IPSOS ZA DNEVNIK NOVE TV

CROBAROMETAR: HDZ PRVI, ODMAH SLIJEDI SDP-ova KOALICIJA, ŠKORO IMA 13,5% Evo kako stranke stoje po regijama i tko bi od manjih igrača mogao iznenaditi

 
Andrej Plenković, Miroslav Škoro, Davor Bernardić
 Damjan Tadic, Darko Tomas, Tomislav Kristo / CROPIX

Hrvatska demokratska zajednica izlazi na birališta s trenutačnom potporom od 28 posto, SDP-ova koalicija nazvana Restart na izbore izlazi s potporom od 24,9 posto, a Miroslav Škoro sa svojim Domovinskim pokretom, koji je na desnici okupio Suvereniste i Blok za Hrvatsku dobiva 13,5 posto potpore birača, pokazalo je istraživanje Crobarometar koje provodi agencija Ipsos za Dnevnik Nove TV.

HDZ-ovo biračko tijelo i dalje je tradicionalno više zastupljeno među starijim biračima iznad 60 godina, u ruralnijim sredinama. Isto tako, unatoč odlasku Ivana Penave, Slavonija je i dalje najjača utvrda i to s 38 posto potpore. S druge strane, SDP je tradicionalno jak u Zagrebu s 28 posto na sjeveru Hrvatske.

Škorina koalicija Domovinskog pokreta, Suverenista i Bloka za Hrvatsku čini se da ima ravnomjerno raspoređene birače diljem Hrvatske, osim Zagreba gdje imaju manju potporu i to 9 posto.

Još neke stranke imaju izglede u srpnju ući u Hrvatski sabor. To je u prvom redu Most, koji je na 4,9 posto i, očekivano, u Dalmaciji i Zagrebu prelaze izborni prag.

Od ostalih koalicija, najbolje prolazi još jedna lijeva koalicija Možemo - Zagreb je naš, Nova ljevica i OraH s potporom od 2,6 posto. Odmah iza njih je koalicija Pametno i Fokus s 2,4 posto. Ivan Pernar još uvijek može računati na 2,4 posto, nedavno formirana Stranka s imenom i prezimenom ima potporu od 2,2 posto, a Živi zid, nekada 3. politička opcija sada ide u koaliciji s Promijenimo Hrvatsku i dobili bi 1,9 posto potpore. IDS ima stabilnu bazu u Istri, i može računati na 1,8 posto.

Međutim, HDZ i Andrej Plenković bi se trebali zabrinuti zbog jednog podatka iz istraživanja. Naime, Hrvatska se vratila u normalu, no većina građana opet je pesimistična, takvih je 61 posto, a optimista je 30 posto dok 9 posto građana nema stava, dok je još prošloga mjeseca 50 posto građana mislilo da zemlja ide u dobrom smjeru. Isto tako, 51 posto ispitanika ne slaže se s radom Vlade na odlasku, iako je prije svega 30 dana čak 60 posto građana odobravalo rad Vlade.

NAPOMENA

Istraživanje je provela agencija IPSOS u sklopu redovitog Crobarometra na 1005 građanina od 18 do 21. svibnja. Istraživanje je zbog mjera zaštite provedeno telefonskim putem.

Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/- 3,6%.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:30