VREMENSKA PROGNOZA

DANAS JE VRHUNAC POLARNOG VALA Tek jedan grad u Hrvatskoj je u minimalnom plusu, čak je i na najsunčanijem otoku izmjereno -2 stupnja

 
 CROPIX

Sredina tjedna je djelomice, na Jadranu i pretežno sunčana, ali kao i zadnjih dana vrlo, vrlo hladna.

Najviša dnevna temperatura zraka je između -10 i -5 u unutrašnjosti te od -2 do 3 Celzijeva stupnja na obali i otocima. U Zagrebu je najniža temperatura u 7 sati ujutro išla i do -13 stupnjeva Celzijevih, a za usporedbu, u Šibeniku je u isto vrijeme bilo -7. U Splitu je -6, kao i u Zadru, a u Hvaru nešto "toplije" - minus 2. U sitnom plusu bio je samo Dubrovnik, a najhladnije je bilo u Čabru (-16) i Varaždinu (1-) i Bednji (-19).

Državni hidrometeorološki zavod za Hrvatsku za srijedu najavljuje da će u unutrašnjosti više oblaka biti tijekom prijepodneva, a mjestimičnog, slabog snijega bit će uglavnom u Slavoniji i Baranji.Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na istoku zemlje i sjeverozapadni. Na Jadranu umjerena i jaka bura i sjeverozapadnjak tijekom dana u slabljenju.

HAK: Zbog zimskih uvjeta zabrane i ograničenja na prometnicama

Kamionima s prikolicom i tegljačima s poluprikolicom zbog zimskih uvjeta promet je i dalje zabranjen na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva, ( isključuju se na čvoru Kikovica u smjeru Zagreba i odmorištu Vukova Gorica u smjeru Rijeke), izvijestio je u srijedu Hrvatski autoklub (HAK). Uz zimske uvjete na staroj cesti kroz Gorski kotar (DC3) za ta vozila trenutačno nema prohodne ceste iz unutrašnjosti u smjeru Rijeke, i obratno.

Za sav promet zatvorene su državne ceste DC1 Vaganac-Korenica-Udbina-Gračac (zbog snježne vijavice), DC23 Kapela-Jezerane, DC52 Špilnik-Korenica, DC522 čvor Udbina-čvor Gornja Ploča, DC36 u mjestu Orleković (zbog leda na kolniku) i županijska cesta ŽC5032 Gornje Jelenje-Crni Lug.

Na Jadranskoj magistrali DC8 od Senja do Svete Marije Magdalene promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicom, motocikle (I. skupina), dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (II. skupina). Zbog vjetra vozi se uz ograničenje brzine na autocesti A7 od naplate Rupa do graničnog prijelaza Rupa.

Snijeg otežava vožnju u Lici, Gorskom kotaru, Slavoniji, te dijelu Dalmacije. Na pojedinim dionicama cesta vozi se otežano zbog ugaženog ili razmočenog snijega na kolniku, a HAK upozorava i na moguću poledicu, osobito na mostovima i nadvožnjacima kroz unutrašnjost.

Na autocesti A6 Rijeka-Zagreb, zbog nanosa snijega zatvorena je traka za spora vozila od tunela Veliki Gložac do tunela Rožman Brdo u smjeru Rijeke te od tunela Veliki Gložac do čvora Bosiljevo 2 u smjeru Zagreba. Promet se odvija usporeno zbog razmočenog snijega na kolniku, i na dionici Kikovica - tunel Tuhobić zbog bočnih udara vjetra.

Zbog stvaranja snježnih zapuha i vijavice koja znatno smanjuje vidljivost vozači koji prometuju cestama kroz Gorski kotar pozivaju se na krajnji oprez. Također, HAK upozorava sve sudionike u prometu da prilagode vožnju trenutačnim uvjetima na cesti i ne kreću na put bez zimske opreme, a ako je moguće neka odgode putovanje. Samo za osobna vozila otvorena je županijska cesta ŽC5030 Platak-Kamenjak.Za sav je promet zbog snježnih nanosa i vijavice zatvorena Sljemenska cesta.

U prekidu je trajektna linija Porozina-Brestova i katamaranska linija Novalja - Rab - Rijeka. Katamaran na relaciji Stari Grad-Bol-Split plovit će u 6 sati bez pristajanja u luku Jelsa.

Trajekt na liniji Vis-Split isplovit će u srijedu, 28. veljače u 16 sati, umjesto u 15,30. Katamaran Novalja u brzobrodskoj liniji 9603 Jelsa-Bol-Split isploviti će u srijedu, 28. veljače u 6 sati iz luke Stari Grad. Na većini graničnih prijelaza nema dojava o dužim čekanjima.

Sutra samo još gore, temperature i do -19, no u petak toplije

Za četvrtak DHMZ najavljuje umjereno do pretežno oblačno te i dalje vrlo hladno vrijeme, osobito tijekom jutra. U prvom će dijelu dana mjestimičnog snijega biti na sjevernom Jadranu te u gorskim predjelima, poslijepodne i drugdje, a na jugu Dalmaciji je moguća i kiša.

Vjetar u unutrašnjosti većinom slab, u Slavoniji i Baranji i umjeren jugoistočni i istočni. Na Jadranu će zapuhati umjereno jugo koje će prema večeri ponegdje biti i jako. Jutarnja temperatura zraka od -19 do -14, na Jadranu uglavnom od -7 do -2, a najviša dnevna u unutrašnjosti od -8 do -3, duž obale od 1 do 6 °C.

krajem četvrtka ponovno će biti snijega, a zbog pritjecanja toplijeg zraka po visini u petak je moguća i kiša koja se smrzava na tlu. Oborine na granici kiše i snijega bit će i u subotu, ali će biti manje hladno.

HRT javlja da će od petka biti i toplije, ali uz pretežno oblačno vrijeme i povremenu kišu, koja na jugu može biti i obilnija. Promjenljive naoblake uz povremenu kišu bit će i u nedjelju i ponedjeljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:08