OFENZIVA

DAVOR BERNARDIĆ POD SVE JAČIM PRITISCIMA Za danas dogovoren još jedan neformalni sastanak, pokušat će nagovoriti šefa SDP-a da odstupi?

 Ronald Goršić / CROPIX

Davor Bernardić svakoga je dana izložen sve jačim pritiscima da odstupi s mjesta predsjednika SDP-a. Tako je jučer za kasno poslijepodne bio dogovoren neformalni sastanak Bernardića, njemu još lojalnih stranačkih čelnika poput glavnog tajnika Nikše Vukasa te članova Predsjedništva SDP-a koji pripadaju grupaciji primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine, koji su do jučer podržavali Bernardića, ali sada također traže njegovo povlačenje.

Kako saznajemo, Komadina je u startu rekao da neće doći na sastanak, a njegove stavove prezentirat će članovi Predsjedništva, Ivo Jelušić te Rajko Ostojić. U grupaciji koja bi trebala dogovoriti modalitet izlaska SDP-a iz krize vodstva je i politički tajnik stranke Davorko Vidović. Ovakvi su se neformalni sastanci s Bernardićem, prema riječima jednog od sudionika, održali već nekoliko puta. Cilj je pokušati nagovoriti Bernardića da sam odstupi s funkcije predsjednika SDP-a i prepusti vođenje stranke Komadini. Svojevrsni v.d. predsjednika Komadina bi bio do izbora za Europski parlament, nakon čega bi se izabrao novi predsjednik.

Situaciju kompliciraju takozvani pobunjenici predvođeni Peđom Grbinom, Sinišom Hajdašem Dončićem, Vedranom Babićem i Mihaelom Zmajlovićem, kojima se pridružilo više od dvadeset SDP-ovih saborskih zastupnika, a koji traže da se do kraja godine provedu izbori za sva stranačka tijela. Po njima Bernardić treba odstupiti, ali se treba izabrati i novo Predsjedništvo te novi Glavni odbor SDP-a.

- Njihov je zahtjev nerealan jer podrazumijeva da bi Glavni odbor sam sebe raspustio. Mi ćemo imati većinu u Glavnom odboru za smjenu Bernardića, ali ne i za njihov zahtjev da se provedu izbori za sva stranačka tijela - rekao nam je sugovornik iz vrha SDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:10