KAKO NAS VIDE NIJEMCI

Der Spiegel o bivšem premijeru: Sanader izgleda kao gospodin koji je nenamjerno zalutao među seljake

Njemački list je uvjeren kako HDZ 4. prosinca čeka 'hladan tuš'
 Goran Mehkek / Cropix

Der Spiegel je objavio tekst u kojem je bivšeg premijera Ivu Sanadera opisao kao 'gospodina koji je nenamjerno zalutao među grupu seljaka'. Njemački list, čiji tekst prenosi business.hr , prije nekoliko dana je također napisao i tekst u kojem je Hrvatsku, zbog problema korupcije, nesređenog gospodarstva i oblika, nazvao 'otrovnom kiflom za EU'.

- Dugo nije bio ovako blizu ljudi, toliko blizu zapravo da ih čuje kako teško dišu, kišu i šapću, manje od dva metra udaljeni od njega - stoji u Der Spiegelu. Sanader, navodi se, ostaje miran i tih, kao 'gospodin koji je nenamjerno zalutao među grupu seljaka'. List ističe Sanaderove uspjehe te podsjeća kako je bivšeg premijera njemačka kancelarka Angela Merkel svojevremeno isticala kao pozitivan primjer.

HDZ, sada pod vodstvom Jadranke Kosor, 4. prosinca čeka hladan tuš, a stranka se mora suočiti s padom popularnosti na samo 20 posto. Ova 'država unutar države', koju je stvorio Franjo Tuđman, navodi list, nepopularna je zbog vanjskog duga od 102 posto BDP-a i nezaposlenosti od 14 posto. Tu su i kazneni progoni članova stranke.

List ne navodi imena, ali za pretpostaviti je da govore o Robertu Ježiću kada spominju bogatog HDZ-ovog pristašu iz Rijeke na kojeg su tužitelji bacili oko, a čini se kako bi 'HDZ-ovac protiv kojeg je podignuta optužnica za ratne zločine, a on se ipak natječe za mjesto u Saboru' mogao biti Vladimir Šeks.

Der Spiegel prenosi riječi bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, koji je izjavio kako 'ne izgleda dobro na međunarodnoj pozornici kada je pola političke elite neke države uhićeno ili su predmetom istraga'.

Der Spiegel se doatakao i uhićenja Josipa Boljkovca, pa se pita pokušava li to Hrvatska očistiti cijelu svoju povijest u jednom potezu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 21:31