GENEZA JEDNE NETRPELJIVOSTI

ČOVJEK KOJI JE BIO GLAVNI SAVJETNIK VODEĆIH LJUDI MOSTA 'Koliko će puta Grmoja ponoviti rečenicu za koju se zna da je laž? Ali, i Plenković griješi'

 
Božo Petrov i Andrej Plenković
 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Nakon još jednog njihovog sukoba u Saboru, kada je u srijedu politički tajnik Mosta Nikola Grmoja optužio ministricu vanjskih poslova i premijera da rade u interesu Srbije i da su veleizdajnici, Andreju Plenkoviću je u sabornici u jednom trenutku “pukao film” i odlučnim je koracima krenuo prema Grmoji. Tvrdi da je želio samo čuti pojašnjenje Grmojinih izjava, a ovaj da ga je premijer išao fizički napasti.

Između njih iskre frcaju već dugo, a pravi vatromet počinje u proljeće 2017. nakon što je Plenković iz Vlade izbacio sve Mostove ministre. Plenković je već ranije Grmoju nazivao kavanskim revolucionarom, a ovaj njega zaštitnikom kriminala... Teške riječi između njih dvojice, ukratko, nisu novost.

No kako je sve počelo, kada je i zbog čega počeo animozitet između njih dvojice, koji je vremenom prerastao u prijezir, gotovo pa u mržnju, neka su od pitanja na koje smo odgovore potražili od osoba koji dobro poznaju odnose između Mosta i HDZ-a, između Grmoje i Plenkovića.

Testiranje

- Mostov stav prema Plenkoviću kao anemičnom, briselskom birokratu traje od vrlo rane faze suradnje. Na početku je možda više bilo podcjenjivanje, a kasnije je postajao sve žešći animozitet. Kod njih je vidljiva želja da se oni dokažu HDZ-u, a ne svima nama ostalima u državi. Teško je reći zašto, jer se to čini kao iracionalno ponašanje, ali oni konstantno žele sukob. Rekao bih da i Petrov i Grmoja, svaki na svoji način, testiraju Plenkovića, a ne obratno. Grmojina postavka je da se on kao oporbeni zastupnik mora poslužiti svime što mu padne na pamet kako bi destruirao vlast. On će reći da u takvom ponašanju neka ničega osobnoga, ali to nije točno. On u sukobe unosi osobne provokacije i ego, a ne samo argumente. Plenković je na početku odolijevao, ali je kasnije ušao u fazu koja je po meni kontraproduktivna. Ovakvim ponašanjem Plenkovića HDZ kao da hrani Most, a to je ono što Grmoja i Petrov i žele. Njihov sukob je borba za dokazivanje HDZ-u i HDZ-ovom biračkom tijelu. Ne želim ovdje određivati u odnosu na to čije su ideje bolje za Hrvatsku, jer to nije tema, nego kakvu tko taktičku poziciju provodi u političkom djelovanju. U tom smislu ponekad mi se čini da je Petrovu i Grmoji borba za Hrvatsku u takvim situacijama gotovo u drugom planu, a ključnom postaje borba protiv Plenkovića. Dakle, ne protiv cijelog HDZ-a, jer da je možda na čelu HDZ-a Davor Ivo Stier, vjerojatno bi oni željeli i treći put s njima u koaliciju – tvrdi Ivica Relković, koji je svojim savjetima dugo vremena pomagao liderima Mosta u pretvaranju te stranke u nacionalno relevantnu političku snagu.

Čini mu se da su, kaže, Grmoji i Petrovu u stvaranju kompleksa prema HDZ-u i Plenkoviću presudile tri stvari: kada su shvatili da Plenkoviću retorički ne mogu parirati kako su mogli Karamarku; kada su poraženi od HDZ-a u Metkoviću; te ključno- kada su izbačeni iz Vlade.

- Ja ne znam koliko puta Grmoja može ponoviti rečenicu da su oni izašli iz Vlade? To je laž i to svi mi znamo. Njihova je taktika cijelo vrijeme bila natezati konop, ali da on nikad ne pukne. Međutim, pukao je. I iz tog poraza nose frustraciju, jer iz Vlade ih je hladnokrvnom egzekucijom izbacio čovjek za kojeg govore da je anemičan. U tom trenutku je bilo jasno da je iz braka jedan partner izbačen, da je zbog toga ljutit i da se od toga do danas nije oporavio. To je bio prijelomni trenutak - kaže.

Relković smatra da i Plenković griješi kada se toliko žestoko unosi u sukobe s Grmojom: “Mislim da bi ih pobijedio da se ponaša obrnuto. Da ih ignorira, oni bi pukli, ali u smislu implozije, a ne eksplozije”.

Zastupnik Marko Vučetić, koji je do lani djelovao u Mostovom klubu, smatra da je izbacivanje Mosta iz Vlade bio prijelomni trenutak u razvoju odnosa između Grmoje i Plenkovića.

- HDZ je Mostova prva ljubav, i to HDZ na čijem bi čelu bio čovjek po njihovoj mjeri. Pokazalo se da to Plenković nije i njihova je koalicija brzo pukla - na glasanju o povjerenju Zdravku Mariću, jer Most nije shvaćao što je kolektivno tijelo. Most je pretpostavio da može glumiti nekakve sitne bračne svađe s HDZ-om, a da će koalicija preživjeti. Nisu shvaćali da ne mogu biti protiv ministra i ostati u Vladi. Izbacivanje iz Vlade ih je potpuno zateklo. Geneza sukoba krije se u tome da Most ni do danas nije osvijestio da su oni sijamski blizanci HDZ-a. I sad je to pucanje koalicije i Mostova ostavljenost izvor svih njihovih iracionalnosti - tvrdi Vučetić.

S druge strane, kaže, Plenković prihvaća taj sukob zato što mu to odgovara.

- Taj fajterski stav mu prolazi, jer imajmo na umu da smo mi ipak balkanska zemlja, da mi ne volimo snagu uma. Ako promatramo te uvrede, Nikola je iznio uvredu koja je neprihvatljiva svugdje osim na Balkanu, a to je uvreda zdravstvenog statusa, nazvao je Plenkovića anemičnim.Plenković u sukob s Grmojom ulazi zato što mora pokazivati snagu ako želi preživjeti na čelu stranke - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:02