SRCE IZ AUSTRIJE RITI SPASILO ŽIVOT

DAN POSLIJE VELIKE OPERACIJE Mama Dina: Naša lavica je dobro prihvatila novo srce

Rita je u dva dana prošla  čak dvije operacije. Nakon što su je liječnici prikopčali na umjetno srce, stigao je donorski organ iz Austrije. Liječnici su potvrdili da je djevojčica stabilno
 Facebook

“Želim se trenutno posvetiti Riti, biti uz nju da prebrodimo krizu, želim je ljubiti i maziti. Hvala što i vaše srce kuca za našu Ritu”, napisala je jučer na svom Facebook profilu Dina Knežević, majka djevojčice Rite kojoj je u subotu, nakon četverosatne operacije, presađeno srce.

Marija Šapina Gale, prijateljica obitelji, rekla nam je jučer kako joj je Ritina majka javila da je djevojčica dobro. To su nam potvrdili i njeni liječnici, koji su rekli kako je djevojčica stabilno te da budno prate njezin oporavak. Ritina majka putem Facebook profila zahvalila je svima na lijepim željama i podršci. Zahvalila je Vladi, tisućama ljudi koji su joj uputili poruke potpore te liječnicima KBC-a Rebro. Posebnu zahvalu uputila je Ritinoj doktorici Dorotei Bartoniček, koja se s njima borila kao lavica.

Emotivni roditelji

“Hvala našim časnim sestrama na Rebru što su molile stalno i uvijek mole za našu dječicu! Hvala svećenicima u svim župama! Hvala doktorima na pozivu, radu, trudu, usavršavanju, školovanju. Ovo se ne može platiti nikakvim parama! Hvala našim medicinskim sestrama koje su uvijek s nama uz uspone i padove, smijeh i plač. Svima na intenzivnoj! Hvala ljudima koje sam upoznala na Rebru i koji prolaze iste ili slične agonije. Rodila su se divna i iskrena prijateljstva! Hvala svima jer ja, moja Rita, moj suprug i naše obitelji ne bismo mogli bez vas”, uputila je iskrene zahvale Ritina majka.

Dina Knežević putem Facebooka poručila je kako vjeruje kako će njena Rita uspješno izdržati oporavak.

“Telefon mi zvoni čitav dan. Jednostavno ne stignem, umorna sam od svega i sve ovo proživljavamo dugo, a posebno zadnja 4 dana”, poručila je na kraju svoje objave Dina Knežević.

Lista čekanja

Podsjetimo, četverogodišnja Rita iz Sunje boluje od dilatacijske kardiomiopatije, bolesti strukturnih i funkcijskih promjena srčanog mišića zbog koje dolazi do lošeg dotoka krvi u druge organe, odnosno do zatajenja rada srca. Rita je zbog takvog zdravstvenog stanja, nažalost, bila životno ugrožena, a jedini način liječenja bila je transplantacija. Za bolest su njeni roditelji saznali prije 10 mjeseci, a posljednjih šest mjeseci bila je na listi čekanja za transplantaciju. Liječnici su u nedostatku donorskog srca, s obzirom na to da se stanje počelo pogoršavati, prvi put u Hrvatskoj dijete odlučili “prikopčati” na tzv. umjetno srce.

To su učinili u petak, a onda se te noći dogodilo čudo! Stigla je dojava o kompatibilnom srcu koje čeka u Austriji. Vlada je poslala svoj zrakoplov za Beč kako bi srce što prije dovezli u Zagreb. Liječnici nisu gubili vrijeme, već u 11 sati u subotu djevojčica je bila u operacijskoj sali, a potom je nakon četiri sata operacije njeno novo srce počelo kucati. Komplicirani zahvat izvela je ekipa dječjih kardiologa, na čelu s prof. dr. Darkom Anićem.

Rita je tako herojski izdržala čak dvije operacije, nakon čega je prebačena na intenzivno liječenje. Mladi roditelji hrabre Rite sada su položili sve nade i molitve u njen oporavak, kako bi se njihova princeza što prije vratila kući svom mlađem bratu i sestri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:41