BITKA ZA ZAGREB

Ćorić protiv Kostopeča kreće u utrku za šefa zagrebačkog HDZ-a?

Drago Prgomet i Mislav Herman navodno se neće kandidirati, a nije siguran ni aktualni šef zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić
Tomislav Ćorić (lijevo) i Pavo Kostopeč (desno)
 CROPIX

Na unutarstranačkim izborima u HDZ-u, koji bi trebali biti raspisani 7. veljače, jedna od zanimljivijih utrka bit će i ona za zagrebački HDZ. U kuloarima su se do sada kao mogući kandidati za mjesto predsjednika gradskog odbora najviše spominjali aktualni šef zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić, liječnici Pavo Kostopeč, Drago Prgomet i Mislav Herman te ministar zaštite okoliša i Tomislav Ćorić.

A doznajemo i da dio zagrebačkih HDZ-ovaca na kandidaturu nagovara još jednog liječnika, Ivana Ćelića, koji trenutačno obnaša dužnost tajnika zagrebačkog HDZ-a. Neki spominju i ime Krunoslava Katičića, državnog tajnika u Ministarstvu državne imovine, koji je blizak s Andrejem Plenkovićem. No, prema zadnjim informacijama iz HDZ-a, dio kandidata se predomislio.

Tako izvori bliski aktualnom šefu zagrebačke Skupštine Dragi Prgometu kažu kako se on ipak neće kandidirati te da se nakon što završi mandat u Skupštini, planira u potpunosti posvetiti struci te nekim svojim projektima. Prgomet je, naime, nedavno prošao proceduru za izbor u American College of Surgeon, najprestižniju kiruršku akademiju u svijetu. A u utrku, navodno, neće ni Mislav Herman.

Ovisi o Mikuliću

Vodstvo stranke na mjestu novog šefa HDZ-a Zagreb rado bi vidjelo Tomislava Ćorića, čije se ime već duže vrijeme spominje za tu poziciju, a i on sam ima takve ambicije. No, problem je što Ćorić nema baš veliku potporu među HDZ-ovcima u metropoli, pa se zadnjih dana, doznajemo, među različitim strujama pokušava postići kompromis oko njegove kandidature. Ćorić je, naime, u dobrim odnosima i s Plenkovićem, ali i s njegovim zamjenikom Milijanom Brkićem koji je još utjecajan u zagrebačkom HDZ-u.

- Problem oko tog dogovora je što Ćorić postaje bliži Plenkoviću, što Brkiću ne odgovara - komentirao je jedan HDZ-ovac. Čini se da bi Ćorićeva kandidatura uvelike mogla ovisiti o namjerama Andrije Mikulića. Iako su neki HDZ-ovci uvjereni kako će se Mikulić ponovno kandidirati, dio njih kaže kako bi Mikulić nakon dva mandata na čelu zagrebačkog HDZ-a i funkcije glavnog državnog inspektora ipak mogao odustati od te utrke, pogotovo ako se postigne dogovor različitih struja oko Ćorića. Navodno bi se, ako dođe do suglasja oko Ćorića, povukao i Ivan Ćelić. U tom slučaju glavna bitka za zagrebački HDZ vodila bi se između ministra Ćorića i kirurga Pave Kostopeča.

- Kostopeč u srazu s Ćorićem ima dobre šanse jer se glasa jedan član-jedan glas, a da je stari model to bi bilo upitno - kazao je sugovornik iz stranke. U HDZ-ovim kuloarima se, pak, priča i da se Ćorić ne bi upuštao u kandidaturu ako bi se u bitku za još jedan mandat upustio Mikulić.

- Ćorić baš nema potporu među članovima, a kao član Predsjedništva gradskog odbora gotovo se uopće ne pojavljuje na sjednicama, niti je sudjelovao u radu organizacije, što mu mnogi zamjeraju - kazao nam je jedan HDZ-ovac.

Izvori bliski vrhu stranke kažu kako se razmišlja o Ćoriću, ali da još nije donesena definitivna odluka.

- Sad su prioritet izbori za predsjednika, zamjenika i četiri potpredsjednika HDZ-a - kazao je jedan od naših sugovornika. Inače, prvi krug izbora za predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Zagreb predviđen je 5. travnja, a drugi krug 19. travnja.

Manje izbornih mjesta

Doznajemo i da su iz središnjice HDZ-a tražili da se na unutarstranačkim izborima smanji broj biračkih mjesta u Zagrebu, a navodno i u Splitu. U Zagrebu su HDZ-ovci, kad se zadnji put birao šef stranke i kad je kandidat bio samo Plenković - mogli birati na 17 mjesta, a sada se predlaže tek njih šest.

Zagrebački HDZ je, doznajemo, tražio od središnjice da se odustane od tog prijedloga, a sada se čeka konačna odluka. Neki u HDZ-u smatraju da će, ako se smanji broj glasačkih mjesta, manje članova izaći na izbore. A manji izlazak, kako tvrde neki iz stranke, pogoduje Plenkoviću s obzirom na to da se glasa po sustavu jedan član-jedan glas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:06