SLUČAJ PODRUM

'Da je Bajić ponudio Kutli da svjedoči protiv Sanadera, onda bih ja to znao'

Odvjetnik tvrdi da zahtjev iz Hrvatske ne znači da će Kutle automatski ići na izdržavanje kazne u Bosni

ZAGREB - To što je zagrebački Županijski sud u BiH poslao zahtjev za izvršenje kazne Miroslavu Kutli koji je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen na dvije godine i 8 mjeseci zatvora u slučaju Gradski podrum , ne znači da on automatski ide u zatvor. Sada bi svoje najprije trebao reći Kantonalni sud u Sarajevu. Oni će prosuditi postoje li uvjeti za izvršenje kazne - rekao nam je Kutlin zagrebački odvjetnik Rajko Mlinarić. Objašnjava da će sukladno odluci Kantonalnog suda odlučiti hoće li se slučaj Kutle dalje rješavati na Ustavnom sudu BiH, pa i na Europskom sudu za ljudska prava.

- Kutle se ne miri s brojnim povredama ljudskih prava počinjenim u njegovu slučaju, kao i prava na pošteno suđenje. Sva kršenja Kutlinih prava već se obrađuju u tužbama koje ćemo, ako bude potrebno, uputiti iz BiH i RH.

Jesu li točne informacije da je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić ponudio Kutli da svjedoči u slučaju Ive Sanadera?

- Neposrednih saznanja o tome nemam, no znam da su slične informacije kružile gradom i da je bilo tvrdnji o raznim ponudama. Ako bi gospodin Bajić imao takvu namjeru, očekujem da bi ponudu uputio Kutli izravno ili putem branitelja.

Sam se javio policiji

Uoči izricanja presude za Gradski podrum Kutle je pobjegao u BiH. Bi li, da je ostao u Hrvatskoj, sada već bio u zatvoru?

- Najprije je, i prije objave nepravomoćne presude, kao slobodni građanin, bio uhićen kod Dubrovnika, dopremljen je do Zagreba i nakon objave presude je pušten. To je bilo protuzakonito i neosnovano uhićenje. Kutle je primarno državljanin BiH, a osim toga i državljanin Hrvatske. Ja mislim da netko tko se nalazi na teritoriju države u kojoj je rođen ne može biti u bijegu, no dopuštam i drukčija mišljenja.

Znam da su hrvatske vlasti i pravosuđe, jednako kao vlasti i pravosuđe BiH, od početka bili obaviješteni da je Kutle u BiH. On se sam javio policijskim vlastima. Sada živi u Sarajevu i dostupan im je. Za vrijeme jednog boravka u BiH imao je zdravstvenih teškoća i zadržan je u bolnici u Mostaru radi liječenja.

Nekoliko dana nakon toga trebala se održati rasprava u jednom od zagrebačkih predmeta i ja sam u tom predmetu sudu dostavio medicinsku dokumentaciju iz koje se vidi da je na liječenju u Mostaru.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISAKNOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 02:52