MINISTAR GOSPODARSTVA

Ćorić: Ideja zakona o HGK je pozitivna promjena, a ne rušenje institucije

HGK će ostati bez 35 posto prihoda od članarina, odnosno oko 60 milijuna kuna
Tomislav Ćorić
 Darko Tomaš/Cropix

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić istaknuo je u utorak da se novim zakonom o Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), po kojem preko 95 posto poduzetnika neće morati plaćati članarinu, želi potaknuti pozitivna promjena, a ne rušiti dugogodišnju instituciju.

Prijedlogom zakona oslobađa se plaćanja članarina poduzetnike koji ispunjavaju dva od tri kriterija, da im ukupna aktiva ne prelazi 7,5 milijuna kuna, ukupni godišnji prihodi 15 milijuna kuna, a broj zaposlenika 50. Riječ je o najbrojnijoj skupini koja obuhvaća oko 96 posto članova HGK-a, kazao je Ćorić predstavljajući zakon u Saboru.

Cilj je stimulirati i modernizirati komorski sustav uz ponudu novih usluga. HGK će ostati bez 35 posto prihoda od članarina, odnosno oko 60 milijuna kuna, a izostanak financijskih sredstava najjača je pretpostavka za reorganizaciju, transformaciju i ostale racionalizacije, naglasio je Ćorić.

„Odlučili smo se i dalje za obvezno članstvo jer mislimo da HGK kao institucija s dugogodišnjom poviješću treba opstati, a u slučaju fakultativnog članstva ne bi opstala. Gradimo na ideji pozitivne promjene, a ne rušenju institucija”, odgovorio je ministar Anki Mrak Taritaš (GLAS) zašto članstvo ostaje obvezno.

Ćorić očekuje da će reformom promijeniti percepciju javnosti o HGK kao instituciji koja je samoj sebi svrha, te vratiti povjerenje gospodarstvenika.

„Zašto se diskriminiraju velika i srednja poduzeća, ako nisu zadovoljni zbog čega bi plaćali članarinu”, upitao je Zvonimir Troskot (Most). Gospodarske komore najefikasnije su u zemljama gdje je članstvo dobrovoljno, primjerice u Danskoj, Finskoj i Sloveniji.

Marijana Puljak (Centar) ocijenila je da zakon treba povući iz procedure jer je javno savjetovanje, suprotno zakonu, umjesto 30 trajalo samo 5 dana.

Tvrdi da preko 70 posto poduzetnika nije zadovoljno kvalitetom rada HGK, članovi nemaju osjećaj da imaju koristi od nje, pa i ona pita zašto se članarina ne ukida svima.

Da je HGK zadnjih 20 godina funkcionirao normalno, a ne pod utjecajem HDZ-a, danas o ovome ne bismo razgovarali , ustvrdio je Siniša Hajdaš Dončić (SDP).

Daniel Spajić (DP) zakonske izmjene je ocijenio kozmetičkim i tvrdi HGK će i dalje ostati zatvorena i netransparentna institucija koja nije usmjerene na rješavanje stvarnih problema gospodarstvenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:54