DOBIO KAZNENU PRIJAVU

DAN NAKON STRAVIČNE NESREĆE NA KOBNOM RASKRŠĆU Vozač Renault Meganea koji je skrivio udes u kojem je poginuo dječak (9) pušten je na slobodu

 
Djed i ujak poginulog dječaka.
 Neja Markičević / CROPIX

Tridesetšestogodišnji vozač crnoga Renaulta Meganea koji je skrivio prometnu nesreću u kojoj je u subotu poslije 13 sati na križanju Kačićeve i Klaićeve ulice stradalo 9-godišnje dijete pušten je nakon ispitivanja u policiji da se brani sa slobode, a policija je protiv njega tzv. redovitim putem podnijela kaznenu prijavu zbog izazivanja prometne nesreće sa smrtnom posljedicom.

U trenutku nesreće vozač nije bio pod utjecajem alkohola. Kako se neslužbeno doznaje, odluku da se protiv vozača ne traži istražni zatvor donijelo je Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu koje je vodilo očevid prometne nesreće, a nakon dogovora s policijom. Premda jučer službeno nije bilo moguće doznati odluke tužiteljstva i policije da 36-godišnjaka puste na slobodu, iz ove odluke, a na osnovi dosadašnje prakse, može se zaključiti nekoliko stvari. Istražni zatvor se, naime, može tražiti iz nekoliko zakonom propisanih razloga, a najčešći su opasnost od utjecaja na svjedoke i opasnost od ponavljanja djela. Po svemu sudeći tužitelji su u konkretnom slučaju zaključili kako opasnost od utjecaja na svjedoke na postoji, što bi značilo da postoji mogućnost da je vozač priznao djelo.

Nadzorne kamere

Navodno su ga neki očevici nakon nesreće čuli kako u šoku viče: “Ja sam kriv. Ja sam kriv.” Također bi to značilo da su iskazi drugih svjedoka već uzeti, odnosno da su dokazi fiksirani tako da ne prijeti opasnost da ih se izmjeni, uništi ili “prilagodi”. Na tragu toga svakako treba uzeti u obzir detalj da je križanje Kačićeve i Klaićeve pokriveno s nekoliko nadzornih kamera pa ako su one snimile nesreću, njihove snimke su najčvršći mogući dokaz za predstojeće suđenje. Iz toga što istražni zatvor nije tražen ni zbog opasnosti od ponavljanja djela dalo bi se zaključiti kako se ne radi o vozaču koji je već evidentiran kao počinitelj prometnih prekršaja. Također vozač nije pokušao pobjeći s mjesta nesreće. Nakon stravične nesreće u subotu o kojoj su izvijestili svi hrvatski mediji, a u kojoj je poginuo 9-godišnjak, jučer je o rezultatima očevida izvijestila i zagrebačka policija, a prema njihovim nalazima za nesreću je izravno kriv vozač Meganea jer je u raskrižje s Kačićevom ušao “na crveno”.

“Očevidom je utvrđeno da je 36-godišnjak upravljao osobnim automobilom marke Renault Megane zagrebačkih registracijskih oznaka lijevom prometnom trakom Klaićeve ulice u smjeru zapada.

Semafor

Dolaskom do raskrižja s Kačićevom ulicom, ušao je u raskrižje na znak crvenog svjetla na semaforu i naletio na zadnji bočni dio osobnog automobila marke Citroen Saxo zagrebačkih registracijskih oznaka, kojim je upravljao 78-godišnjak, a koji se kretao Kačićevom u smjeru sjevera dok je za njegov smjer kretanja bilo upaljeno zeleno svjetlo, navode u policiji. Od posljedica prometne nesreće oko 15 sati u bolnici je preminulo dijete-putnik iz osobnog automobila marke Citroen Saxo, dok je drugo dijete-putnik iz istog vozila lakše ozlijeđeno”, objavila je jučer zagrebačka policija na svojim internetskim stranicama. Inače, zbog okolnosti da je nesretni dječak od siline udarca ispao kroz prozor automobila pojavili su se i zaključci kako bi i njegov djed mogao snositi dio odgovornosti jer 9-godišnje dijete u automobilu nije bilo propisno vezano. Na naš jučerašnji upit oko toga problema iz policije su rekli da takvu mogućnost ne isključuju, no rekli su da u ovome trenutku ne mogu iznositi više detalja.

Kobno raskrižje

Inače, na kobnome raskrižju Kačićeve i Klaićeve ulice stalno se događaju nesreće. Navodno je problem u lošoj koordinaciji semafora te žuto svjetlo na semaforu prekratko traje. No, osim toga problem je i u vozačima koji, kao i u subotu, velikom brzinom dolaze Klaićevom ulicom želeći “uhvatiti žuto” te na crveno ulijeću u raskrižje i udaraju u vozila koja se kreću Kačićevom. Prije sedam godina u nesreći na kobnome križanju sudjelovao je i poznati golman Vatrenih Dražen Ladić, koji je Mercedesom udario u Renault Clio. Sedam godina ranije na raskrižju su teško stradale dvije studentice koja su na nogostupu čekale da se upali zeleno svijetlo kako bi prešle cestu. Odjednom su se ispred njih na križanju sudarila dva automobila, a u jednom od vozila nalazila su se dva policajca u civilu. Mercedes je odbacio auto s policajcima na nesretne djevojke polomivši im noge, a jednoj od njih život je jedva spašen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:23