TRI DANA U SUSJEDNOJ ZEMLJI

DETALJI PREDSJEDNIČINA POSJETA BiH BIT ĆE OBJAVLJENI U ZADNJI TREN Poduzimaju se opsežne sigurnosne mjere, na Pantovčaku ne brinu

 
 Hanza media

Iz sigurnosnih razloga, zbog najavljenih prosvjeda detalji trodnevnog službenog putovanja Kolinde Grabar-Kitarović Bosni i Hercegovini bit će objavljeni u posljednji trenutak. Uoči sutrašnjeg dolaska hrvatske predsjednice u Sarajevo poduzimaju se opsežne sigurnosne mjere, iako na Pantovčaku tvrde da 'jedan manji pokret' sprema prosvjed. ”To je dio demokracije”, smatraju suradnici predsjednice Grabar-Kitarović.

Poznato je da će hrvatsku predsjednicu prvo primiti trojica članova Predsjedništva BiH, a razgovarat će se o mnogim otvorenim pitanjima između dvije države. Do posjete dolazi u trenutku kada se intenziviraju u BiH i razgovori o izbornom zakonu, a u veljači se priprema i trilaterala Turske, BiH i Hrvatske. Grabar-Kitarović dolazi u BiH nakon razgovora koje je vodila s turskim predsjednikom Recepom Tayyip Erdoganom, koji je odmah poslije susreta razgovarao i sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Kolinda Grabar-Kitarović susrest će se u Sarajevu i s kardinalom Vinkom Puljićem, te s Majkama Srebrenice, nakon što su nedavno razmijenili i pisma. Očekuje se i razgovor s Denisom Zvizdićem, predsjednikom Vijeća ministara BiH, a nezaobilazna tema bit će sigurno i izgradnja Pelješkog mosta. Nakon Sarajeva predsjednica odlazi u Novu Bilu, a posjetit će i samostan Guča Gora, a u Vitezu će razgovarati s Hrvatima koji su načelnici općina. U Žepču će Grabar-Kitarović posjetiti Katolički centar, a posjet će završiti u petak u Tuzli, Orašju i Derventi.

”Glavna poruka s kojom predsjednica odlazi u BiH je da je riječ o prijateljskoj zemlji, a interes je Hrvatske da napreduje prema Europskoj uniji. Predsjednica dolazi čista srca, sa željom da BiH funkcionira kao država i da Hrvati imaju sva prava koja su im osigurana Daytonskim sporazumom. Ništa više i sve druge interpretacije predsjedničinog puta u BiH ne stoje”, tvrde na Pantovčaku.

Raspored prvog dana posjeta Bosni i Hercegovini

U međuvremenu iz Ureda predjednica stigao je raspored za sutrašnji, prvi dan posjeta Bosni i Hercegovini, koji prenosimo u cijelosti. Posjet Kolinde Grabar-Kitarović trajat će tri dana, a zasad se ne znaju detalji posjeta druga dva dana.

10:00 - Ceremonija svečanog dočeka Predsjednice Republike uz vojne počasti (Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, Ulica Musala)

10:15 - Tête-à-tête susret Predsjednice Republike i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine

10:45 - Bilateralni susret izaslanstava Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine

11:30 - Izjave Predsjednice Republike i predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. sc. Dragana Čovića

12:00 - Sastanak Predsjednice Republike s članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (Parlamentarna skupština, Trg Bosne i Hercegovine 1)

14:10 - Sastanak Predsjednice Republike s nadbiskupom Vinkom Puljićem (Vrhbosanska nadbiskupija, Kaptol 7)

15:05 - Sastanak Predsjednice Republike s visokim predstavnikom EU za Bosnu i Hercegovinu Valentinom Inzkom (Veleposlanstvo Republike Hrvatske, Ulica maršala Tita 78)

15:40 - Susret Predsjednice Republike s Majkama Srebrenice (Veleposlanstvo Republike Hrvatske, Ulica maršala Tita 78)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:13