USVOJEN PRIJEDLOG

DAYTONSKO RJEŠENJE ZA AGROKOR Predstavnici vjerovnika bit će zatvoreni na tajnoj lokaciji sve dok ne donesu dogovor o nagodbi

Ante Ramljak i Marina Vidaković, prokuristica Kraša

Prije negoli sredinom idućeg tjedna izvanredna uprava Agrokora ne izolira 50-ak predstavnika vjerovnika tog koncerna u “Daytonskoj sobi” na nepoznatoj lokaciji, dobavljači i financijski vjerovnici morat će donijeti odluku o izboru savjetnika i dogovoriti protokol o izvještavanju.

Financijski vjerovnici, odnosno najveći među njima kao što su Knighthead Capital Management (KCM) i ruska banka VTB, predlažu da savjetnika Vijeća vjerovnika, koji bi vjerovnicima davao ekspertnu analitičku potporu u pripremi nagodbe vjerovnika, plaća Agrokor, i to u iznosu od oko 12 milijuna eura. Pritom predlažu da glavni savjetnik Vijeća vjerovnika bude PJT, tvrtka koja je dosad predstavljala KCM u Vijeću vjerovnika. Dobavljači, pak, smatraju kako je to prevelik iznos te tvrde kako je i stav Trgovačkog suda da Agrokor ne bi trebao plaćati savjetnika vjerovnicima, odnosno Vijeću vjerovnika, a protive se i nekim odredbama u ugovoru o angažiranju savjetnika i protokolu o izvještavanju.

Pitanje savjetnika

“Te odredbe daju preveliku moć savjetnicima jer bi oni imali pravo odlučivati o tome što će se tijekom pregovora između vjerovnika u idućim tjednima i mjesecima izvještavati prema Vijeću vjerovnika i prema javnosti, odnosno savjetnik bi u pregovaračkom procesu preuzeo suverenitet vjerovnika. Na to ne možemo pristati i tražimo da se uvede klauzula prema kojoj tri od pet predstavnika u Vijeću vjerovnika imaju pravo zatražiti i dobiti sve informacije o tijeku pregovora i o tome izvijestiti javnost ako smatraju da je to potrebno.

Uz to, ako cijena ne bude drastično manja, smatramo kako bi bilo dobro da Agrokor ne plaća savjetnike vjerovnicima, nego da svaka grupa vjerovnika plaća svoje savjetnike. Dobavljači su tako spremni i dalje plaćati Željka Olujića i Zvonimira Buterina kao svoje financijske i pravne savjetnike, a ostali neka plaćaju svoje”, rekao nam je jedan član Uprave velikog dobavljača Agrokora.

Tajna lokacija

Izvanredna uprava Agrokora se, pak, ne želi miješati u odnose između vjerovnika po tom pitanju, samo im je poručila da vjerovnici moraju donijeti konsenzualnu odluku o izboru savjetnika ako žele da Agrokor to plaća, odnosno plaćat će se od imovine nad kojom će uskoro postati vlasnici upravo vjerovnici. Iako se čini da se ovdje radi o tehničkim pitanjima, riječ je o pravilniku koji će odrediti model međusobnog ponašanja vjerovnika u predstojećim pregovorima o nagodbi, a ta pravila mogu neizravno utjecati i na ishod same nagodbe.

Kako nam je rečeno, intenzivni pregovori između dobavljača i financijskih vjerovnika vjerojatno će se voditi još nekoliko dana, do početka idućeg tjedna, a zatim bi u utorak ili srijedu, ako se postigne dogovor o protokolu, oko 50 predstavnika vjerovnika i njihovih savjetnika krenulo u nepoznatom smjeru u sklopu projekta kolokvijalno nazvanog “mini Dayton”. Namjera je da tijekom pet dana vjerovnici u miru, bez drugih korporativnih obveza u svojim poduzećima, ali i bez pritiska medija, pokušaju dogovoriti osnovna načela nagodbe vjerovnika na temelju prijedloga izvanredne uprave iz prosinca, kao i sastava stalnog Vijeća vjerovnika koje treba zamijeniti privremeno Vijeće vjerovnika.

Dakle, u tom razdoblju mogli bi se dogovoriti određeni kompromisi i promjene u odnosu na prvotni plan Ante Ramljaka, pogotovo kad je riječ o tome koji bi se model uzeo kao dominantni prilikom određivanja otpisa (naplate) potraživanja. Jednako tako će se pokušati dogovoriti i načelni redovi veličine otpisa potraživanja u tom modelu, a oni vjerovnici koji imaju međusobno osporena potraživanja tu će pokušati riješiti taj spor i bez sudskih procesa na Trgovačkom sudu. Jedna od zanimljivih ideja koja se pojavila bila je i ona da se tijekom tih pet dana sudionicima uzmu mobiteli kako bi bili u potpunosti posvećeni pregovorima, ali taj prijedlog ipak nije prošao.

Produljeni rok

Podsjetimo, Ante Ramljak je u četvrtak izjavio kako je uvjeren da će nagodba vjerovnika biti dogovorena do 10. travnja, ali će od suda zatražiti produljenje roka za sklapanje nagodbe do 10. srpnja kako bi se u tom vremenu u što većem broju raščistile sporne pravne situacije glede osporenih tražbina, na osnovi kojih se određuje i sastav stalnog Vijeća vjerovnika. Riječ je prvenstveno o deset milijardi kuna koje su Adris grupa i Alca osporili imateljima obveznica, ali i oko devet milijardi kuna koje je izvanredna uprava osporila Sberbanku, a od čega bi izvanredna uprava mogla odustati ako Sberbank povuče svoje tužbe u ovom procesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:57