BANKARSKA ENIGMA

Što je istina o inozemnim računima Ive Sanadera i koliko ih ima?

DORH je zatražio istragu o mogućim dodatnim računima Sanadera u Austriji, ali se pet tamošnjih bankarskih udruženja usprotivilo takvom zahtjevu pa će odluku o tome donijeti nadležni sud u Innsbrucku

ZAGREB, SALZBURG, INNSBRUCK - Blokiran račun s 1,2 milijuna eura, odblokiran račun s pola milijuna eura, pod blokadom ostaje račun s oko 200.000 eura, skinuta blokada s računa bez aktive vezanog uz izdanu kreditnu karticu....

Nepoznate informacije

Koliko bankovnih računa ili sefova u austrijskim bankama ima bivši hrvatski premijer Ivo Sanader? Ta informacija još nije poznata ni Državnom odvjetništvu RH, ali ni tužiteljstvima u Austriji. Taj podatak znaju samo austrijski bankari. A oni, barem za sada, te podatke ne žele dati ni nadležnim tužiteljstvima u Austriji.

Da bi doznali za sve Sanaderove račune u Austriji, DORH je od austrijskih kolega tražio da te podatke ishode od tamošnjih banaka. Tužiteljstvo je udovoljilo i ovom zahtjevu hrvatske strane; bankama je izdan nalog da dostave obavijesti o mogućim bankovnim računima Ive Sanadera. Međutim,s vih pet tamošnjih bankarskih udruženja usprotivilo se takvom zahtjevu. Uložili su žalbe na taj nalog, tako da je sve završilo na nadležnom sudu u Innsbrucku i odluka se još čeka

Naime, već prilikom uhićenja Ive Sanadera bili su poznati podaci o njegovim računima u pojedinim bankama. Između ostaloga i zbog prijave jedne banke na području Tirola podnesene nadležnim organima zbog sumnje u pranje novca. Praktično istovremeno došlo je do dvostruke blokade računa Ive Sanadera, kao i računa koji su glasili na njegova punca Ivu Šarića, a za koje je Sanader imao punomoć. Na temelju prijedloga USKOK-a Županijski sud izdao je nalog i da se blokiraju sredstva na tim računima, što je potom i provedeno putem međunarodne prave pomoći, odnosno tirolskog tužiteljstva.

Izjava glasnogovornika

Paralelno je zamrzavanje računa provedeno i na traženje Antikorupcijskog ureda austrijskog tužiteljstva u Beču, koje je naknadno, primjerice po otvaranju Sanaderova bankovnog sefa, ishodilo i daljnje blokade.

Sada je austrijski Antikorupcijski ured zaključio da za dio blokiranih sredstava, koja je Sanader evidentno stekao prije razdoblja za koje ga USKOK tereti, nema osnovane sumnje da su stečena nezakonito, te je pokrenuta procedura za njihovo odmrzavanje. Međutim, i ti bankovni računi, kao i gotovina koja je pronađena u Sanaderovu bankovnom sefu, ostaju blokirani po zahtjevima iz Hrvatske.

Proizlazi to iz izjava glasnogovornika Atikorupcijskog ureda Martina Ulricha kao i glasnogovornika tužiteljstva u Innsbrucku Hansjörga Mayra, koji je izravno rekao da su svi Sanaderovi računi blokirani u postupku pravne pomoći i dalje pod blokadom.

Daljnje blokade

Austrijski tužitelji u razgovoru su nam rekli da su moguće i daljnje blokade računa, ako se utvrdi da ih okrivljeni bivši predsjednik hrvatske Vlade ima, ili da je opunomoćenik. Pojasnili su, međutim, da paušalna blokada nije moguća, nego da nadležni hrvatski sud mora najprije donijeti odluku o blokadi konkretnog računa. Na temelju takve odluke, svako austrijsko tužiteljstvo provesti će hrvatski zahtjev i zamrznuti sredstva na računu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 07:37