TRI SATA U USKOK-U

Ivan Mravak promijenio odvjetnika i progovorio

 Boris Kovačev/CROPIX

ZAGREB - Ivan Mravak nije se branio šutnjom. Branio se istinom! - izjavio je danas novi branitelj bivšeg predsjednika Uprave HEP-a, odvjetnik Branko Šerić nakon što je sa svojim klijentom gotovo tri sata proveo na ispitivanju u sjedištu USKOK-a, vezano za najnoviju istragu protiv Ivana Mravka. Šerić je preuzeo Mravkovu obranu i u predmetima TLM te primanja mita od poduzetnika.

Na pitanja je li Mravak priznao ili negirao počinjenje inkriminiranih kaznenih djela, je li nekoga teretio, spominjao imena političara i slično, odvjetnik Šerić nije želio dati odgovor, podsjećajući na tajnost uskočke istrage.

Sve bez odobrenja Uprave

USKOK u novoj istrazi tereti Mravka da se udružio s direktorom HEP Opskrbe Ivanom Mrljakom te više osoba iz dva dionička društva kako bi tim društvima pribavili protupravnu korist. Radili su to na način, tvrdi optužba, da su tim kupcima električne energije, koji su struju dobivali po povlaštenoj tarifi, nezakonito odobravali, bez odluke Uprave HEP-a, dodatne popuste.

Tako su oštetili HEP za 6,3 milijuna kuna. Iako USKOK u priopćenju nije spominjao imena tvrtki, uspjeli smo doznati da se navodno radi o dva poduzeća iz Dioki Grupe u vlasništvu Roberta Ježića. Osim odobravanja nezakonitih popusta, Mravka se tereti da je jednoj od Ježićevih tvrtki 2009. , u trenutku izrazito lošeg stanja u HEP-u, odobrio zajam od 15 milijuna kuna. Opet, bez odluke cijele Uprave HEP-a.

Mrljak pušten

Je li Mravak na današnjem ispitivanju uistinu dao odgovore na ključna pitanja: Zašto je to činio? Je li netko od njega to tražio? Je li se o svemu dogovarao s Ježićem ili drugim vodećim ljudima njegovih tvrtki? Jesu li imali posrednika? Je li ključan bio blizak odnos Roberta Ježića i bivšeg premijera Ive Sanadera, ili se sve odvijalo na nižoj razini? To za sada znaju samo Mravak i nadležni tužitelji.

No, možda je Mravkova istina da ništa nije skrivio. Što je od toga točno uskoro bi trebalo biti poznato. “U svrhu utvrđivanja mogućih drugih kaznenih djela po nalogu USKOK-a kriminalističko istraživanje se nastavlja”, znakovita je bila posljednja rečenica priopćenja antikorupcijskog ureda DORH u ovom slučaju. Očito je da istražitelji žele identificirati odgovorne osobe iz Dioki Grupe koji su sudjelovali u dogovorima o ishođenju spornih popusta za isporučenu struju, ali i moguće posrednike ili poticatelje.

Prije Mravka, u USKOK-u je ispitan drugoosumnjičeni Ivan Mrljak. Direktor HEP Opskrbe je pušten da se brani sa slobode. Sudeći po praksi USKOK-a u sličnim predmetima, gotovo je sigurno da je Mrljak dao potpuno i detaljno priznanje. U suprotnom bi vjerojatno tražili da mu se odredi istražni zatvor. No, Mrljak je sa svoje pozicije mogao provoditi samo Mravkove naloge i možda, više usput, doznati zbog čega se to čini. Stoga je za rasvjetljavanje pozadine ovoga slučaja puno bitniji Mravkov iskaz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 03:51