TRAŽI SE NOVI MINISTAR

Detalji koalicijskog sastanka: ‘Nije nam cilj ništa lomiti preko tuđih leđa...‘ Medved: ‘Evo zašto smo htjeli Čuraja‘

U Vladi kažu da će novi ministar, ako to ne bude Čuraj, biti netko iz HDZ-a s referencama tko će preuzeti posao oko obnove

Koalicijski sastanak

 Cropix

Završio je sastanak vladajuće većine, na kojem nije prošao prijedlog da se za novog ministra graditeljstva izabere predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj jer su se tome usprotivili HSLS i Radimir Čačić. Svi su otišli iz Banskih dvora, ali upravo traju telefonske konzultacije među partnerima. HSLS je usuglasio svoj stav s članovima Predsjedništva i definitivno su odbili Čuraja, a HDZ će, kažu nam u Vladi, sada predložiti novog kandidata i to iz svojih redova.

Poanta premijera je bila, kažu u Banskim dvorima, da napravi gestu prema liberalnim partnerima da jedan od njih preuzme ministarsku fotelju od uhićenog Darka Horvata, a budući da je Čačić javno odbio biti ministar, prijedlog je bio da se predloži Čuraj, koji je državni tajnik u Ministarstvu financija, predsjednik stranke i član Stožera za obnovu Banije. Ideja je bila da se to odmah danas dogovori i da se zatvori priča oko toga, da se novi ministar, kažu u Vladi, može odmah primiti posla oko obnove.

- Premijer je to izložio i na užem vodstvu HDZ-a i vodstvo se s time složilo, nitko se nije bunio. On je to rekao na koaliciji, većina partnera je bila za, ali HSLS i Reformisti imali su zadršku. Nije nam cilj ništa lomiti preko tuđih leđa, tražiti potporu od drugih u Saboru za Čuraja ili skupljati novu većinu. Na sastanku je bilo jasno rečeno da ako ne bude Čuraj, HDZ će sutra izaći s novim prijedlogom kojeg će partneri podržati, i ovaj tjedan imat ćemo novog ministra. I dosad je taj resor vodio HDZ-ov ministar – kažu u Vladi.

U Vladi kažu da će novi ministar, ako to ne bude Čuraj, biti netko iz HDZ-a s referencama, politička osoba koja će preuzeti posao oko obnove.

Premijer je, inače, na sastanku pitao sve partnere ima li on i Vlade, s obzirom na sve okolnosti, i dalje podršku da nastave posao u iduće dvije i pol godine, i svi su, kažu u Vladi, jednoglasno pružili podršku Plenkoviću i Vladi.

Iz HSLS-a poručuju kako su definitivno zauzeli stav da HDZ mora predložiti svog kandidata i da će premijer za to imati podršku.

Oko 19 sati pred novinare je u Banskim dvorima izašao potpredsjednik Vlade Tomo Medved.

- Nakon što smo održali sastanak s partnerima, ono što je danas bilo na dnevnom redu kao prva točka je bilo jasno izjašnjavanje svih koalicijskih partnera, a vezano za odnose u koaliciji. Dakle, koalicija je stabilna i čvrsta i partneri daju jednoglasnu potporu predsjedniku Vlade i Vladi u radu i programu, rekao je Medved koji se potom osvrnuo na pitanje imenovanja novog ministra graditeljstva.

- Važno je pojasniti nekoliko elemenata. Ideja predsjednika Vlade je bila da se učini gesta prema koalicijskim partnerima, prema liberalnim strankama, da se imenuje Stjepana Čuraja za ministra, a s obzirom na dosadašnju uspješnu suradnju u koaliciji, s obzirom da je Stjepan Čuraj član Stožera za obnovu i upravo ti detalji bili su usmjerenje da se on predloži za novog ministra. S obzirom da u dijelu partnera, odnosno nije jednoglasno prihvaćena ta ideja i nije postignuta jednoglasna potpora, HDZ će do kraja tjedna predložiti novog ministra iz svojih redova, kazao je Medved.

Tijekom dana uživo smo pratili sva događanja oko potrage za novim ministrom graditeljstva, a više možete pročitati OVDJE.

Hrebak: HDZ treba predložiti kandidata za ministra graditeljstva

Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak u utorak je poručio da premijer Andrej Plenković ima njihovu punu podršku te da je vladajuća koalicija stabilna, a stav je HSLS-a da ministra za resor graditeljstva, posebno obnove, treba predložiti HDZ iz svoje kvote, kao najveća stranka koalicije.

"Andrej Plenković ima našu punu podršku, vladajuća većina je stabilna a stav HSLS-je da ministra iz resora graditeljstva i obnove treba predložiti najveća stranka koalicije - HDZ", rekao je Hrebak Hini.

Hrebak naglašava da je u resoru graditeljstva potrebno napraviti ogromne iskorake, posebno u obnovi potresom pogođenih područja te, ističe, osigurati da Hrvatska za to dobije što više novca iz Fonda solidarnosti EU te će podržati kandidat iz HDZ-ove kvote.

"Mi nismo protiv nikoga, samo smatramo da HDZ treba ponuditi svoga kandidata, iz resora graditeljstva", dodao je. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:13