LJUBAV I VJERA

Crkva ubrzava postupak za poništenje bračnih zavjeta

ZAGREB - Međubiskupijski sud prvog stupnja u Zagrebu, nadležan za Zagrebačku i Đakovačko-osječku crkvenu pokrajinu, koje imaju ukupno oko dva i pol milijuna vjernika, prošle je godine donio odluku o proglašenju 17 crkvenih brakova nevaljanim , a broj neriješenih predmeta po tom pitanju sve je manji, što znači da se smanjuje vremensko razdoblje do izricanja presude.

To je samo jedan od podataka koji se mogao čuti na prekjučerašnjem otvaranju sudske godine 2011. za Međubiskupijski sud prvog stupnja.

Informativni razgovor

Crkveni sud koji razmatra slučajeve proglašenja crkvenih brakova nevaljanim u slučajevima kada za to postoji kanonski razlog u protekloj je godini, izvijestio je sudski vikar dr. Josip Šalković, zaprimio 37 tužbi, 16 pitanih upita, a 111 osoba došlo je na informativni razgovor u svrhu podnošenja tužbe.

Sudski vikar Šalković rekao je kako je zaključno sa 31. prosinca 2010. u fazi istražnih ili dokaznih radnji 171 parnica, što je napredak u odnosu na prije, kada je broj neriješenih parnica bio veći. Predugo razdoblje čekanja na odgovor crkvenog suda do sada je bio glavni problem postupka, ali sada se čeka ipak kraće.

Intenzivniji rad

- Zakonski rok za odgovor je godinu dana, ali zbog preopterećenosti slučajevima i manjka ljudstva nema crkvenog suda koji je sposoban to riješiti u roku. Situacija se u posljednje vrijeme ipak popravlja jer se radi puno intenzivnije. Puno se toga popravilo otkad je dr. Josip Šalković postao sudski vikar - kaže dr. Nikola Škalabrin, vođa podružnice suda u Đakovu.

Mogući razlozi za proglašenje crkvenog braka nevaljanim

Brak sklopljen u uvjetima prisile ili velikog straha koji je nanesen izvana, pa i nenamjerno, tako da je netko prisiljen izabrati ženidbu da bi ga se oslobodio

Spolna nemoć koja je postojala i prije ženidbe

Kada jedan od supružnika zbog razloga psihičke prirode ne može preuzeti bitne ženidbene obveze, kao što su doživotna vjernost te rađanje i odgajanje potomstva

Ako jedan od supružnika pri sklapanju braka laže o spremnosti da prihvati sve vidove braka, poput vjernosti ili dobra odgajanja i rađanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:32