OPORBA TRAŽI IZVANREDNE IZBORE

DEBAKL SDP-ove OFENZIVE U SABORU U trenucima dok je Grbin držao izlaganje u sabornici su bila samo četiri SDP-ovca. Bernardiću ni traga ni glasa

 
 Damjan Tadic / CROPIX

Da je kojim slučajem Peđa Grbin jučer slomio nogu, u Saboru bi SDP-ovci bili prisiljeni priznati kapitulaciju i skinuti svoju točku s dnevnog reda, prijedlog izmjene Zakona o sukobu interesa.

SDP-ova ofenziva na Sabor grlato najavljena pod šifrom 3I, iza koje se krije zahtjev za izmjenu Zakona o sukobu interesa, interpelacija o raspuštanju Sabora i rasprava o Ini, kojom su naumili rušiti Vladu premijera Andreja Plenkovića, počela je - i završila - debaklom.

U trenutku kad je Peđa Grbin započeo izlaganje o tome zašto bi izmjenama Zakona krug dužnosnika trebalo proširiti i na izvanrednog povjerenika u sistemskim društvima, dakle na Antu Ramljaka i Fabrisa Peruška, u sabornici su bila samo četvorica SDP-ovaca: Predrag Matić, Gordan Maras, Arsen Bauk i Željko Jovanović. Ostalim zastupnicima, na čelu s predsjednikom stranke Davorom Bernardićem, nije bilo ni traga. I tako satima.

Bez interesa

Iako su temu o sukobu interesa SDP-ovci izabrali jer se direktno tiče statusa Vladina povjerenika u Agrokoru i lako ju je proširiti na aferu Hotmail koja je uzdrmala državu, nisu uopće bili zainteresirani za raspravu.

Prva dva sata niti se spominjao Agrokor, niti potpredsjednica Vlade Martina Dalić, niti povjerenici. Samo tehnička težina zakona. Tek će kasnije Peđa Grbin zapitati: “Vi meni govorite da premijer nema veze s ovim što se događa i da politika nije imala utjecaj na Agrokor?! Pa lijepo piše u mailovima: ‘premijer moli da sutra dođete u Vladu’… Premijer je znao za Šavorića, znao je za Ramljaka, znao je za svaki korak. Znao je, ali nije poduzimao ništa. Ako je kriva potpredsjednica, kriv je i premijer. I on se od te odgovornosti ne može spasiti”.

Ni u jutarnjim satima nije bilo mnogo truda, premda je saborska oporba sjednicu započela zahtjevima za raspuštanje Sabora i raspisivanje novih izbora, prisiljavajući vladajuće na obranu kako Vlada dobro radi i ima podršku javnosti. Prvi je pitanje novih izbora potegnuo šef SDP-a Davor Bernardić, ali i to s pola snage: ponovio je potpuno isti tekst koji je izgovorio dan prije na konferenciji.

Talac jednog čovjeka

“U ponedjeljak je postalo jasno da je Plenković duboko upleten u aferu Agrokor. Trgovalo se povlaštenim informacijama i pogodovalo pojedincima, to je kažnjivo. Ako je Dalić morala otići, onda se s pravom pitamo zašto DORH još ne postupa. Jesu li zatajile institucije države? Hrvatska ne smije biti talac jednog čovjeka.

Političku odgovornost premijera ne očekujem jer je nema, ali se pitam gdje je nestala odgovornost svih vas koji ste glasali za Martinu Dalić na opozivu. U Hrvatskoj je za nas na snazi izvanredno stanje. Zahtijevamo hitno raspuštanje Sabora i raspisivanje izbora”, izdeklamirao je Bernardić i nestao iz sabornice da se ne vrati.

Crony kapitalizam

Na njega se nadovezao Mostov Nikola Grmoja koji je pitao dokle će u Hrvatskoj biti bitna volja samo jednog čovjeka i zaključio kako će “ova Vlada ostati upamćena po ‘antologijskoj’ Plenkovićevoj rečenici: ‘Sve će biti dobro’. A ništa nije dobro, Hrvatska i njezini građani suočavaju se s najvećim izazovima u kratkoj povijesti”, ustvrdio je Grmoja. Anka Mrak Taritaš (GLAS) upozorila je kako je Agrokor nastao kao rezultat crony kapitalizma i da je premijer Plenković tu praksu pretvorio u njezin najgori oblik. “Mailovi su pljuska u lice svim građanima i sramota države”, poručila je Anka Mrak Taritaš.

A pljusku građanima dao je jučer i SDP, aktivirajući pravo da jednom mjesečno progura svoj prijedlog zakona uz 30 potpisa. I potrošio ga uzalud.

Pupovac: Želite dokazati da možete voditi Vladu, ali znamo da ne možete

Na zahtjeve oporbe za novim izborima vladajući su reagirali žestoko.

- Imamo Vladu koja se zna nositi s problemima, a s druge strane imamo oporbu koja zaboravlja da je taj zakon pisala u toj Vladi, da je taj zakon izglasala. Šef oporbe na svojoj presici zaziva zatvor bez osude i suda, i to odmah. To nam se nudi kao rješenje za Hrvatsku - poručio je oporbi šef Kluba HDZ-a Branko Bačić.

SDSS-ov zastupnik Milorad Pupovac bio je još žešći. - Ako želite izbore, dat ćemo vam izbore, pa da vidimo što ćete napraviti, kakvu ćete Vladu sastaviti, kakve politike voditi i s kim ćete formirati Vladu. Ako na ovom želite bildati mišiće i dokazati da možete voditi Vladu, to je u redu, ali znamo da ne možete - rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:03