REPORTAŽA IZ OKUČANA

Daleko je slava ‘Bljeska‘: Ni obljetnica akcije nije okupila ljude koji rade za manje od 4.000 kuna

Mještani Okučana, kojih je između dva popisa za trećinu manje, nisu zadovoljni odnosom državnih vlasti prema njihovoj općini

Vijence su kod spomenika Kristalne kocke vedrine položili predstavnici obitelji poginulih branitelja, državna i vojna izaslanstva te predstavnici braniteljskih udruga

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Okučani su otužna sredina. Ni 27. obljetnica Vojno redarstvene akcije Bljesak nije uspjela sakriti letargiju općine u zapadnoj Slavoniji, ključne za oslobađanje tog dijela Hrvatske. Iako se ove nedjelje u Okučanima očekivalo 2000 posjetitelja, na obljetnicu akcije u kojoj je 7200 hrvatskih vojnika i policajaca u 36 sati oslobodili 500 četvornih kilometara, stiglo ih je znatno manje.

Vijence su kod spomenika "Kristalne kocke vedrine" položili predstavnici obitelji poginulih branitelja, državna i vojna izaslanstva te predstavnici braniteljskih udruga.

Nakon što su se zbog pandemije obljetnice održavale skromno i bez popratnog programa, ovogodišnja je iznova bila s višesatnim programom, uz demonstraciju vojnih i policijskih vježbi, izložbu vojne tehnike, sportske igre hrvatskih branitelja, koncert i vatromet. Polaganje vijenaca popratio je prelet dva MiG-a 21.

image

Slijeva nadesno: Davor Filipović, Davor Božinović, Radovan Fuchs, Andrej Plenković, Gordan Jandroković, Zoran Milanović, Orsat Miljenić

Zeljko Hajdinjak/Cropix

VRO Bljesak odvijala se 1. i 2. svibnja 1995. godine. Uspješnim je oslobađanjem okupiranog teritorija Hrvatska preuzela nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. U Bljesku je, između ostalih, život izgubio i legendarni hrvatski pilot, Rudolf Perešin.

Bio je to uvod u "Oluju" i konačno oslobođenje cijele Hrvatske.

image

General Josip Lucić

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Predsjednik države Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković i ovoga su se puta odvojeno poklonili poginulima.

Zadnje su dvije godine premijer i predsjednik imali slične epizode na mjestu pijeteta. Prije dvije godine, 2020., Zoran Milanović je zbog majica s natpisom "Za dom spremni" otišao s jubilarne, 25. obljetnice Bljeska. Lani je, pak, predsjednik zapovijedio vojnom vrtu da u Okučane ide s njim, ali ne i s premijerom. Rekao je da "ne zna tko će doći s Plenkovićem, ali oni neće". Tako je i bilo. Uz Milanovića su kod Kocke vedrine vijence položili načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj i zapovjednici sva tri roda hrvatske vojske.

Ove su godine izbjegli performans, suzdržali su se i u izjavama za medije.

image

Andrej Plenković

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Premjer Plenković istaknuo je važnost upoznavanja novih generacija s onime što se dogodilo 1. svibnja 1995. godine u Okučanima, kad je vojnim operacijama u iznimno kratkom roku oslobođeno ovo područje.

- Želim zahvaliti svim hrvatskim braniteljima, vojnicima i policajcima na svemu što su dali Hrvatskoj. Mi smo u ovih nekoliko godina, uz ovaj spomenik, učinili sve da pokušamo popuniti sve one praznine i ispraviti nepravdu, kada je riječ o pravima branitelja. Hvala ministru Medvedu koji to radi na uključiv način. Politika naše vlade je jačanje domovinske sigurnosti i to se vidi u proračunu. Vidimo koliko je sigurnost bitna u vrijeme brutalne ruske agresije u Ukrajini - rekao je premijer.

Ministar Medved, kojega je spomenuo, zbog zdravstvenih je razloga izostao s obljetnice u Okučanima.

Premijer je radnicima čestitao Praznik rada.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je da su poginuli branitelji "čvrsto ugrađeni u temelje države".

image

Gordan Jandroković

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Predsjednik Republike Zoran Milanović rekao je kako je Hrvatska "slavno završila rat".

- Dolazak Hrvatske vojske je zaustavio rat, ne američko bombardiranje. Nisam za ideologizaciju povijesti, smatram da je opasna, ali to djecu treba učiti - poručio je Milanović.

image

Zoran Milanović

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Sjećanja na prva dva dana svibnja, kad je u svega 36 sati oslobođen okupirani teritorij zapadne Slavonije, za brigadira su Ivana Stipića, unatoč proteku vremena, još uvijek svježa.

Zapovjednik 3. satnije 2. Pješačke bojne 3. Gardijske brigade Kune prvi je sa svojim vojnicima ušao u Okučane.

- Angažirani smo 2. svibnja po zastoju istočnog pravca, ujutro rano smo ušli u područje operacije i u sam grad kao prva postrojba koja je ušla. Ni sami nismo vjerovali. Kad smo vidjeli natpis Okučani, nismo mogli vjerovati da smo uspjeli u onome što smo pripremali četiri godine. Dosta civila se sakrivalo u kućama, pozivali smo ih da izađu u sabirni centar Crvenog križa. Nije bilo dramatično ni velikog otpora. Bilo je sporadičnih otpora, valjda su vojnici zaostali ili su toliko zakasnili da nisu bili svjesni što se događa. Inače, nismo bili ni planirani za ovu operaciju, niti smo za nju znali. Sjećam se čak da smo zbog toga bili ljuti jer smo to jedva čekali - rekao je za Jutarnji brigadir Stipić.

image

Brigadir Ivan Stipić

Hanza Media

Mještani Okučana, kojih je između dva popisa za trećinu manje, nisu zadovoljni odnosom državnih vlasti prema njihovoj općini. Većina stanovnika ima plaću manju od 4.000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 06:45