UZIMALI OD SVOJIH

Đakovština: Gdje je nestalo žito? Gdje je novac?

 Duje Klarić/CROPIX

OSIJEK – Predsjednik uprave Đakovštine Mijo Matić i član uprave ove tvrtke Paško Gašpar u četvrtak su navečer nakon privođenja iznijeli svoju obranu istražnom sucu Županijskog suda u Osijeku. Obojica sada čekaju rješenje Županijskog državnog odvjetništva koje do subote 6. veljače u 17,55 sati treba podnijeti istražni zahtjev s prijedlogom za pritvor dvojice čelnika Đakovštine.

Glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku Miroslav Rožac na konferenciji za novinare nije odgovorio na pitanja o tome zna li se gdje su završili nestala pšenica i kukuruz, kao i novci od njihove prodaje, pa tako nismo mogli doznati ništa više ni o tome što se sumnja da se robne zalihe – dvije tisuće tona pšenice i tisuću tona kukuruza nalaze na turskom brodu u splitskoj luci. - Čeka se otvaranje formalne istrage za daljnje akcije, pa tako i za odgovore na pitanja gdje je nestalo žito i novac te u što je taj novac utrošen. Isto tako, točan podatak o količinama će se utvrditi tijekom istrage – rekao je Rožac.

Podsjetimo, policija je u četvrtak nakon krim-obrade podnijela kaznenu prijavu protiv Matića i Gašpara te još pet osoba - četvero zaposlenika Đakovštine i jedna inspektorice Ministarstva gospodarstva, kao i protiv same tvrtke, no samo su Matić i Gašpar privedeni istražnom sucu.

Tereti ih se da su počinili kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti te krivotvorenje službenih isprava čime su Ravnateljstvo za robne zalihe, seljake i obiteljska poljoprivredna gospodarstva oštetili za 27,7 milijuna kuna u korist tvrtke Đakovština d.d.

Za Matića i Gašpara se sumnja da su od 1. siječnja 2009. godine do 25. siječnja 2010. godine uskladištili različite žitarice i uljarice u vlasništvu Ravnateljstva robnih zaliha i više pravnih i fizičkih osoba da bi u istom razdoblju bez odobrenja vlasnika uskladištenu robu prerađivali u pogonima Đakovštine d.d. a zatim proizvode prodavali na tržištu. Tako zarađeni novac koristili su za tekuće poslovanje tvrtke.

Matića se također tereti da je oko 5,8 milijuna kuna koji su od 1. siječnja 2008. godine do 31. lipnja 2009. godine realizirani u Stanici za tehnički pregled motornih vozila koje također posluju u okviru Đakovštine a koja pripadaju Županijskoj upravi za ceste Osječko-baranjske županije i Fondu za zaštitu okoliša iskoristio za tekuće poslovanje Đakovštine. Svo sedmoro prijavljenih tereti se da su na poticaj Gašpara u zapisnike o izvršenom popisu robe unijeli neistinite podatke o stanju državnih robnih zaliha ne utvrdivši stvarno stanje u silosima. Tako načinjene zapisnike koji nisu odgovarali stvarnom stanju dostavili su Ravnateljstvu za robne zalihe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:00