OBRAT

ZAGREBAČKI HDZ NAJAVIO DA NEĆE PODRŽATI 30 POSTO AMANDMANA NA GUP Bandić: 'Mi povlačimo sve naše amandmane!'

 Damjan Tadić / CROPIX

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić izjavio je u subotu kako su na sjednici šireg Predsjedništva raspravljali o zagrebačkom GUP-u te odlučili da neće podržati niti jedan amandman koji se odnosi na prenamjenu zelenih u građevinske površine, a da nisu bili predmetom javne rasprave.

Na sjednici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak HDZ je podnio 15, a Stranka rada i solidarnosti i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je i predlagatelj točke dnevnog reda, 71 amandman na zagrebački Generalni urbanistički plan (GUP).

- Amandmane koji govore o prenamjeni zelenih površina u druge površine, a nisu prošli javnu raspravu, zastupnici HDZ-a neće prihvatiti - istaknuo je Mikulić nakon sjednice. Dodao je da se radi o 30 posto takvih amandmana.

Pojasnio je kako se za amandmane potencijalno može glasovati u nastavku Gradske skupštine nakon rasprave, a oni koji budu izglasani s GUP-om idu u nadležno ministarstvo na provjeru. Nakon toga se glasuje o izmjenama i dopunama.

Na opasku novinarke kako taj produljeni rok ne znači da neće podržati sporne amandmane, kazao je da ne postoji razlog da zastupnici ne podrže sve ono što je u skladu s procedurama i zakonom.

- Mi smo, kao koalicijski partneri jedan od filtra, rekli da neke stvari iz tih i tih razloga ne možemo podržati. Svi oni koji kažu kako nemamo svoj stav varaju se - rekao je.

Nedugo potom, televizija N1 je izvijestila da je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić rekao da će povući sve amandmane na GUP.

- Ja ću predložiti da se svi amandmani povuku. Moja želja nije bila da se ide amandmanima. To je bila želja HDZ-a. Piše sve u oglasu "istina je" kojeg ste danas dobili. Što se mene tiče treba povući sve amandmane i ministar aktualni treba donijeti pravilnik koji je trebala donijeti ministrica aktualna iz 2014., a nije u roku 90 dana i mi ne bismo imali problema. Što se tiče Bandića, povući sve amandmane, usvojiti GUP bez amandmana, ispoštovana je procedura, dobivene su suglasnosti, ići odmah na izmjene i dopune i tražiti od Ministarstva da donese pravilnik. Moj prijedlog je da povučemo sve amandmane, rekao je Bandić

Upitan hoće li HDZ pristati na to, Bandić je kazao: - Nije pitanje hoće li pristati, to je pošteno i korektno. Jedino normalno. Moja ideja nije bila da se ide s amandmanima. Nije trebalo uopće ići s amandmanima, trebalo je usvojiti GUP koji je ispoštivana procedura, a onda ići na Ministarstvo koje je trebalo donijeti pravilnik, a prijašnja ministrica isto nije donijela pravilnik, a trebala ga je donijeti 2014.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2022 22:51