KADROVIRANJE

DANAS ĆE BITI IZABRAN NOVI ŠEF MLADEŽI HDZ-a Već se zna i njegovo ime, jedini je kandidat: 'Bilo je drugih, ali je nekima naređeno da odustanu'

Karlo Ressler
 Goran Mehkek / CROPIX

Ivan Vidiš od danas bi trebao biti novi šef Mladeži HDZ-a. Jedini je kandidat za tu funkciju, pa će njegov izbor biti tek formalnost. Mladež HDZ-a, osim predsjednika, danas u Globusu na Zagrebačkom velesajmu bira i zamjenika predsjednika, potpredsjednike, članove Predsjedništva te Nacionalnog i Nadzornog odbora.

Za većinu mjesta, kako neslužbeno doznajemo, pristigla je tek po jedna kandidatura, a nešto više ih je stiglo za članove Predsjedništva. Izvori iz HDZ-a kažu da se ne radi o nezainteresiranosti kandidata, nego o tome da je po nalogu iz vrha stranke od pojedinih kandidata zatraženo da odustanu od izborne utrke.

- Bilo je kandidata, ali je nekima naređeno da odustanu, pa su na kraju povukli kandidature. Na dio kandidata vršeni su veliki pritisci, a cijelu operaciju vodio je Miroslav Smetiško, glasnogovornik Mladeži i savjetnik ministra rada Marka Pavića. On je osobno od nekih tražio da odustanu, a isto su radili i neki Smetiškovi suradnici po njegovu nalogu - ispričalo nam je više sugovornika iz HDZ-a.

Miroslav Smetiško, kojeg smo pitali za ovaj slučaj, u e-mailu nam je kratko odgovorio: “Nije mi poznato na čije se tvrdnje referirate, no u potpunosti ih odbacujem. Nisam ni na koga vršio bilo kakve političke pritiske, niti sam u mogućnosti takvo nešto činiti.”

Ipak, upućeni u stranačka zbivanja kažu kako je Smetiško isticao da za svako mjesto treba biti samo jedan kandidat.

- Što će nam u tom slučaju izbori, pa neka onda vrh stranke samo postavi ljude. Očito je ranije bilo odabrano tko će ući u stranačka tijela, a svi ostali morali su se povući - komentirao je jedan HDZ-ovac. Ipak, kaže da ga to ne čudi jer “Plenkovićevi kadrovi na izborima mogu pobijediti samo ako postoji jedan kandidat”.

- Ništa to ne ide bez vodstva. Ali, ako je već predsjednik namješten, mogli su Mladeži barem prepustiti da sama izabere svoja tijela - smatra jedan istaknuti HDZ-ovac. Kaže kako je izbore službeno koordinirao Karlo Ressler, ali da su cijelu priču iza kulisa odrađivali ministar Marko Pavić te dvojica njegovih savjetnika - Smetiško i Ivan Vidiš, koji je postao i novi šef Mladeži.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:28