BIVŠEM ŠEFU HEP-A PRODULJEN PRITVOR

Da je Mravak progovorio o vezi ‘na vrhu’, dosad bi bilo novih uhićenja

Mravak ostaje iza rešetaka da ne bi utjecao na još 20-ak svjedoka koje treba ispitati u istrazi

ZAGREB - Bivšem predsjedniku Uprave HEP-a Ivanu Mravku danas je, po zahtjevu USKOK-a, nadležna sutkinja istrage zagrebačkog Županijskog suda Jadranka Mandušić produljila istražni zatvor za još dva mjeseca. Produljenje se odnosi na istragu koja se protiv Mravka i ostalih vodi u slučaju namještanja poslova, te ubiranju provizija, odnosno traženju i primanju mita od poduzetnika radi dobivanja poslova od HEP-a.

Da je priznao, bio bi vani

Mravak ostaje iza rešetaka da ne bi utjecao na još 20-ak svjedoka koje treba ispitati u istrazi, ali i zbog opasnosti od ponavljanja djela. Zbog izjave Mravkova novog odvjetnika Branka Šerića, da se njegov klijent u istrazi, vezanoj za nezakonito spuštanje cijene struje za dva poduzeća iz Dioki grupe, branio istinom, počelo se špekulirati o tome da je Mravak “progovorio” i kao nalogodavce označio ljude iz vrha vlasti.

Međutim, možda činjenica da je USKOK tražio produljenje istražnog zatvora, demantira ta nagađanja, jer bi Mravkova suradnja vjerojatno značila i njegovo skoro puštanje na slobodu. Da je Mravak “prozvao” bilo koga iz vrha politike, ili osobe iz Dioki grupe s kojima je, kako ga se tereti, dogovorio inkriminarano umanjenje računa za struju, USKOK i policija morali bi proširiti popis osumnjičenika, što bi rezultiralo i novim uhićenjima.

Ni direktor ne izlazi

Na današnjem ročištu je odbijen prijedlog obrane za puštanjem iz istražnog zatvora suosumnjičenog direktora HEP Proizvodnje Petra Ćubelića. Njega se tereti da je s Mravkom sudjelovao u namještanju poslova za tvrtku Monting PIM, te primanje mita od čelnih ljudi te tvrtke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 05:49