ODBAČENI SAVEZNICI UZVRAĆAJU

CURE PRLJAVE TAJNE PANTOVČAKA Kolinda bila na večeri s Bujancem nakon emisije protiv Plenkovića: 'Ona voli škampe i pjenušac, a mi smo jeli kamenice'

 
Velimir Bujanec (D) tvrdi da se u svibnju 2017. godine predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović (L) pridružila večeri na kojoj je on bio s gostima svoje emisije Tihomirom Dujmovićem i Milanom Ivkošićem
 Boris Kovačev, Dragan Matić / CROPIX

Nakon što se predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović riješila svog savjetnika za unutarnju politiku Mate Radeljića, što se tumači kao znak njenog napuštanja desnih pozicija i skretanja prema centru, odnosno približavanja politici predsjednika Vlade i HDZ-a Andreja Plenkoivća, desne snage počele se vraćati udarce.

Prvo ju je Radeljić optužio da je angažirala tajnu službu da, uz prijetnju, posreduje pri njegovu razrješenju, a jučer joj je udarac zadao i neslužbeni glasnogovornik krajnje desnice Velimir Bujanec.

Nakon što je predsjednica Grabar-Kitarović prije deset dana uručila vjerodajnice Jošku Paru kako bi taj diplomat napokon mogao stupiti na dužnost hrvatskog veleposlanika u Kraljevini Belgiji, na poziciju na koju je imenovan još sredinom 2018., ali je nije mogao preuzeti sve dok nije dobio predsjedničin blagoslov, voditelj i urednik emisije “Bujica” jučer je ustvrdio da je Kolinda Grabar-Kitarović vjerodajnice uručila čovjeku kojeg je osobno optužila za korupciju.

Sumnje

Bujanec tvrdi da mu je predsjednica na večeri u jednom poznatom zagrebačkom restoranu u svibnju 2017. rekla da je Hrvatska ostala bez vrijedne nekretnine gdje god je Joško Paro bio veleposlanik.

“Na večeri je iskazivala otvorenu sumnju u njegovu korumpiranost i tvrdila da je uzimao provizije kod prodaje zgrada naših veleposlanstava, a sada - nova Kolinda, uručuje Pari na Pantovčaku vjerodajnice i šalje ga za nagradu u Bruxelles! Na prestižno veleposlaničko mjesto Joško Paro odlazi ponajprije zahvaljujući prijateljstvu s Andrejom Plenkovićem, no da predsjednica u međuvremenu nije politički poklekla, možda bi kontroverzni diplomat danas bio na nekom drugom mjestu...”, poručio je jučer preko Facebooka.

“Nakon emisije u kojoj su mi gostovali Tihomir Dujmović i Milan Ivkošić, koji su žestoko kritizirali premijera Andreja Plenkovića, 22. svibnja 2017. godine”, govori Bujanec, “otišli smo na večeru na kojoj nam se na moj poziv pridružila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i jedan njezin savjetnik”.

Ovlasti

“Već prije sam primijetio, na jednoj ranijoj večeri, da je ona potpuno opravdano bila fokusirana na Joška Paru. Rekla je da je on uzeo proviziju prilikom prodaje svake od zgrada hrvatskih veleposlanstava u Nizozemskoj, Velikoj Britaniji i SAD-u. To su točno njene riječi. Na moje pitanje kako to da mu se ništa ne događa ako je to istina, ona je rekla da nema nikakve izvršne ovlasti ili utjecaj da bilo što tu napravi. Aludirala je da Paro ima zaštitnika, očito Plenkovića. I onda me je zamolila da se medijski malo pozabavim time. I jesam. Nazvao sam glavnu urednicu jednog portala na kojem je objavljen tekst s tim podacima. Nakon toga i sam sam u jednoj od kasnijih emisija obradio temu vezanu uz Joška Paru i pritom iznio podatke koje mi je protiv njega iznijela predsjednica. Uskok je pokrenuo određene radnje protiv njega, ali nakon istupa Andreja Plenkovića i Gordana Jandrokovića u Saboru, nakon što su rekli da oni tu ne vide nikakav kriminal, svi postupci protiv Para su obustavljeni”, tvrdi Bujanec.

Kaže da je odlučio javno objaviti njihov razgovor jer ga je zgrozila činjenica da mu predsjednica države protiv jednog diplomata “uvjerljivo govori da je korumpiran”, a potom mu daje vjerodajnice kako bi mogao stupiti na dužnost veleposlanika u Belgiji.

Na pitanje tko je večeru platio i što se jelo odgovara: “Poznato je da predsjednica voli škampe i pjenušac i ona se toga držala tijekom večere, a mi smo jeli kamenice. A što se plaćanja tiče, ne bi bilo u redu da gošća plati račun”.

U Uredu predsjednice jučer nisu demantirali tvrdnje Velimira Bujanca.

Odbačene prijave

Na naša pitanja je li točno da se predsjednica 22. svibnja 2017. odazvala na poziv Velimira Bujanca i bila s njim na večeri, je li točno da je tijekom razgovora s Bujancem spominjala Joška Para i je li izrazila sumnju na njegovu korumpiranost, iz Ureda predsjednice poslali su nam sljedeći odgovor: “Možemo odgovoriti jedino na optužbe oko Joška Pare. I tu želimo naglasiti da je Državno odvjetništvo odbacilo sve prijave i navode protiv Joška Para. Predsjednica RH poštuje trodiobu vlasti i ne pada joj na pamet preuzimati ovlasti pravosudnih tijela. To bi bila zloporaba ovlasti”.

Je li počeo protuudar desnih snaga na predsjednicu Grabar-Kitarović nakon što je promijenila politički smjer?

- Ja sam unazad dvije godine jedini iz konzervativnog i suverenističkog dijela političkog spektra koji je kritizirao politiku predsjednice oko ključnih političkih tema poput Istanbulske konvencije i Marakeškog sporazuma. Čudi me što i drugi dosad nisu spoznali kakvu zapravo politiku vodi predsjednica Grabar-Kitarović, ali mi je ipak drago što napokon jesu - kaže saborski zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović.

Na naše pitanje smatra li da se tu radi o pojedinačnom napadu ili najavi organiziranijeg napada desnih snaga na predsjednicu, zastupnik Zekanović kaže da nije upoznat s odnosima Bujanca i predsjednice pa to ne može znati.

Bivši predsjednik Ivo Josipović jučer je naglasio kako je zabrinjavajuće, pod uvjetom da Bujanec govori istinu, da predsjednica sumnje ili saznanja na korupciju u diplomaciji prijavljuje Bujancu, a ne nadležnim pravosudnim tijelima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:13