VELIKI INTERVJU

DAMIR BAJS 'Bernardić će biti bolji od Plenkovića jer je dvaput dokazao da zna pobjeđivati. Tko zna dobiti izbore, znat će i kako voditi Vladu'

 
Damir Bajs
 Srđan Vrančić / CROPIX

Bjelovarsko-bilogorski župan kaže da se Restart koaliciji pridružio, između ostalog, i zato da njegova stranka “Damir Bajs Nezavisna lista” postane, po uzoru na IDS, parlamentarna regionalna stranka, ali i zato što je nezadovoljan kako se Plenkovićeva Vlada odnosi prema njegovoj županiji. - Vlada je za gradnju bolnice Istarskoj županiji osigurala 562 milijuna kuna, a nama za gradnju nove zgrade bolnice u Bjelovaru samo 4,5 milijuna - kaže Bajs.

Tvrdi da će Bernardić biti bolji premijer od Plenkovića te da je šef SDP-a već dokazao da zna pobjeđivati na izborima.

Vaša stranka Damir Bajs Nezavisna lista pridružila se nedavno Restart koaliciji. Što od predsjednika SDP-a očekujete zauzvrat ako ta koalicija pobijedi na izborima, a Bernardić postane idući premijer?

- Kao nezavisni župan, imao sam pozive niza političkih opcija koje će nastupiti na parlamentarnim izborima. Moje je pravo, u konačnici i na temelju povjerenja koje su mi građani dali, a bez obveza prema ikome, da izaberem s kim ću nastupiti na parlamentarnim izborima. Zašto sam se odučio za Restart koaliciju? Zato što smatram da su nakon dvije HDZ-ove vlade potrebni promjena, zaokret i novo viđenje politike, a jedina moguća alternativa jest Restart koalicija.

Druga izborna jedinica, u kojoj ćemo mi nastupiti, jedna je od najtežih. Mnogi analitičari kažu i presudna. I stoga, neovisno o anketama koje daju prednost Restart koaliciji, to će biti jedna teška borba za pobjedu, a očekujemo samo ono što smo najavili - brigu o poljoprivredi i pravedniji razvoj Hrvatske.

Više ste se puta javno požalili da se u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ne provodi nijedan veći državni projekt. Jeste li premijera Andreja Plenkovića pitali zašto preskače vašu županiju?

- Ne, nije na meni da pitam, nego da predlažem, a na Vladi je i ministarstvima da prihvate ili da odbiju. U razgovoru sa sadašnjim premijerom, Plenkovićem, naravno da sam zatražio da se niz projekata koji se tiču naše županije i ovog dijela Hrvatske provede ili da se Vlada u njih uključi. Ključni je projekt nastavak gradnje brze ceste u punom profilu Zagreb - Bjelovar, a potom i do Virovitice. Projekt je to koji će odrediti budućnost ne samo nas nego i Virovitičko-podravske, ali i velikog dijela Koprivničko-križevačke županije.

Prije će doći cesta do Dubrovnika nego do Bjelovara i tako mi ostajemo jedna od dvije županije u Hrvatskoj koje nemaju ni metra brze ceste i autoceste. Drugi je projekt gradnja nove zgrade Opće bolnice Bjelovar. Vlada je Istarskoj županiji za gradnju bolnice osigurala 562 milijuna kuna potpore, a nama 4,5 milijuna. Premijer je to saslušao, nije odbio, odgovornost za provedbu prenio je na ministre, prošao je cijeli ovaj mandat, ali ništa se nije dogodilo. I da, mi i dalje nemamo državno vođen projekt u županiji.

Sama Bjelovarsko-bilogorska županija ima oko 700 milijuna kuna prije svega europskih investicija, od gradnje bolnice do obnove 44 škole, i najveći je investitor u ovom dijelu Hrvatske, ali to je naša granica. Presudni je element da i država bude investitor kao u nizu drugih županija jer je bez toga budućnost ovog dijela Hrvatske upitna i nama treba ono što drugi već imaju, kao što je brza prometnica.

Zašto mislite da bi Bernardić bio bolji premijer od Plenkovića?

- U političkom srazu Bernardić se za sada pokazao kao bolji političar od Plenkovića, koji je u proteklih nekoliko godina pokazao svoje domete, a građani Bjelovarsko-bilogorske županije, kao i onih susjednih, od toga nisu imali puno koristi. O premijeru, kao i uvijek, odlučuju građani Hrvatske - birači. Obojica su na čelu dviju najvećih političkih stranaka u Hrvatskoj i dosad su ih dvaput vodili na državnim izborima. I za europarlamentarne i za predsjedničke izbore HDZ je najavljivao uvjerljivu pobjedu, a oba je puta izgubio.

Stoga, očito je da Bernardić zna dobivati izbore, a kada treći put dobije povjerenje građana, bit će bolji premijer jer će ga izabrati većina birača, što pokazuju sadašnje ankete, ali i prijašnji izbori. A ako zna kako dobiti povjerenje građana na izborima, znat će i kako voditi hrvatsku Vladu.

Na listi Restart koalicije bit ćete na petome mjestu u drugoj izbornoj jedinici, no kako je dužnost župana nespojiva sa zastupničkom, tko će umjesto vas sjediti u Saboru iduće četiri godine?

- Ja sam predsjednik stranke Damir Bajs Nezavisna lista i, kao gotovo svi župani Hrvatske, nastupit ću na ovim izborima. Ono što je naš jasan cilj je da budemo parlamentarna stranka i vjerujemo da ćemo u tome i uspjeti. Razlog je jednostavan. I drugim je regionalnim strankama to uspjelo, kao i najuspješnijoj regionalnoj stranci, IDS-u, i to im je pomoglo da, eto, za razliku od nas u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, u Istarskoj postoji niz državno vođenih projekata. To je ono što želimo, to je ono što ćemo ostvariti.

Natječete li se na ovim parlamentarnim izborima, zapravo, samo da biste i iduće godine dobili podršku SDP-a u vašoj novoj, trećoj uzastopnoj utrci za župana Bjelovarsko-bilogorske županije?

- Ne, to nije ugovoreno niti dogovoreno, a za tim nema ni potrebe. U prošlom sam mandatu kao nezavisni kandidat potukao i kandidata HDZ-a s koalicijom i kandidata SDP-a s koalicijom. Moja politička stranka - Damir Bajs Nezavisna lista - druga je stranka po jačini u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji iako smo na posljednje izbore izašli već nakon tri mjeseca od osnutka. Prema tome, na posljednjim izborima lista koju sam predvodio imala je tri i pol puta veću prednost od SDP-a. Međutim, cijenim korektnu suradnju sa SDP-om na lokalnoj razini. Meni ne treba nikakav ugovor koji bi njih ili mene obvezao na lokalnim izborima.

Prije nego što ste postali saveznik SDP-a, niz ste godina surađivali s HDZ-om - bili ste ministar i u Sanaderovoj i u Vladi Jadranke Kosor. Zašto ste promijenili momčad?

- Da, postao sam ministar u toj koalicijskoj Vladi i igrao sam za momčad čiji sam član tada bio, a to je bio HSS. Počeo sam mandat kao najgori ministar po anketama, a završio ga kao najbolji po istim anketama. Činjenica je da smo tadašnju krizu u turizmu prebrodili u društvu najuspješnijih u Europi, a pokazali smo i ono što je dotad bilo nemoguće - razvoj kontinentalnog turizma. Sada sam predsjednik stranke koja radi na području Bjelovarsko-bilogorske županije pa slobodno mogu reći da sam igrač dijela Hrvatske koji predstavljam i izabrao sam da budem dio koalicije u kojoj ćemo igrati za naš kraj.

Iz pozicije bivšeg ministra turizma, kako ocjenjujete poteze i mjere Vlade u situaciji koju je uzrokovala epidemija?

- Od Vlade sam očekivao puno više. Ono što je sada nužno učiniti jest produljiti mjere za očuvanje radnih mjesta po modelu 3 plus 3, osobito za OPG-e, kako bi se osigurala likvidnost i opstanak turističkih subjekata na kontinentu. PDV za sve grane u turizmu potrebno je smanjiti na jedinstvenu stopu od 10 posto, osobito za agencijske aranžmane, koji su izuzetno bitni za kontinentalni turizam.

Svi subjekti iz sektora turizma, a osobito OPG-i, trebaju dobiti pristup beskamatnom kreditiranju za potrebe obrtnog kapitala i investicije. To su nužne mjere ako želimo održivi razvoj turizma na kontinentu s ciljem privlačenja domaćih i stranih gostiju, a do sada to nije napravljeno.

U županiji nema pročelnika ili direktora koji su u mojoj stranci

Bjelovarski gradonačelnik i predsjednik HSLS-a Dario Hrebak često vas optužuje da u Županiji i njezinim ustanovama uhljebljujete SDP-ove kadrove. Vi mu uzvraćate da se okružio HDZ-ovim pročelnicima. Tko je više zaslužnih kadrova koalicijskih partnera zaposlio - vi u Županiji ili Hrebak u Gradu?

- Ja sam nezavisni župan u drugom mandatu i u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nema ni jednog pročelnika, direktora ili ravnatelja škole koji je u mojoj stranci. Mislim da sam jedini takav župan u Hrvatskoj, ne sada, nego ikad. Što se tiče predsjednika HSLS-a Darija Hrebaka, broj HSLS-ovca koji su direktori u javnim tvrtkama, dužnosnici u Vladi i na mnogim drugim mjestima teško je i nabrojati.

Čini se da je HSLS dobro naplatio jedno mjesto na HDZ-ovoj listi. Vjerujem da je to i bio jedan od elemenata pristupanja sadašnjoj HDZ-ovoj koaliciji, uz možda najvažniji - da je Hrebak preuzeo stranku sa 1,1% potpore, a sada je HSLS na 0,4%. To je ipak bilo ključno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:30