IZVANREDNA SJEDNICA

DAMIR BORAS OSVOJIO JOŠ JEDAN MANDAT Ostaje rektor Sveučilišta do 2022., njegov protukandidat osvojio je tek 15 glasova

Damir Bakić (lijevo) i Damir Boras (desno)

 

 

NOVO 13:00 Damir Boras (67) dobio je još jedan mandat. Ostaje rektorom do 2022. godine, odlučio je tako zagrebački Senat natpolovičnom većinom glasova u prvom izbornom krugu.


Njegov protukandidat, profesor Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu Damir Bakić, dobio je 15 glasova, dok je Borasu otišlo 54 glasa senatora. Jedan listić je nevažeći.

Od 70 članova Senata, izbornoj sjednici za novog-starog rektora pristupili su svi.

Boras će svoj mandat započeti 1. listopada 2018. godine, a u izjavi nakon izbora pobrojao je sve kojima je zahvalan te istaknuo: "Zastupam stav da Sveučilište treba podržavati samostalnost dekana jer ćemo samo uz njih imati snažno i utjecajno sveučilište. Zalagat ću se za akademski pristup i toleranciju. Poželio bih vam nove i brojne uspjehe u sljedećoj godini, nove patente u znanosti, razvoju i umjetnosti.

To što sam dobio 54 glasa velika je odgovornost'', kazao je Boras te se osvrnuo na medije povodom novinarskog pitanja kazavši da je u u početku njegova mandata bila dobra suradnja, a kasnije su se počele događati izvrtanja činjenica, piše N1.

''Želim rektoru Borasu puno uspjeha u radu, poručio je Bakić u izjavi nakon izbora.

''Ponosan sam na sve poruke koje smo uputili, na svu pozitivnu energiju koju smo odaslali i koju smo dobili, na ogromno povjerenje i nade koje smo pobudili'', poručio je i dodao da osjeća i ogromnu zahvalnost.

''Mislim da smo učinili veliku stvar i ponosan sam da sam bio u ovom natjecanju i surađivati s toliko predivnih ljudi'', istaknuo je Bakić

''Teško mi je reći što je presudilo'', rekao je.

''Očekivao sam više glasova, ostajem aktivni član Senata. Senat je poručio Sveučilištu i javnosti da je zadovoljan smjerom u kojem Sveučilište ide'', zaključio je Bakić.

------------------------------------

Na Sveučilištu u Zagrebu izborni je dan u kojemu će 70 članova Senata na izvanrednoj sjednici tajnim glasovanjem odlučiti tko će od dvojice predloženika biti novi rektor - aktualni rektor Damir Boras ili profesor na Matematičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta toga sveučilišta Damir Bakić.

Tako će članovi Senata u petak u zgradi Rektorata birati rektora zagrebačkoga Sveučilišta, to će učiniti tajnim glasovanjem, a u skladu s odlukom sveučilišne uprave, ponovno bez prisutnosti medija, kao što su im i tjedan dana ranije - 16. veljače, iza za javnost zatvorenih vrata, predloženici Boras i Bakić predstavili svoje rektorske programe.

Program Damira Bakića je otvoreno Sveučilište "funkcionalno i horizontalno" integriran

"Ovo je program otvorenoga Sveučilišta", riječi su kojima je svoj program sažeo profesor Damir Bakić.  Sadržaj program objasnio je u 22 odrednice od kojih je prva otvorenost Sveučilišta u Zagrebu javnosti te Rektorata sastavnicama, a druga participativno, transparentno i odgovorno upravljanje Sveučilištem uz poštovanje svih propisa i procedura te reafirmacija uloge svih sveučilišnih tijela, osobito Senata i svih odbora, i intenziviranje rada svih stručnih službi na korist i za potrebe svih sastavnica, studenata i zaposlenika.

Smatra da sveučilišne sastavnice trebaju zadržati pravu osobnost, ali i da Sveučilište treba "funkcionalno i horizontalno" integrirati, te na Sveučilištu poticati međufakultetske studijske programe na svim razinama studija.

Istaknuo je i potrebu da se poboljša kvaliteta istraživačkog rada te prepozna, potiče, vrednuje i nagrađuje znanstvena i umjetnička izvrsnosti, a da se pritom uvažavaju različite koncepcije i indikatori izvrsnosti u pojedinim područjima i disciplinama.

Jedan od naglasaka u Bakićevu programu je i "energičan nastavak prostornog razvoja Sveučilišta, posebice nastavak uređenja, izgradnje i povećanja funkcionalnosti Kampusa Borongaja te oživljavanje projekta Sjevernog kampusa".

U rektorskom programu Bakić se zauzeo i za popularizaciju nastavničkih studijskih programa i financijsko pomaganje studenata nastavničkih studija, u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja (MZO), kako bi se promijenio nezadovoljavajući status nastavnika u društvu.

Damir Boras: Utjecanjem na politička tijela povećati ulaganja u znanost i razvoj do 1,4 posto BDP-a

Dosadašnji rektor i predloženik za novi četverogodišnji rektorski mandat Damir Boras vjeruje kako je najvažnija zadaća rektora i Rektorskoga zbora u vezi s istraživačkim radom i obrazovanjem na visokim učilištima "utjecati na politička tijela kako bi se trend kontinuirano niskog ulaganja u znanost i razvoj preokrenuo u povećanje ulaganja od približno 0,7 do 0,8 posto BDP-a (u posljednjih deset godina) do 1,4 posto BDP-a".

Boras je u programu istaknuo da će kao rektor i dalje podupirati "samostalnost i odgovornost dekana jer će, samo uz snažne dekane, koji preuzimaju svoje odgovornosti, imati i snažno i utjecajno Sveučilište". Zajedno s prorektorima, nastojat će da studenti, nastavnici, istraživači i drugi zaposlenici Sveučilišta osjećaju da su cijenjeni te da su u središtu njihova interesa i zalaganja.

Smatra kako svi na Sveučilištu trebaju podupirati istraživački rad i inovacijsku djelatnost te da studijske programe treba neprestano prilagođavati potrebama društva i tržištu rada u Hrvatskoj.

Najavio je da će, ako bude ponovno izabran, i dalje provoditi smjernice prostornog razvoja Sveučilišta u Zagrebu. Dodao je da je, radi boljega financiranja kapitalnih projekata, pripremljen Katalog kapitalnih projekata Sveučilišta.

Boras vjeruje da i dalje treba ulagati u poboljšanje studentskoga standarda kroz projekte studentskih centara i posebno se posvetiti izgradnji novih smještajnih kapaciteta na Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaju.

Za izbor rektora potrebna je natpolovična većina ukupnoga broja članova Senata, što znači 36 glasova od ukupno 70 članova Senata.  Ako u prvome krugu ni jedan od dvojice predloženika ne ostvari natpolovičnu većinu glasova, pristupit će se drugome krugu u koji će ući onaj koji je u prvome krugu dobio veći broj glasova.

Ako ni u drugome krugu predloženik za rektora ne dobije natpolovičnu većinu glasova članova Senata, pristupit će se trećemu krugu glasovanja u kojemu će kandidat također trebati dobiti natpolovičnu potporu članova Senata, a ako rektor ne bude izabran ni u trećem krugu, izborni postupak će se ponoviti.

Divjak: Od rektora očekujem jasan razvojni plan, odgovornost i otvorenost

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u petak, čestitajući ponovno izabranom rektoru Damiru Borasu, kako od rektora i Sveučilišta očekuje jasan razvojni plan, odgovornost i otvorenost te doprinos gospodarskom i društvenom razvoju Hrvatske.

"S obzirom da je većinom članova Senata odlučeno da profesor Damir Boras ostane na funkciji rektora još jedan mandat, čestitam novom/starom rektoru najvećeg Sveučilišta u Hrvatskoj. Od rektora i Sveučilišta očekujem jasni razvojni plan, odgovornost i otvorenost te doprinos gospodarskom i društvenom razvoju Hrvatske", rekla je ministrica Divjak na upit Hine.

"U tim će nastojanjima imati punu potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja", poručila je ministrica.

Damir Boras u petak je ponovno izabran za rektora Sveučilišta u Zagrebu za četverogodišnji mandat koji počinje 1. listopada 2018. godine.

Senat Sveučilišta izabrao ga je tajnim glasovanjem u prvom izbornom krugu s 54 glasa. Njegov protukandidat Damir Bakić dobio je 15 glasova, a jedan je listić bio nevažeći.

Sveučilište u Zagrebu najveće je hrvatsko sveučilište na kojemu danas studira 75 tisuća studenata i predaje 5 tisuća nastavnika.

 

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo