NAVELI GA DA PUŠI

Čobanković kažnjen sa 100, a tvrtka u kojoj je pušio sa 500 kn

Očekivalo se da će ministar poljoprivrede platiti 1000 kuna kazne, no platio je samo simboličan iznos jer je kršio Zakon o radu, a ne Zakon o zabrani pušenja
 Drago Sopta / CROPIX

ZAGREB - Ministar poljoprivrede Petar Čobanković platio je danas kaznu od 100 kuna jer je dan ranije na sastanku u prehrambenoj industriji Kandit zapalio cigaretu što su zabilježili fotoreporteri. Plaćanje kazne “odrađeno” je kao mali igrokaz u kojem je ministru kaznu osobno došao naplatiti glavni državni inspektor Kruno Kovačević, a sve je bilo popraćeno brojnim televizijskim kamerama i novinarima.

Čobanković je priznao da je pogriješio i obećao kako će pokušati smanjiti pušenje. No, nije propustio priliku da za sve okrivi Kandit koji je organizirao skup.

- Instinktivno sam posegnuo za cigaretom. Ne bih ja zapalio da netko nije donio pepeljaru - pokušao se opravdati Čobanković.

Iako se očekivalo da će Čobanković platiti kaznu od 1000 kuna koliko inače iznosi kazna kršenja zabrane pušenja za fizičke osobe u kafićima, koja je na snagu stupila prošlog tjedna, Čobanković je platio samo 100 kuna. Objašnjeno je da je prekršio Zakon o radu, a ne Zakon kojim se regulira zabrana pušenja u kafićima i restoranima.

Naime, ukoliko inspektori na radnom mjestu uhvate zaposlenika sa cigaretom on plaća kaznu od 100 kuna, dok je poslodavac dužan platiti kaznu od 500 kuna. A upravo toliko će platiti Kandit u čijim je prostorijama Čobanković uhvaćen kako uživa u cigareti. Na sastanku su još bili i sindikalni povjerenici HUS-a i PPDIV-a.

- Omaklo mi se. Nisam mogao odoljeti. Imao sam težak dan, a pregovori isto nisu bili laki. Što da radim? Ništa ne tajim, ako sam kriv platit ću kaznu - rekao je u ponedjeljak ministar.

Čobanković je odbacio sumnje kako je medijski popraćeno plaćanje kazne dogovoreno u suradnji s ministrom zdravstva Milinovićem, a pohvalio se kako se trudi smanjiti pušenje te da mu jedna kutija traje čak dva dana.

Direktor Kandita: Nemam pojma o ničemu

OSIJEK - Predsjednik uprave Kandita Josip Pavić u telefonskom nam je razgovoru rekao da nema pojma o kazni u iznosu od 500 kuna zato što je ministar poljoprivrede Petar Čobanković u prostorijama Kandita zapalio cigaretu i pušio.

- Nisam imao pojma ni da je to učinio, a ne znam ni da smo kažnjeni. To je bio preozbiljan sastanak da bih ja obraćao pozornost na takve detalje. Nama je bitno da mi riješimo probleme koje imamo, jer ja sam odgovoran za 1.100 ljudi koji rade u Kanditu, a ostalo me ne zanima - rekao je Pavić, kojega smo upitali i da prokomentira Čobankovićevu izjavu kako je zapalio „na inicijativu svojih domaćina“ - Što da ja sada tu komentiram? Reći ću vam ovako: "Nemam pojma o tome“ - zaključio je Pavić. (N. P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 01:52