DALIĆ ZASAD OSTAJE U VLADI

DETALJI SASTANKA VLADAJUĆE KOALICIJE Partneri Plenkoviću: Ako do postizanja nagodbe procure još neki inkriminirajući dokumenti, Dalić će morati otići

 Goran Mehkek / CROPIX

Martina Dalić zasad ostaje potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, unatoč aferi s mejlovima koja posljednjih dana potresa Banske dvore, i čini se da će na toj poziciji ostati barem do 10. srpnja kada bi se trebala postići nagodba Agrokorovih vjerovnika, ali samo ako se u međuvremenu ne pojave još neki teški inkriminirajući mejlovi ili, pak, nadležne institucije ne utvrde njezinu odgovornost i namjeru u cijelom slučaju.

Doznajemo to nakon neslužbenih razgovora s više sudionika jučer održanog sastanka premijera Andreja Plenkovića i Martine Dalić s koalicijskim partnerima vladajuće većine, na kojem je zaključeno da je najbitnije ne ugroziti proces postizanja nagodbe u Agrokoru, a sudbinu potpredsjednice Dalić nitko nije niti spomenuo. Nastavak razgovora očekuje se u utorak.

Dan prije koalicijski su partneri bili puno oštriji prema ovoj aferi, neki su zazivali i smjenu Martine Dalić, neki su spominjali terete, a neki istrage DORH-a protiv grupe Borg.

Jučer se, pak, na sastanku koalicijskih partnera više pričalo o tome kako nije slučajno da su upravo sada ti mejlovi iscurili, da se na sve moguće načine pokušava destabilizirati proces nagodbe i da je sada najvažnije dovesti proces do kraja, a onda utvrđivati eventualnu političku odgovornost potpredsjednice Vlade.

Nagodba u fokusu

“Svima nama u fokusu treba biti nagodba. Ovo je golema stvar i ne smijemo dopustiti da Vlada poklekne. Zato treba privesti nagodbu kraju, a kad se sve to dovrši, onda ide priča o političkim teretima”, rekao nam je jedan od sudionika sastanka.

No, bilo je i onih koji su smatrali da problem s Dalić treba riješiti odmah, ali oni su ostali u manjini.

“Idemo dovršiti proces, a nakon toga možemo podvući crtu i analizirati kako je tko vodio proces. Naravno, priča se mijenja ako bude još sličnih mejlova, što će onda i njoj biti prevelik teret”, kaže, pak, drugi naš sugovornik, zbog čega su i ostavili otvorenu mogućnost da se o političkoj odgovornosti priča i idućih dana, a ne samo nakon nagodbe.

Premijer Plenković, doznajemo, na sastanku je rekao da su mu sada bitne tri stvari: prvo, vladajuća je većina u ovom trenutku neosporna; drugo, idući će tjedan zvati i izvanrednog povjerenika koji će koalicijskim partnerima prezentirati tijek nagodbe.

“Zatim sljedeća dva mjeseca pratimo pripremu i realizaciju nagodbe, a nakon toga ćemo kirurški precizno odstraniti teret i probleme koji su se pojavili u procesu”, rekao je premijer partnerima.

Treći naš sugovornik, pak, kaže kako ih je premijer brifirao o tome da je ovdje jasno riječ o tempiranom napadu na Vladu jer je Dalić najslabija karika i posao je oporbe da otvara te teme. Nakon toga je premijer objašnjavao kako je došlo do angažiranja konzultanata koji su radili na lex Agrokor pa je tako spomenuo da se sve radilo na brzinu i pod ucjenom Ivice Todorića. Nakon njega je govorila Martina Dalić.

“Todorić je na onom sastanku u Vladi rekao kako je svjestan da je Agrokor gotov, a ako mu država ne da novac, da jest odgovoran on, ali će i Vlada biti kriva jer ga nije spasila. To je ponovio tri puta. Vlada je smatrala da ne smije spašavati Todorića, nego radna mjesta i zato se krenulo u izradu posebnog zakona”, prepričava naš sugovornik.

Dodao je kako su svi jasno iskazali podršku Vladi dok je vodi Plenković te su mu poručili da mu vjeruju.

“On je rekao da ne bi štitio Dalić da nije postupala ispravno. Ostaje uz nju ako se ne pokaže da je bilo nekih sumnjivih rabota”, otkriva nam izvor.

Ranije tog dana nešto slično premijer je rekao i javno, poručivši kako nema namjeru preuzeti ničiju krivnju, niti odgovarati za nečiju korumpiranost.

“Mi se sada bavimo detaljima koje ćemo do kraja istražiti, vidjeti je li tu bilo nekog sukoba interesa. Sigurno neću dopustiti, ni kao čovjek ni kao predsjednik stranke, predsjednik Vlade, političar, da ugrozim sve što radim cijeli svoj život zbog nečega što sa mnom, u smislu bilo kakvih nedopuštenih, nezakonitih, a kamoli koruptivnih aluzija, nema veze.

Pa, to nema šanse. To bi bio stvarno kretenizam, oprostite. Da sad ja ovakav kakav jesam, a znam što radim, kako radim, da sad ja imam krizu zbog korupcije. Pa, nema šanse”, ustvrdio je Plenković te dodao da će netko odgovarati ako su pogreške u procesu bile namjerne. “Ako nisu, idemo dalje”, zaključio je.

Radna mjesta

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izjavio je nakon sastanka da je najvažnije sačuvati desetke tisuća radnih mjesta u Agrokoru.

“Želimo pokazati odgovornost prema tom procesu, a što se tiče političke odgovornosti, o tome će se razgovarati sljedećih dana, a mislim i nakon 10. srpnja kada očekujemo postizanje nagodbe”, rekao je Vrdoljak.

I predsjednik HSLS-a Darinko Kosor istaknuo je važnost postizanja nagodbe te poručio da koalicija nije ugrožena, a Andrej Plenković ima njihovu podršku. No, naglasio je, “pojedinci koji su radili određena djela trebaju biti istraženi od državnih institucija”. Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac ustvrdio je kako se ne smije dopustiti ugrožavanje postizanja nagodbe i funkcioniranje Vlade, ali treba razgovarati o tome “gdje je i na kojim mjestima napravljena kontaminacija u cijelom procesu”.

“Bude li potrebno, poduzet će se mjere u skladu s političkim osjećajem odgovornosti”, rekao je Pupovac. Martina Dalić poručila je da neće podnijeti ostavku te da joj nije problem što mejlove provjerava Državno odvjetništvo.

“Ako bilo tko od službenih institucija ima potrebu bilo što provjeriti, meni to nije nikakav problem jer ono što sam radila, radila sam na iznalaženju rješenja za najveću krizu od osamostaljenja Hrvatske”, rekla je.

Ustvrdila je da njezina mail korespondencija ne govori ništa o njezinoj povezanosti s konzultantima i odvjetnicima koji su radili lex Agrokor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:47