REDATELJ O 'MINISTARSTVU LJUBAVI'

DALIBOR MATANIĆ 'Šokiralo me kad sam čuo da netko može doći na portu televizije i cenzurirati program. Imam poruku za udovice hrvatskih branitelja'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 13.01.2018. u 12:33

Zagreb, 091116. Dalibor Matanic, hrvatski filmski redatelj i scenarist snimljen u studiju Hanza media.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
Sandra Šimunović / CROPIX

U emisiji televizije N1 Novi dan u subotu je gostovao redatelj i član nadzornog odbora Hrvatskog društva redatelja Dalibor Matanić i komentirao slučaj promjene termina emitiranja filma 'Ministarstvo ljubavi', nakon prosvjeda i pritisaka Udruge ratnih veterana i udovica veterana iz Domovinskog rata i ministra branitelja, Tome Medveda.

- Bili smo malo šokirani, ovo je 2018. godina, Hrvatska je članica Europske unije, poštuje Europski parlament i Hrvatski sabor, koji ima jasan Zakon o HRT-u, koji zabranjuje svaki pritisak na rad javne televizije. Nas je šokiralo da netko uopće može doći na portu televizije i cenzurirati program, rekao je Matanić.

- Ono što ljudi ne shvaćaju, kad je u pitanju film Ministarstvo ljubavi, jest da je to fikcija. Ne pričamo o dokumentarnom filmu, koji se bazira na činjenicama, ovo je fikcija. Po mom osobnom sudu, taj je film benigna komedija, rekao je Matanić.

Komentirao je i izjave prosvjednika, koji su kazali da ih taj film vrijeđa i omalovažava.

- Znate li koliko je stvari u zadnjih 20 godina mene vrijeđalo pa nisam išao na televiziju. Moja je poruka udovicama hrvatskih branitelja da su se njihovi muževi borili za slobodnu Hrvatsku, ne samo od okupatora, nego i slobodu misli. To je pravo umjetnika, to je naš pokazatelj koliko volimo ovu zemlju da je napravimo boljom. Koketiranje s tim ministrom, koji je nespretno to pokušavao promijeniti, a zna da se ne može miješati u rad javne televizije, samo je nespretan slučaj. Mislim da se diže velika frka oko nečega što je ispalo vrlo nespretno, kazao je Matanić.

- To su bile dvije nespretnosti oko pomicanja termina prvi put i pomicanja termina u kasne sate. Ne smijemo naučiti naše društvo da su takvi pritisci mogući, dodao je.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo