UNUTARSTRANAČKI IZBORI

KARAMARKO KANDIDAT ZA ŠEFA HDZ-a: U njegovom timu je Mijo Crnoja, čovjek koji je bio ministar samo šest dana, doznajemo tko je još u stožeru

Tomislav Karamarko, Mijo Crnoja
 Davor Pongracic, Damjan Tadic / CROPIX

Bivši šef HDZ-a Tomislav Karamarko u petak 7. veljače u 19 sati u dvorani Narodnog sveučilišta u Sesvetama trebao bi održati predizborni skup na kojem će najaviti svoju kandidaturu za šefa stranke. Plakat s najavom tog skupa posljednjih se nekoliko dana proširio društvenim mrežama, a da su te informacije točne, potvrdilo nam je više sugovornika iz Karamarkova kruga.

- Skup će se održati, a što se tiče kandidature, Karamarko će sve sam reći, to je njegova odluka - rekao nam je jedan član HDZ-a.

rad na terenu

Dodao je i kako datum 7. veljače nije slučajno odabran jer bi u HDZ-u upravo taj dan trebali službeno biti raspisani unutarstranački izbori. Da bi se mogao kandidirati, Karamarko je proteklih mjeseci dao naslutiti u više svojih objava na Facebooku.

U njegovu krugu tvrde kako on već dugo radi na terenu, a u timu koji će mu pomagati u kampanji zasad se u medijima, ali i u HDZ-ovim kuloarima spominje nekoliko imena. Tako bi mu kampanju trebao voditi Željko Fiolić koji je dugo radio u MUP-u, a kratko je vrijeme bio i saborski zastupnik. Poznat je i kao jedan od najžešćih kritičara bivšeg ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića u vrijeme kad je HDZ bio u koaliciji s Mostom.

U Karamarkovu timu trebali bi biti i Martin Pastuović, koji mu je bio savjetnik za gospodarstvo u vrijeme dok je vodio stranku, te bivša ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić. Tu su, navodno, još i Zorica Gregurić, predsjednica Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara i dragovoljka Domovinskog rata, poduzetnik Josip Vidović, koji je jedno vrijeme bio tajnik HDZ-ova Odbora za branitelje, te Mijo Crnoja, poznat kao ministar s najkraćim stažem, s obzirom na to da se na mjestu ministra branitelja zbog afere s prebivalištem zadržao samo šest dana.

Društvene mreže

Karamarkova kandidatura, kako mnogi smatraju, mogla bi ići na ruku aktualnom HDZ-ovu predsjedniku Plenkoviću. Naime, Karamarko te trojac Miro Kovač, Ivan Penava i Davor Ivo Stier pretendiraju na desnije, konzervativnije HDZ-ovce pa bi tu moglo, s obzirom na to da se glasa po sustavu jedan član-jedan glas, doći do rasipanja glasova.

Kad je riječ o Karamarkovoj kandidaturi, mišljenja su u stranci podijeljena. Veći dio HDZ-ovaca s kojima smo razgovarali ne vjeruje da bi Karamarko mogao ponovno preuzeti HDZ.

- Mislim da on nema nikakvih šansi, ne znam što mu to treba, to je čovjek koji je srušio vlastitu Vladu - kaže jedan dugogodišnji član stranke, uz napomenu da on “još nije siguran niti hoće Ii se Karamarko kandidirati”. Drugi dodaje neka Karamarko, ako to želi, ide u utrku, ali smatra da on nema nikakvih šansi dobiti izbore.

- Ako se kandidira, znači da igra za Plenkovića - komentirao je jučer jedan istaknuti HDZ-ovac. Neki ističu kako Karamarko ima malu i operativno slabu ekipu te da ne može dobiti širu potporu članstva.

- Time se otvara mogućnost drugog kruga, što će štetiti i Plenkoviću - kaže jedan od naših sugovornika.

Dogovor s Kovačem?

U Karamarkovu su krugu, pak, uvjereni u suprotno.

- Svatko tko se kandidira, može pobijediti. Karamarko je iskren političar i želi dobro državi i narodu. Nije se ogriješio ni o koga - kaže jedan od njegovih pristaša. Ne smatra da će mu činjenica da je svojedobno srušio vlastitu Vladu biti minus na unutarstranačkim izborima.

- Ne bih rekao da je on rušio Vladu, to je više bio splet nesretnih okolnosti. Poslije su neke stvari ispale upravo onako kako je o njima govorio Karamarko, poput arbitraže oko koje je bio u pravu - rekao je jedan od sugovornika blizak bivšem šefu HDZ-a. Dodao je kako je Karamarko pokazao da je ispravan čovjek te da ima iskustvo i stavove.

- On ima rezultate iza sebe, donosio je pobjede. Zagovara one vrijednosti koje su i moje, zato će imati moju podršku. A u stranci ima još dosta članova koji razmišljaju poput mene - smatra još jedan Karamarkov zagovornik.

Kad je riječ o mogućoj suradnji Karamarka i HDZ-ove “alternative za promjene” koju predvode Kovač, Penava i Stier, neki iz Karamarkova kruga ističu “kako uvijek postoji mogućnost za dogovor”. Zasad ne otkrivaju je li već bilo nekih razgovora između njih. No, dio Karamarkovih zagovornika zamjera “alternativi” što je prije izašla s kandidaturama.

- To ne pokazuje dobru volju, niti pokazuje zajedništvo - smatra jedan HDZ-ovac blizak Karamarku i dodaje kako ne vidi “suštinsku razliku između Plenkovića i ‘alternative za promjene’”.

- ‘Alternativa’ je bila protiv Karamarka i dovela je Plenkovića na vlast. Također su i sudjelovali u toj vlasti, a da su zaista htjeli promjene, imali su vremena za njih. Jedino mi nije jasno što tu radi Ivan Penava - komentirao je naš sugovornik.

U Karamarkovu su krugu istaknuli kako se nadaju da će na unutarstranačkim izborima svi kandidati imati jednake uvjete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:49