POSJET RUSIJI

DETALJI S PREDSJEDNIČINOG RADNOG RUČKA U RUSIJI Putin se izravno obratio direktoru Sberbanka: 'Agrokor nam duguje milijardu? Pa škrtico, riješi to...'

 
Kolinda Grabar Kitarović, Vladimir Putin i Herman Gref
 Reuters

Više od pola sata u Moskvi razgovarali su predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i ruski premijer Dmitrij Medvedev i izrazili zadovoljstvo što nakon zastoja u odnosima Hrvatske i Ruske Federacije gospodarska pitanja ponovo dolaze u prvi plan.

Premijer Medvedev bio je upoznat i s opsežnim razgovorima koje su vodili Grabar-Kitarović i Vladimir Putin oko Agrokora, o čemu se u Sočiju razgovaralo u više navrata.

Pitanje BiH

Jutarnjem je potvrđeno da je Vladimir Putin u jednom trenutku tijekom radnog ručka, na kojem je bio i glavni direktor Sberbanka Herman Gref, upitao direktora koliko iznosi dug Agrokora prema ruskim bankama i dobio odgovor da je riječ o 1,1 milijardi eura. “A koliko godišnje zarađuje Sberbank?”, pitao je Putin Grefa, koji mu je odgovorio da je riječ o 12 do 13 milijardi eura. Putin se na to nasmijao i rekao: “Koja škrtica, a problem mu je jedna milijarda”. Nakon toga se obratio hrvatskom i ruskom izaslanstvu: “Pa u čemu je problem, riješite to odmah”.

Članove hrvatskog izaslanstva posebno je obradovao stav predsjednika Putina da Rusija bezrezervno podržava i da će podržavati teritorijalnu cjelovitost BiH.

Ruski predsjednik dao je i podršku za daljnje provođenje reformi kako bi se osigurala ravnopravnost sva tri naroda u BiH.

Kada se s Putinom poveo razgovor oko inicijative za promjenu izbornog zakona odgovor je glasio: “Razgovarat ćemo o tome”.

Da se u Sočiju i Moskvi razgovaralo o Agrokoru, potvrdila je i Grabar-Kitarović, rekavši da je pojasnila stavove hrvatske Vlade.

Opterećuje odnose

“Naravno, osobno ne sudjelujem u rješavanju tog pitanja i ne mogu pregovarati u procesima kako će se to riješiti, ali spremna sam posredovati kako god mogu u razgovorima između Sberbanka i ovlaštenih institucija koje to rješavaju.”

Ruskim domaćinima predsjednica je jasno rekla da Agrokor nije nacionaliziran od strane države i da država ne može preuzeti na sebe dugove.

“Treba, međutim, omogućiti svima, pa i Sberbanku, da sudjeluju u procesu koji je pred nama. Voljela bih da to pitanje ne opterećuje međudržavne odnose između Rusije i Hrvatske, jer to nije međudržavno nego korporativno pitanje. Riječ je o funkcioniranju tržišnog gospodarstva, ali okolnosti su takve da je glavni cilj samog lex Agrokor bio osigurati stabilnost gospodarstva.”

Međutim, predsjednica smatra da u procesu postoje još određene nedoumice koje treba raščistiti i izrazila želja da se i Sberbank u to uključi. Kada su novinari u Moskvi pitali predsjednicu što će biti ako se dokaže da je Sberbank putem Agrokora sudjelovao u pranju novca, odgovor je glasio da onda institucije trebaju preuzeti inicijativu. “U to se politika ne smije miješati, ali o tome neću spekulirati.”

Gospodarski forum

U Moskvi je održan izuzetno posjećeni rusko-hrvatski gospodarski forum na kojem je sudjelovalo 150 hrvatskih i 250 ruskih gospodarstvenika. S hrvatske strane bile su zastupljene gotovo sve velike kompanije koje su već na ruskom tržištu ili imaju namjeru investirati, dok su ruski poslovni ljudi iskazali veliko zanimanje za ulaganja u Hrvatsku.

“I moj dolazak na gospodarski forum potvrđuje snažnu želju i odlučnu volju hrvatske države za još bližim vezama s Ruskom Federacijom, jer nam je Rusija važan gospodarski partner”, rekla je na forumu Grabar-Kitarović.

Obostrana ulaganja u ovoj godini već su blizu pola milijarde eura, a najperspektivnija područja ulaganja u Hrvatskoj su energetika i turizam. “Zajedno možemo stvoriti bolju budućnost za naše države i narode”, rekla je hrvatska predsjednica.

Nakon dva dana posjeta Kolinde Grabar-Kitarović Ruskoj Federaciji s ruske strane može se čuti stav da je riječ o novom početku odnosa dviju zemalja i da je napokon uspostavljen dijalog. Hrvatska predsjednica svagdje je dočekana uz najviše počasti, ali i izraze prijateljstva, a odmah nakon poziva Putinu da posjeti Hrvatsku, što je on prihvatio, počeli su konkretni razgovori kada bi se posjet, s obzirom na to da u Rusiji slijede i izbori, mogao realizirati.

Razgovarali o sankcijama Rusiji

Kolinda Grabar-Kitarović i Dmitrij Medvedev postigli su dogovor da ruski sanitarni inspektori što prije dođu u Hrvatsku i obiđu velik broj proizvođača hrane kako bi se mogao ubrzati hrvatski izvoz hrane u Rusiju.

Iza zatvorenih vrata razgovaralo se i o sankcijama Rusiji, a Kolinda Grabar-Kitarović je naglasila da one štete građanima i tvrtkama te da treba nastaviti s provođenjem sporazuma iz Minska kao preduvjetom da na dnevni red dođe tema ukidanja ili ublažavanja sankcija.

Medvedev je pozdravio potpisivanje ugovora PPD-a i Gazproma, te Croduxa i Optime, a istaknuto je da bi trebalo nastaviti i s plinofikacijom cijelog područja oko Slavonskog i Bosanskog Broda, jer okolinu ne zagađuje samo rafinerija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 14:46