ZAMJERILA SE BIVŠIM SAVEZNICIMA

DESNICA PROTIV PREDSJEDNICE, SPREMA SE OSVETA Traži se kandidat koji će joj ukrasti glasove, najviše šanse imaju Esih i Zekanović

 
Hrvoje Zekanović, Kolinda Grabar Kitarović i Bruna Esih

U novu, predizbornu godinu predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odlučila je ući bez svojega najutjecajnijeg savjetnika Mate Radeljića. On, naime, u središnjici HDZ-a već dugo figurira kao najžešći agitator koji ju je gurao u svađe s premijerom i šefom HDZ-a Andrejom Plenkovićem.

Izbacivanjem Radeljića iz svojega tima predsjednica je najavila novi politički kurs - napuštanje desne pozicije i približavanje Plenkoviću te politici aktualnog vodstva HDZ-a.

Njezin nekadašnji stranački kolega Zlatko Hasanbegović smatra da je novi kurs rezultat predsjedničine pogrešne procjene.

- Pojednostavljeno, predsjednica smatra da između nje i njezinih birača stoji Andrej Plenković, što je po mojem sudu pogrešno - tvrdi. Uvjeren je da je njezina prosudba da do birača HDZ-a može samo uz Plenkovićevo posredovanje potpuno pogrešna, a ujedno i podcjenjivanje vlastite političke snage.

Nadmetanje

- A što se tiče njezina navodno novog smjera, ja ne vidim neku razliku. Sukobe između predsjednice i premijera ionako nisam doživljavao kao sukobe načelne naravi nego kao jednu vrstu nadmetanja. Izbacivanje Mate Radeljića njezina je gesta prema Plenkoviću, iako mi, ponavljam, ni do sada nije bilo jasno u čemu se oni stvarno sukobljavaju. Hrvatska politika generalno je lišena suštine, to je temeljni problem. A ti takozvani pseudozaokreti već su poznati iz slučajeva Ive Josipovića i Zorana Milanovića. Oba ta pokušaja koketiranja s biračkim tijelom koje nije bilo njihovo matično završila su političkim fijaskom - zaključuje Hasanbegović.

Desnica je, dakle, zamjerila Kolindi Grabar-Kitarović navodni zaokret u politici. S tim da Hasanbegović misli da tu ni ne postoji zaokret nego je riječ o osobnom odnosu premijera i predsjednice te da su oni i dosad imali ista stajališta, kada je primjerice riječ o Istanbulskoj konvenciji, a Hrvoje Zekanović iz Hrasta najavljuje da će njegova stranka imati svojega “vjerodostojnog kandidata desnice”, jer Kolinda Grabar-Kitarović to nije.

Izrazito desni medij Hrvatski tjednik izišao je u novom broju s naslovnicom na kojoj se odriču predsjednice uz naslov “Kraj jedne velike zablude o šnajderici s Pantovčaka”. Ona se, nastavljaju, “brutalno odriče desnice koja ju je dovela na vlast pa je vrijeme da se i desnica još brutalnije odrekne nje”, a slično govori i TV novinar i urednik Bujice Velimir Bujanec.

Odluka nakon izbora

U političkim kuloarima zato se počelo spekulirati da bi kandidatkinja desnice na predsjedničkim izborima mogla biti Bruna Esih, predsjednica Neovisnih za Hrvatsku, no politički tajnik stranke Zlatko Hasanbegović tvrdi da će se o tome raspravljati tek nakon izbora za parlament EU. Iako, na naše pitanje je li to teoretski moguće, odgovara da postoji takva mogućnost, ali da će to procijeniti tek nakon europskih izbora. No, ono što je sigurno, jest da Esih ni ne može biti zajednički kandidat desnice, jer je ona razjedinjena, pa Hrast najavljuje svog kandidata.

- O tome uopće nije bilo razgovora, niti se u ovom trenutku razmišlja o tome i do europskih izbora se time nećemo baviti - kaže Hasanbegović.

Zato će Hrvatska konzervativna stranka (HKS) i Hrast, koji u koaliciji idu na europske izbore, ponuditi svoga zajedničkog kandidata koji će se suprotstaviti Kolindi Grabar-Kitarović. Tko će taj kandidat biti, još nije odlučeno na razini koalicije, a moguće je da to bude i sam Hrvoje Zekanović, jedini zastupnik Hrasta u Saboru. O Neovisnima za Hrvatsku, kaže nam Zekanović, više ni ne razmišljaju jer su im nekoliko puta pružili ruku suradnju, koju su oni, tvrdi, odbili, dok Hasanbegović kaže kako je to zbog njihove politike da ne idu u koalicije nego samostalno na izbore.

Jasan stav

- Ne zamaramo se više s njima i idemo svojim političkim putem. A s obzirom na to da je gospođa Bruna Esih do nedavno blisko surađivala s Kolindom Grabar-Kitarović, smatram da nije vjerojatna njezina kandidatura protiv aktualne predsjednice. S druge strane, nisam primijetio od Neovisnih za Hrvatsku kritiku na nevjerodostojnost Kolinde Grabar-Kitarović, koja je očita.

Doduše, oni nisu imali nikada ni jasan stav o Istanbulskoj, o Marakeškom sporazumu, o referendumima, pa me to ne čudi, ali možda upravo takav jedan nejasan stav proizlazi iz nejasnog stava predsjednice koja je uvijek pokušavala sjediti na nekoliko stolica - kritizira Neovisne za Hrvatsku Zekanović te dodaje kako je uvjeren da će jedino njihov kandidat biti s desnog spektra i suprotstaviti se aktualnoj predsjednici.

Zekanović kaže kako će morati ponuditi građanima Hrvatske da glasaju za vjerodostojnog suverenista koji zastupa konzervativne stavove, a ne deklarativnog konzervativca koji uzima glasove desnice, a zapravo zastupa druge političke stavove.

- Kolinda to definitivno nije. Imamo nekoliko kandidata iz HKS-a i Hrasta, ali moramo odraditi formalne procedure kroz stranku i koaliciju, pa ne bih iznosio imena - kaže Zekanović.

Zekanović ističe da predsjednica više ne može računati na njihovu podršku jer je u ključnim političkim temama poput Istanbulske konvencije, Marakeškog sporazuma i susreta s Aleksandrom Vučićem bila na suprotnim stajalištima od Hrasta.

Salto mortale

- Moj stav o njoj nije se promijenio sada, nego prije, kada je počela provoditi politiku suprotnu od one na kojoj je dobila mandat. A mandat je dobila glasovima konzervativnih, desnih, suverenističkih birača. Sada će pokušati preživjeti salto mortale: zadržati desne birače hrvatskim dresom, a istovremeno u ključnim političkim pitanjima odrađivati posao koji se sviđa političkom centru i Plenkoviću. A kako su desni birači zaslijepljeni kockicama na dresu, moguće je da će zanemariti sve ono što je predsjednica krivo činila - tvrdi Zekanović.

Novi politički smjer predsjednice RH komentirao je i SDP-ov Ranko Ostojić. Smatra da je primirje između zaraćenih HDZ-ovih struja i odricanje od radikala samo privremeno stanje s ciljem da predsjednica ne izgubi izbore.

- Neće se oni odreći desnih radikala. Ljubav će opet ‘procvjetati’ nakon izbora - naglašava.

Predsjednica Glasa Anka Mrak Taritaš uvjerena je da je Grabar-Kitarović postala predsjednica zahvaljujući dijelu birača s centra koji inače ne glasaju za HDZ, ali i da joj to neće uspjeti još jednom, bez obzira na promjenu smjera.

- Iako se Grabar-Kitarović od početka mandata obraća uglavnom desnici, ona dobro zna da su je na vlast doveli glasovi birača centra i sada se iz čistog pragmatizma vraća u politički centar. A ti birači imaju dileme, postavljaju pitanja, pamte i ne opraštaju. Bilo bi dobro da još jednom ne ispadnu naivni. Jer, realno, ona ne koketira s desnicom, ona desnici stvarno pripada - tvrdi.

Glavaš: Karamarkovoj struji u HDZ-u je prošao vijek trajanja

Čelnik HDSSB-a Branimir Glavaš tvrdi da ga zaokret predsjednice Grabar-Kitarović u posljednjoj godini mandata uopće ne čudi, kako je bilo krajnje vrijeme da se vrati HDZ-u, a izbacivanje savjetnika za unutarnju politiku Mate Radeljića s Pantovčaka jasan je, kaže, pokazatelj da je Karamarkovoj i Brkićevoj struji u HDZ-u došao kraj.

- Nije mi bilo normalno i prirodno što je predsjednica krenula tim kursom i plovila tako prve četiri godine svojega mandata. Mislim da je upravo Mate Radeljić bio remetilački faktor u odnosima između Ureda predsjednice i Banskih dvora. Od prvog dana njezina mandata on je najviše tome pridonio. Radeljića dugo poznajem, na Pantovčak je postavljen od jedne struje kojoj je u HDZ-u prošao vijek trajanja i koja je u nestajanju. Tu mislim na struju Tomislava Karamarka, Milijana Brkića i njihovih suradnika - govori Glavaš. Da je nastavila istim smjerom, dodaje, Grabar-Kitarović ne bi imala nikakve šanse da obrani mandat na izborima za godinu dana.

- Biračima će trebati vrijeme da razumiju tu promjenu i da novi smjer predsjednice prihvate kao kvalitetan odabir. Njezin nagli preokret trenutačno biračima sigurno ne izgleda dobro, kao ni djelovanje tajne službe prilikom razrješenja Radeljića, ali mislim da će s vremenom shvatiti da Hrvatska može naprijed samo ako predsjednica i premijer pušu u isto jedro - tvrdi Glavaš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:00