidar Kalmeta i Petar Čobanković.

Milinovićeva je prednost, možda i odlučujuća, stranačka funkcija: on je, naime, zamjenik predsjednice HDZ-a pa dio utjecajnih HDZ-ovaca smatra da mu to daje pravo da bude i vicepremijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:09