SLUČAJ ĐAKOVŠTINA

Inspektori rekli da je sve u redu, a svi silosi bili prazni

Misteriozni nestanak 26.000 tona pšenice porezne obveznike košta 50 milijuna kuna

ZAGREB - Iz poljoprivredne tvrtke Đakovština, u kojoj država ima 32 posto udjela, početkom godine nestalo je 26.000 tona pšenice, s time da je najveći dio (čak 18.000 tona) seljačke pšenice, a dio je pripadao državi, točnije Državnim robnim rezervama. Pljačka državnih robni rezervi godinama je bila uobičajena hrvatska praksa, a gotovo niti jedan slučaj nije istjeran do kraja. Tako se čini da će u konačnici završiti i slučaj Đakovštine .

Čobankovićev poziv

Ovaj slučaj je zanimljiv po tome što su državni inspektori tijekom prosinca prošle godine napravili reviziju rezervi u silosima ove tvrtke u Đakovu, a inspekcija je pokazala da je sve uredu i da je pšenica na svome mjestu. Početkom siječnja, kada su seljaci krenuli po svoju pšenicu, pokazalo se da su silosi prazni. Osim državne, nestala je i pšenica seljaka koji su je dali na čuvanje zbog niske cijene tijekom ljeta, a upravo na poziv ministra poljoprivrede Petra Čobankovića, koji im je obećao sufinanciranja skladištenja. Ukupna šteta u krađi pšenice iznosi najmanje 50 milijuna kuna, a seljacima je obećano da će im država nadoknaditi štetu kroz državnu pšenicu, a dijelom novcem.

Nitko nije vidio kamione

Do sada nitko nije objasnio kako je u razdoblju božićnih i novogodišnjih praznika iz silosa Đakovštine nestalo više tisuća kamiona pšenice, kao ni to kako je moguće da se to obavi neprimjetno. Istraga je navodno pokazala da su članovi Uprave Đakovštine organizirali preradu žitarica iz robnih rezervi u pogonima poduzeća te njihovu prodaju na tržištu. Na taj su način na ilegalan način proizvodili najkvalitetnije brašno tipa 500 i prodavali ga po dvostruko jeftinijoj cijeni, odnosno po cijeni od 1,10 kuna po kilogramu.

Pet kaznenih prijava

Nesposobna Uprava tako je nastojala osigurati plaće za 500-tinjak radnika dok ne nađe rješenje za nagomilane financijske probleme. Predsjednik Uprave Đakovštine Mijo Matić te član Uprave Paško Gašpar , kojima je početkom ožujka produljen pritvor, pravdali su se da su novcem dobivenim od ilegalne prodaje podmirivali nagomilane dugove i servisirali proizvodnju.

Valja naglasiti da su Matić i Gašpar uhićeni početkom veljače, a sudac županijskog suda u Osijeku odredio im je jednomjesečni pritvor, dok i dalje traje istraga o nestanku žita iz silosa. Osim protiv spomenutog dvojica, kaznene prijave podnesene su protiv još pet odgovornih osoba iz te tvrtke. Nakon ove afere Đakovština je otišla u stečaj, a prema nekim procjenama tvrtka je dužna oko pola milijarde kuna.





Novac ženi i susjedima

Jutarnji list prvi je objavio dokumente o korupciji u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

Srećko Selanac, državni tajnik u tome ministarstvu, bespovratne državne potpore dodjeljivao je vlastitoj supruzi i ocu koji s njima živi u zajedničkom kućanstvu, dakle sebi samome. Prema objavljenoj dokumentaciji, svojoj je obitelji u zadnje tri godine dodijelio 1,07 milijuna kuna bespovratnih državnih potpora, rođacima i susjedima u Ulici braće Bobetko u selu Crncu 2,62 milijuna, što je ukupno 3,69 milijuna kuna. Do ožujka prošle godine Srećko Selanac bio je na čelu sisačkog HDZ-a. Smijenjen je, a istraga još traje.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 07:25