SVETOGRĐE ILI BIZNIS?

DALMACIJA 'Ma di bi ih ja ija, magarac je sveta životinja' ISTRA 'Imamo gotov program uzgoja magarećeg mesa'

 
Istarski tovar na farmi Borisa Orlića, predsjednika Udruge Istrijanski tovar
 Bruno Konjević / CROPIX
 

Zašto se u Dalmaciji dižu spomenici tovaru i svetogrđe je jesti magareće meso, a u Istri na njemu grade dio autohtone kulinarske ponude

Otkako se iz Istre proširio glas da je ljetos na jelovniku nekoliko restorana osvanulo meso istarskog magarca, u gastronomskim krugovima i javnosti ne stišavaju se rasprave i moraliziranje o konzumaciji tog mesa. Jednoj od njih svjedočili smo početkom lipnja kada je u zagrebačkom Cheese baru organizirana proslava 30. godišnjice rada istarskog vinara Ravalica uz gulaš od pulića (mlado magare) s njokima. Vlasnik Dado Tašner, uz dirigentsku kuhaču Renea Bakalovića, pripremio je ukusan gulaš koji je oduševio okupljene, ali ne baš sve. Vaš novinar na degustaciju je doveo rapskog ribara Tonija, kod kojeg je sama pomisao na konzumaciju magar...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 11:15