MINISTAR ZAŠTITE OKOLIŠA

ĆORIĆ NA POTPISIVANJU UGOVORA TEŠKIH 570 MILIJUNA KN Od recesije u RH neće biti niti 'R'! Svatko tko pomišlja na to može biti u potpunosti razuvjeren

 Vlado Kos / CROPIX

Ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za financiranje vodno-komunalnih EU projekata u Osječko-baranjskoj županiji vrijednih više od 570 milijuna kuna, potpisani su u ponedjeljak, a predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović ustvrdila je kako je riječ o projektima od dugoročne važnosti za to područje.

Ugovori se odnose na gradove Beli Manastir i Našice te općine Semeljci, Podgorač, Donja Motičina i Feričanci, a s korisnicima i partnerima potpisali su ih ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i generalni direktor "Hrvatskih voda" Zoran Đuroković.

Predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je kako će realizacija tih projekata mnogim građanima donijeti nove priključke vode, čistu vodu i kvalitetniju odvodnju, a širenje mreže odvodnje pozitivno će se odraziti i na zaštitu okoliša.

Ovim projektom se još jednom pokazuje koliko se korištenjem EU fondova može na bolje promijeniti lice naše države, naših gradova i sela te podići kvaliteta življenja naših građana. Time se pokazuje i dobar rad naše državne uprave, koja je unatoč prvim godinama nesnalaženja u korištenju EU fondova, sada doista počela odrađivati jako dobar posao, dodala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Smatra kako je potpisivanje današnjih ugovora potvrda kako sinergijskim djelovanjem u cilju boljitka naših građana "možemo ostvariti sve što zacrtamo" te da "zajedno možemo brže i bolje mijenjati Hrvatsku u infrastrukturnom, ekološkom, prometnom i svakom drugom smislu", što je pretpostavka za mijenjanje demografskih trendova.

Istaknula je kako je takav pristup važan u cilju uspješnog nastavka korištenja EU strukturnih fondova i postizanja ciljeva kohezijske politike te radi ravnomjernog regionalnog razvoja Hrvatske, jer je "svaki kutak Hrvatske jednako važan kao i Zagreb".

Ćorić: Najveću korist od realizacije projekata imat će općina Semeljci

Ministar Ćorić pojasnio je kako realizacija tih projekata, uz ostalo, obuhvaća izgradnju preko 100 kilometara mreže javne odvodnje, izgradnju i obnovu više od 70 kilometara mreže javne vodoopskrbe, izgradnju više od 50 crpnih stanica te podizanje razine pročišćavanja na postojećim pročistačima otpadnih voda.

Ćorić napominje kako se najveća korist od realizacije ovih projekata očekuje za općinu Semeljci, kod Đakova, koja u ovom trenutku nije priključena na sustav javne odvodnje, a nakon završetka tog projekta priključenost bi trebala biti 85 posto.

Ističe kako ćemo, nakon potpisivanja ovih ugovora, te potpisivanja ugovora za aglomeracije Split i Koprivnica, koji se uskoro očekuju, u području poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture u Hrvatskoj, u inicijalnoj fazi, imati projekte vrijedne 17,5 milijardi kuna, koji će se raditi u idućih nekoliko godina.

Temeljem takvog posla koji nas čeka u području vodno-komunalne infrastrukture, a vezano s tim u području građevinarstva, od recesije u Hrvatskoj neće biti niti "r". Svatko tko pomišlja na to može već ovim brojkama biti u potpunosti razuvjeren da do toga neće doći, poručio je ministar Ćorić.

Generalni direktor "Hrvatskih voda" Zoran Đuroković kazao je kako od ukupnih ulaganja za danas potpisane projekte 322 milijuna kuna dolazi iz EU fondova, oko 25 iznosa posto snosi državni proračun, a svega 4 do 6 posto jedinice lokalne samouprave.

Izvijestio je kako se u Osječko-baranjskoj županiji trenutno provode projekti vrijedni 1,5 milijardi kuna, od čega će 866 milijuna kuna doći iz EU fondova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:23