DAN ODLUKE

Iz minute u minutu pratimo lokalne izbore: Pogledajte tko je sve glasao, u Sisku i Rijeci zabilježeni incidenti

Sva biračka mjesta za lokalne izbore otvorena su u 7 sati, potvrdili su u DIP-u. Na glasačka mjesta pristižu i kandidati i politički čelnici
Izbori u Šibeniku
 Niksa Stipanicev/Cropix

>>> NOVO 17:00 DIP je objavio nove podatke o izlaznosti do 16:30 sati. Na lokalnim izborima, na kojima se biraju općinska i gradska vijeća te županijske skupštine, načelnici i gradonačelnici do tog je vremena glasovalo 35,54 posto birača, nešto više nego 2017. kada ih je glasovalo 35,15 posto.

Više pročitajte OVDJE.


16:29 U Rijeci, ispred birališta na području Pehlina, danas prijepodne zabilježen je slučaj kršenja izborne šutnje. Dva muškarca stajala su ispred zgrade u kojoj je biračko mjesto te ljudima koji su dolazili govorili da glasaju za jednog riječkog nezavisnog kandidata za gradonačelnika i nezavisnu kandidatkinju za županicu Primorsko-goranske županije. Incident je prijavljen Izbornom povjerenstvu Grada Rijeke, a reagirala je i policija, koja je uzela podatke muškaraca i obavila obavijesne razgovore, no nitko nije priveden.


16:01 Želju glasovati na nedjeljnim lokalnim izborima izrazilo je nešto više od 2. 200 osoba pozitivnih na koronavirus i onih u samoizolaciji.

Naime, birači kojima je izrečena samoizolacija, kao i oni koji na biračko mjesto ne mogu doći zbog teže bolesti, nemoći ili invaliditeta, mogli su o tome obavijestiti nadležno izborno povjerenstvo najranije tri dana prije izbora ili birački odbor u nedjelju do 12 sati o svojoj želji.

Tu je želju izrazilo 921 birača pozitivnih na koronavirus i 1. 439 u samoizolaciji, dakle ukupno 2. 360, kazao je u nedjelju poslijepodne Slaven Hojski, glasnogovornik i član Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Birač pozitivan na koronavirus, kojemu pred vrata kuće ili stana dolaze članovi biračkog odbora, glasuje ispred ulaza u stan, odnosno kuću uz pomoć osobe od povjerenja, ne smije imati neposredan kontakt sa članovima biračkog odbora.

Ipak, da bi mu se utvrdio identitet, takav birač je dužan članovima biračkog odbora na primjerenoj udaljenosti pokazati osobnu iskaznicu. Ispred kuće, odnosno stana, glasuju i osobe u samoizolaciji.

Hrvatska ima iskustvo glasovanja zaraženih koronavirusom i onih u samoizolaciji, a prvi put glasovali su na izborima za Hrvatski sabor u srpnju prošle godine.

Unatoč sumnjama i strahovanjima, izbori se nisu pokazali kao širitelj zaraze koronavirusom.


15:30 Muškarci ispred glasačkog mjesta na Pehlinu u Rijeci u nedjelju ujutro nisu agitirali za određene kandidate i nije bilo kršenja javnog reda i mira, doznaje se od Policijske uprave primorsko-goranske.

Kako je policija utvrdila, jedan član izbornog povjerenstva, pripadnik nacionalne manjine, u društvu svog sunarodnjaka je upućivao druge svoje sunarodnjake u kojoj prostoriji mogu glasati, jer je riječ o osobama koje se teže snalaze. U policiji ocjenjuju da je njegova pomoć možda pogrešno protumačena kao agitiranje.

Policija, nakon razgovora s akterima, nije dalje postupala.

Riječko Gradsko izborno povjerenstvo potvrdilo je da su primili prijave s glasačkog mjesta u Pehlinu o osobama koje čine nered na glasačkom mjestu te da je uputilo mjesno povjerenstvo u Pehlinu da o tome obavijesti policiju ako se to ponavlja.

U javnim medijima je objavljena informacija da su dvije osobe agitirale za određene kandidate pred glasačkim mjestom na Pehlinu.


14:23 Na jednom biračkom mjestu u Sisku, u prostorijama Osnovne škole Viktorovac, nakratko je prekinut postupak glasovanja nakon što je jedan muškarac, kako kažu svjedoci, ondje došao s većim brojem glasačkih listića.

Incident se dogodio u 12,12 sati, kada je biračkom mjestu pristupio jedan muškarac.

Budući da je narušavanjem javnog reda i mira izazvao incident, pozvana je i policija koja je ubrzo intervenirala.

Kako je za Hinu potvrdio glasnogovornik Policijske uprave sisačko-moslavačke Dario Kačmarčik, muškarac je doveden u prostorije policije na obavijesni razgovor, a glasanje je nastavljeno.

U Gradskom izbornom povjerenstvu također su potvrdili dojavu o incidentu, ali o detaljima još nisu mogli govoriti. No, kako su rekli neki svjedoci, muškarac je došao s većim brojem glasačkih listića, što je izazvalo prijepore.

Inače, kažu iz GIP-a, drugih dojava o nepravilnostima na biračkim mjestima, do 14 sati nije bilo.


14:17 U Zadru je glasao kandidat HDZ-a za gradonačelnika Branko Dukić.

image
Branko Dukić
Cropix/Luka Gerlanc/Pool
image
Branko Dukić
Cropix/Luka Gerlanc/Pool
image
Branko Dukić
Cropix/Luka Gerlanc/Pool
image
Branko Dukić
Cropix/Luka Gerlanc/Pool

14:09 Na biralištu u Dubrovniku svoje je biračko pravo iskoristio i kandidat za gradonačelnika Željko Raguž.

image
Željko Raguž
Cropix/Bozo Radic/Pool

Glasao je i gradonačelnički kandidat Pero Vićan.

image
Pero Vićan
Cropix/Bozo Radic/Pool

14:02 Glasao je i kandidat HDZ-a za gradonačelnika Dubrovnika Mato Franković.

image
Mato Franković
Cropix/Bozo Radic/Pool
image
Mato Franković
Cropix/Bozo Radic/Pool
image
Mato Franković
Cropix/Bozo Radic/Pool
image
Mato Franković
Cropix/Bozo Radic/Pool

13:54 Zagrebačko Izborno povjerenstvo u nedjelju je, slijedom prijave jedne stranke, zatražilo od HAKOM-a da blokira brojeve telefona s kojih su u ime te stranke bile poslane SMS poruke u kojima se birače poziva da izađu na izbore.

U gradskom izbornom povjerenstvu kažu da je to jedna ozbiljna pritužba birača i stranaka.

Njima je jedna stranka prijavila da su tijekom jutra zaprimili niz prijava birača da im sa četiri telefonska broja stiže poruka kojom se sugerira da glasaju za tu stranku, a Povjerenstvo je taj dopis proslijedilo HAKOM-u na daljnje postupanje, uz molbu da blokiraju četiri telefonska broja koja su navedena u prijavi.

U Povjerenstvu kažu da nisu imali drugih većih kršenja izbornih pravila i da izbori teku regularno.

No, na nekim mjestima uočeno je da su neki birači zaokruživali svoj izbor grafičkom olovkom zbog čega je povjerenstvo zatražilo da se glasuje kemijskom olovkom, dok su na nekim mjestima članovi biračkih odbora nosili zaštitnu masku ispod nosa.

Ranije u nedjelju povjerenstvo je dobilo dva prigovora da se birače pitalo hoće li glasati samo za gradonačelnika zbog čega su pozvali biračke odbore da biračima, bez da ih prethodno pitaju, uruče sva četiri listića, bez pitanja žele li glasati za sve vrste izbora.

To, kažu, nije bila masovna pojava, a razlog je u tome što su zagrebački izbori specifični s obzirom na to da se, uz lokalne izbore, održavaju i mjesni izbori na kojima se biraju članovi Vijeća gradskih četvrti i Mjesnih odbora.

U Zagrebu se do 11,30 sati na izbore odazvalo ukupno 15, 39 posto birača, što je neznatno manje nego na prvom krugu izbora 2017. kad je odaziv do 11,30 15,40 posto.

Najveći odaziv po gradskim četvrtima zabilježen je u Donjem gradu i iznosi 17,27 posto, a najmanji od 13,17 posto u Donjoj Dubravi i u četvrti Pešćenica-Žitnjak gdje je glasovalo 13,72 posto birača.


13:49 Na biralištu se pojavio i nezavisni kandidat za gradonačelnika Karlovca Davor Petračić.

image
Davor Petračić
Robert Fajt/Cropix

13:43 Glasao je i kandidat PGS-a za gradonačelnika Rijeke Nikola Ivaniš.

image
Nikola Ivaniš
Cropix/Matija Djanjesic/Pool
image
Nikola Ivaniš
Cropix/Matija Djanjesic/Pool

13:39 Glasao je i kandidat za gradonačelnika Karlovca iz redova HDZ-a Damir Mandić.

image
Damir Mandić
Robert Fajt/Cropix

13:34 U Čakovcu je glasao SDP-ov kandidat za gradonačelnika toga grada Stjepan Kovač.

image
Stjepan Kovač
Cropix/Zeljko Hajdinjak/Pool

13:27 Kandidat Hrvatske građanske stranke za gradonačelnika Splita Željko Kerum na biralište je došao u društvu supruge Fani.

image
Željko Kerum
Hina/Mario Strmotic/Pool
image
Fani Kerum, supruga Željka Keruma
Hina/Mario Strmotic/Pool
image
Željko Kerum sa suprugom Fani
Bozidar Vukicevic/Cropix

13:23 Glasao je i kandidat za splitskog gradonačelnika stranke Pametno za Split i Dalmaciju Jakov Prkić.

image
Jakov Prkić
Cropix/Sasa Buric/Pool

13:19 U Karlovcu je glasala kandidatkinja za županicu Karlovačke županije iz redova HDZ-a Martina Furdek Hajdin.

image
Martina Furdek Hajdin
Robert Fajt/Cropix

13:13 Nezavisni kandidat za gradonačelnika Rijeke Davor Štimac također je iskoristio svoje biračko pravo.

image
Davor Štimac
Cropix/Matija Djanjesic/Pool
image
Davor Štimac
Cropix/Matija Djanjesic/Pool
image
Davor Štimac
Cropix/Matija Djanjesic/Pool
image
Davor Štimac
Cropix/Matija Djanjesic/Pool

13:07 U Varaždinu je glasao kandidat za gradonačelnika Ivan Čehok.

image
Ivan Čehok
Cropix/Zeljko Hajdinjak/Pool

12:56 Glasnogovornik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Slaven Hojski ocijenio je izbornu nedjelju „uobičajenom“ što se tiče prigovora i dojava o izbornim nepravilnostima.

Dojave o nepravilnostima koje stižu, uobičajene su za izborni dan, a najviše ih je zbog objava novih statusa na društvenim mrežama te kršenja izbore šutnje, naveo je Hojski.

Primijetio je i kako je na nedjeljnim izborima, na kojim se odlučuje tko će u iduće četiri godine biti lokalna vlast, „dosta velika nervoza“ između pojedinih političkih stranka koje se međusobno optužuju da druga strana objavljuje nešto protiv njih.

Hojski kaže kako je do podneva bilo i nekoliko neželjenih SMS-ova koji su blokirani preko HAKOM-a.

Za sada je to uobičajeno, ništa što bi odskakalo od redovitog izbornog dana, odnosno rada DIP-a i nižih izbornih povjerenstva, ocijenio je.

Najavio je da će DIP oko 15 sati imati precizne podatke koliko je osoba pozitivnih na koronavirus i onih u samoizolaciji izrazilo želju glasovati.

Zaključno sa subotom, to je učinilo 255 osoba pozitivnih na covid i 477 njih u samoizolaciji.

Birači pozitivni na koronavirus ne mogu na biračko mjesto pa njima dolaze članovi biračkog odbora i tada glasuju ispred ulaza u stan, odnosno kuću uz pomoć osobe od povjerenja. Birač pozitivan na koronavirus ne smije imati neposredan kontakt sa članovima biračkog odbora. Da bi mu se utvrdio identitet, takav birač dužan je članovima biračkog odbora na primjerenoj udaljenosti pokazati osobnu iskaznicu.

Ispred kuće, odnosno stana, glasuju i osobe u samoizolaciji.


12:51 U Splitu je glasao SDP-ov kandidat za splitsko-dalmatinskog župana Ranko Ostojić.

image
Ranko Ostojić
Cropix/Sasa Buric/Pool
image
Ranko Ostojić

Cropix/Sasa Buric/Pool

12:46 U Rijeci je u društvu svoje bake glasao Marko Filipović, kandidat SDP-a za gradonačelnika.

image
Marko Filipović
Cropix/Matija Djanjesic/Pool
image
Marko Filipović
Cropix/Matija Djanjesic/Pool
image
Marko Filipović
Cropix/Matija Djanjesic/Pool
image
Marko Filipović
Cropix/Matija Djanjesic/Pool

12:43 Na biralištu u zagrebačkoj Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića glasao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

image
Gordan Jandroković
Pixsell/Goran Stanzl/Pool
image
Gordan Jandroković
Pixsell/Goran Stanzl/Pool
image
Gordan Jandroković
Pixsell/Goran Stanzl/Pool
image
Gordan Jandroković
Pixsell/Goran Stanzl/Pool

12:41 U Splitu je glasao kandidat za splitsko-dalmatinskog župana iz HGS-a Toni Jurišić Sokić.

image
Toni Jurišić Sokić
Cropix/Bozidar Vukicevic/Pool

12:39 U Dubrovniku je biračko pravo ostvario kandidat za dubrovačko-neretvanskog župana Roko Tolić.

image
Roko Tolić
Cropix/Tonci Plazibat/Pool
image
Roko Tolić
Cropix/Tonci Plazibat/Pool

12:34 U Splitu je glasao SDP-ov kandidat za gradonačelnika tog grada Ante Franić.

image
Ante Franić
Cropix/Vojko Basic/Pool
image
Ante Franić
Cropix/Vojko Basic/Pool
image
Ante Franić
Cropix/Vojko Basic/Pool
image
Ante Franić
Cropix/Vojko Basic/Pool

12:27 Glasao je i kandidat stranke Srđ je grad za gradonačelnika Dubrovnika Đuro Capor.

image
Đuro Capor
Cropix/Tonci Plazibat/Pool
image
Đuro Capor
Cropix/Tonci Plazibat/Pool

12:19 U Šibeniku je glasao kandidat Reformista za šibenskog gradonačelnika Petar Baranović.

image
Petar Baranović
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Petar Baranović
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

12:13 U Splitu je biračko pravo iskoristio HDZ-ov kandidat za gradonačelnika toga grada Vice Mihanović.

image
Vice Mihanović
Cropix/Bozidar Vukicevic/Pool
image
Vice Mihanović
Cropix/Bozidar Vukicevic/Pool
image
Vice Mihanović
Cropix/Bozidar Vukicevic/Pool
image
Vice Mihanović
Cropix/Bozidar Vukicevic/Pool

12:07 U Šibeniku je glasao HDZ-ov kandidat za šibensko-kninskog župana Goran Pauk.

image
Goran Pauk
Cropix/Nikolina Vukovic Stipanicev/Pool
image
Goran Pauk
Cropix/Nikolina Vukovic Stipanicev/Pool
image
Goran Pauk
Cropix/Nikolina Vukovic Stipanicev/Pool
image
Goran Pauk
Cropix/Nikolina Vukovic Stipanicev/Pool

12:02 Na biralištu u Hebrangovoj ulici glasao je HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Osijeka Ivan Radić.

image
Ivan Radić
Hina/ Pool/ Ua
image
Ivan Radić
Hina/ Pool/ Ua
image
Ivan Radić
Hina/ Pool/ Ua
image
Ivan Radić
Hina/ Pool/ Ua

11:59 Prema podacima DIP-a, do 11:30 sati na lokalne izbore odazvalo se 15,47 posto birača. Opširnije donosimo OVDJE.


11:52 U podne se očekuju prvi DIP-ovi podaci o odazivu.


11:46 Unatoč tome što izravno ne provodi lokalne izbore, Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) u nedjelju prijepodne obraćali su se građani, ali i pojedine političke stranke zbog prigovora i upita, pa su iz DIP-a ponovili da su za to nadležna općinska, gradska i županijska povjerenstva.

Povjerenstvo je, kaže glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski, zaprimilo više upita postupaju li birački odbori ispravno kada birača pitaju želi li glasovati za sve vrste izbora ili samo za neku.

Iz Zagreba, gdje se osim gradonačelnika i Gradske skupštine, u nedjelju biraju i vijeća 17 gradskih četvrti i 218 mjesnih odbora, od nekolicine birača stigle su pritužbe da ih se pitalo žele li glasovati samo za gradonačelnika.

DIP ističe da je birački odbor dužan svakom biraču omogućiti da glasuje za onu vrstu izbora za koju je utvrdio da ima pravo, a birač ima pravo odbiti glasovati, tj. preuzeti glasački listić za pojedenu vrstu izbora.

To konkretno znači da birač ima pravo odbiti glasovati za, primjerice, vijeće svog mjesnog odbora.

Dakle, ako je birački odbor pitao birača želi li glasovati za sve vrste izbora, time nije postupio pogrešno, niti se ta radnja biračkog odbora može okarakterizirati kao želja biračkog odbora za manipulacijom birača i njegovog biračkog prava, naglašava DIP.


11:36 U Zagrebu je na biralištu u Osnovnoj školi Gračani glasao kandidat Domovinskog pokreta za gradonačelnika Miroslav Škoro.

image
Miroslav Škoro
Cropix/Marko Todorov/Pool
image
Miroslav Škoro
Cropix/Marko Todorov/Pool
image
Miroslav Škoro
Cropix/Marko Todorov/Pool
image
Miroslav Škoro
Cropix/Marko Todorov/Pool

11:29 U Zadru je glasao kandidat HDZ-a za zadarskog župana Božidar Longin.

image
Božidar Longin
Cropix/Luka Gerlanc/Pool
image
Božidar Longin
Cropix/Luka Gerlanc/Pool
image
Božidar Longin
Cropix/Luka Gerlanc/Pool
image
Božidar Longin
Cropix/Luka Gerlanc/Pool

11:23 Biračko pravo iskoristio je i kandidat za gradonačelnika Zadra Marko Vučetić.

image
Marko Vučetić
Cropix/Luka Gerlanc/Pool
image
Marko Vučetić
Cropix/Luka Gerlanc/Pool

11:17 Glasala je i kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Anka Mrak Taritaš.

image
Anka Mrak Taritaš
Pixsell/Igor Kralj/Pool
image
Anka Mrak Taritaš
Pixsell/Igor Kralj/Pool
image
Anka Mrak Taritaš
Pixsell/Igor Kralj/Pool
image
Anka Mrak Taritaš
Pixsell/Igor Kralj/Pool

11:13 U Šibeniku je glasao kandidat HDZ-a za gradonačelnika tog grada Željko Burić.

image
Željko Burić
Cropix/Nikolina Vukovic Stipanicev/Pool
image
Željko Burić
Cropix/Nikolina Vukovic Stipanicev/Pool
image
Željko Burić
Cropix/Nikolina Vukovic Stipanicev/Pool
image
Željko Burić
Cropix/Nikolina Vukovic Stipanicev/Pool

11:09 Biračko pravo iskoristila je i nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Vesna Škare Ožbolt.

image
Vesna Škare Ožbolt
Hina/ Admir Buljubasic/Pool
image
Vesna Škare Ožbolt
Hina/ Admir Buljubasic/Pool
image
Vesna Škare Ožbolt
Hina/ Admir Buljubasic/Pool
image
Vesna Škare Ožbolt
Hina/ Admir Buljubasic/Pool

11:02 Glasao je i kandidat za gradonačelnika Dubrovnika Andro Vlahušić.

image
Andro Vlahušić
Hina/ Baldo Maruncic/ Pool
image
Andro Vlahušić
Hina/ Baldo Maruncic/ Pool
image
Andro Vlahušić
Hina/ Baldo Maruncic/ Pool
image
Andro Vlahušić
Hina/ Baldo Maruncic/ Pool

10:58 Kandidat Reformista Radimir Čačić za varaždinskog župana na biralište je došao sa suprugom Marijom.

image
Radimir Čačić
Cropix/Zeljko Hajdinjak/Pool
image
Radimir Čačić
Cropix/Zeljko Hajdinjak/Pool
image
Radimir Čačić
Cropix/Zeljko Hajdinjak/Pool
image
Radimir Čačić
Cropix/Zeljko Hajdinjak/Pool

10:52 Glasao je i kandidat Mosta za gradonačelnika zagreba Zvonimir Troskot.

image
Zvonimir Troskot
Cropix/Ranko Suvar/Pool
image
Zvonimir Troskot
Cropix/Ranko Suvar/Pool
image
Zvonimir Troskot
Cropix/Ranko Suvar/Pool
image
Zvonimir Troskot
Cropix/Ranko Suvar/Pool

10:42 Građani javljaju da ih se na nekm biračkim mjestima pitalo žele li sve listiće.

- Izborno povjerenstvo Grada Zagreba uputilo je SMS poruke svim predsjednicima i potpredsjednicima biračkih odbora u kojoj izričito traži od njih da biračima uruče sva četiri listića. Birač koji je zbunjen ponudom biračkog odbora može se vratiti i glasati za ostale vrste izbora, stoji u odgovoru Izbornog povjerenstva Grada Zagreba koji je objavio HRT.


10:39 U Osijeku je glasao SDP-ov kandidat za gradonačelnika tog grada Goran Kušec.

image
Goran Kušec
Cropix/Vlado Kos/Pool
image
Goran Kušec
Cropix/Vlado Kos/Pool
image
Goran Kušec
Cropix/Vlado Kos/Pool
image
Goran Kušec
Cropix/Vlado Kos/Pool

10:33 U Solinu je glasao HDZ-ov kandidat za splitsko-dalmatinskog župana Blaženko Boban.

image
Blaženko Boban
Cropix/Vojko Basic/Pool
image
Blaženko Boban
Cropix/Vojko Basic/Pool
image
Blaženko Boban
Cropix/Vojko Basic/Pool
image
Blaženko Boban
Cropix/Vojko Basic/Pool

10:29 Glasao je i SDP-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba Joško Klisović. Biračko pravo ostvario je u Hercegovačkoj ulici.

image
Joško Klisović
Pixsell/Josip Regovic/Pool
image
Joško Klisović
Pixsell/Josip Regovic/Pool
image
Joško Klisović
Pixsell/Josip Regovic/Pool
image
Joško Klisović
Pixsell/Josip Regovic/Pool

10:20 U Zagrebu je na biračkom mjestu na Trgu Francuske Republike glasao predsjednik hrvatske Vlade i HDZ-a Andrej Plenković.

- Drago mi je da se danas održavaju izbori za lokalnu i područnu samoupravu. Nadam se da će što veći broj građana iskoristiti svoje biračko pravo, to je ključno i neophodno. U kampanji su svi imali vremena kazati što žele bolje učiniti. Vjerujem da će odaziv biti dobar, unatoč vremenu koje je poluoblačno. Nadam se da ćemo večeras zajedno imati prilike analizirati rezultate ovih lokalnih izbora, rekao je Plenković.

image
Andrej Plenković
Cropix/Ronald Gorsic/Pool
image
Andrej Plenković
Cropix/Ronald Gorsic/Pool
image
Andrej Plenković
Cropix/Ronald Gorsic/Pool
image
Andrej Plenković
Cropix/Ronald Gorsic/Pool

10:17 Glasao je i nezavisni kandidat za gradonačelnika Zagreba Željko Tokić.

image
Željko Tokić
Pixsell/Sandra Simunovic/Pool
image
Željko Tokić
Pixsell/Sandra Simunovic/Pool
image
Željko Tokić
Pixsell/Sandra Simunovic/Pool
image
Željko Tokić
Pixsell/Sandra Simunovic/Pool

10:12 U Rijeci je svoje biračko pravo ostvario kandidat HDZ-a za gradonačelnika tog grada Josip Ostrogović.

image
Josip Ostrogović
Hina/Miljenko Klepac/Pool
image
Josip Ostrogović
Hina/Miljenko Klepac/Pool

10:08 Kako doznaje televizija N1, neke stranke krše izbornu šutnju slanjem SMS poruka građanima da glasaju za njih.


10:07 U Šibeniku je glasao kandidat Hrvatskih suverenista za gradonačelnika tog grada Hrvoje Zekanović.

image
Hrvoje Zekanović
Pixsell/Dusko Jaramaz/Pool
image
Hrvoje Zekanović
Pixsell/Dusko Jaramaz/Pool
image
Hrvoje Zekanović
Pixsell/Dusko Jaramaz/Pool
image
Hrvoje Zekanović
Pixsell/Dusko Jaramaz/Pool

9:54 Na biralištu u Osnovnoj školi Antunovac svoje biračko pravo ostvario je HDZ-ov kandidat za osječko-baranjskog župana Ivan Anušić koji je na glasanje došao u društvu supruge.

image
Ivan Anušić
Cropix/Vlado Kos/Pool
image
Ivan Anušić
Cropix/Vlado Kos/Pool
image
Ivan Anušić
Cropix/Vlado Kos/Pool
image
Ivan Anušić
Cropix/Vlado Kos/Pool

9:43 Čelnik IDS-a Boris Miletić koji se natječe za mjesto istarskog župana pozvao je u nedjelju, nakon što je glasao na pulskom Vidikovcu, da svi izađu na izbore i obave svoju građansku dužnost.

Miletić će izborne rezultate večeras čekati u sjedištu svoje stranke u Puli. (Barbara Ban)

image
Boris Miletić
Mirko Ferlin/Cropix


9:38 Na biralištu u vrtiću Miki glasala je nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Splita Branka Ramljak.

image
Branka Ramljak
Cropix/Bozidar Vukicevic/Pool
image
Branka Ramljak
Cropix/Bozidar Vukicevic/Pool
image
Branka Ramljak
Cropix/Bozidar Vukicevic/Pool
image
Branka Ramljak
Cropix/Bozidar Vukicevic/Pool

9:33 Na biralištu u zagrebačkoj Osnovnoj školi kralja Tomislava glasao je kandidat platforme Možemo! za gradonačelnika Zagreba Tomislav Tomašević.

image
Tomislav Tomašević
Cropix/Damjan Tadic/Pool
image
Tomislav Tomašević
Cropix/Damjan Tadic/Pool
image
Tomislav Tomašević
Cropix/Damjan Tadic/Pool
image
Tomislav Tomašević
Cropix/Damjan Tadic/Pool

9:21 Predsjednik SDP-a Peđa Grbin glasao je u 9 sati na biračkom mjestu na Stoji u Puli. Poštujući izbornu šutnju suzdržao se od bilo kakvih političkih komenatra i ocjena, već je samo naglasio važnost izlaska na ove izbore na kojima se biraju vlasti koje će odlučivati o vrtićima, školama, cestama i drugim komunalnim problemima.

Hoće li biti obračuna u SDP-u nakon ovih izbora, također nije želio komentirati. (Ivanka Toma)


9:16 Svoje biračko pravo ostvario je i kandidat stranke Fokus za gradonačelnika Zagreba Davor Nađi.

image
Davor Nađi
Hina/Edvard Susak/Pool
image
Davor Nađi
Hina/Edvard Susak/Pool
image
Davor Nađi
Hina/Edvard Susak/Pool
image
Davor Nađi
Hina/Edvard Susak/Pool

8:50 Sva biračka mjesta za lokalne izbore, pa i u potresom pogođenoj Sisačko-moslavačkoj županiji, otvorena su u nedjelju u 7 sati, potvrdila je članica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Ivana Belec.

U toj su županiji otvorena sva biračka mjesta, pa i onih 25 pod šatorima, rekla je Belec izražavajući nadu da, unatoč činjenici da se radi o vrlo kvalitetnim šatorima, neće biti kiše.

Razorni potres koji je koncem prosinca pogodio Banovinu oštetio je i zgrade u kojima su ranije bila biračka mjesta, pa je dio njih morao biti izmješten u 25 šatora.


8:48 Iz Hrvatskog autokluba javljaju o velikim gužvama na pojedinim graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom na ulasku u Hrvatsku, no nije moguće utvrditi jesu li gužve i zastoji izazvani "navalom" ljudi s pravom glasa na lokalnim izborima.

Prema podacima od 8:30, na Bajakovu se čeka 2 sata, a na nekoliko graničnih prijelaza s BiH do sat i pol. Čeka se i na graničnim prijelazima sa Slovenijom, ali za izlaz iz Hrvatske.

image
GP Bajakovo
HAK

8:10 Kandidatkinja Stranke rada i solidarnosti Bandić Milan 365 za gradonačelnicu Zagreba Jelena Pavičić Vukičević glasala je među prvima na biralištu u zagrebačkoj Osnovnoj školi Antuna Gustava Matoša.

image
Jelena Pavičić Vukičević
Pixsell/Matija Habljak/Pool
image
Jelena Pavičić Vukičević
Pixsell/Matija Habljak/Pool
image
Jelena Pavičić Vukičević
Pixsell/Matija Habljak/Pool
image
Jelena Pavičić Vukičević
Pixsell/Matija Habljak/Pool

U Hrvatskoj su u nedjelju otvorena biračka mjesta na kojima tri milijuna i 660 tisuća birača odlučuje o lokalnoj vlasti za iduće četiri godine, a biraju predstavnička tijela svojih jedinica te općinske načelnike, gradonačelnike i župane.

Pravo birati imaju punoljetni hrvatski državljani s prebivalištem u jedinici za čija se tijela izbori provode. Od 7 do 19 sati bit će otvorena 6572 biračka mjesta, a s njihovim zatvaranjem prestaje dvodnevna izborna šutnja.

Glasovati se može samo u mjestu prebivališta, a ne u nekom drugom mjestu, bilo u Hrvatskoj, bilo u inozemstvu.

To vrijedi i za birače koji su se nakon potresa raselili s Banovine. Ni oni neće moći glasovati u drugim mjestima. Na samoj Banovini, gdje je potres oštetio i zgrade u kojima su ranije bila biračka mjesta, izbori će biti organizirani i u 25 šatora.

Što se bira

Birači odlučuju o sastavu 425 općinskih i 127 gradskih vijeća, 20 županijskih skupština i skupštini Grada Zagreba. Biraju i općinske načelnike, gradonačelnike i župane, te 70-ak njihovih zamjenika iz redova nacionalnih manjina i desetak iz reda hrvatskog naroda u općinama gdje su Hrvati manjina.

Novost je da će se ove nedjelje birati manje zamjenika načelnika i gradonačelnika, ali i članova predstavničkih tijela nego 2017. godine. Tako ćemo u Skupštinu Zagreba birati 47, umjesto 51 gradskog zastupnika.

Broj članova predstavničkog tijela ovisi o broju stanovnika jedinice u kojoj se bira: najmanje vijećnika, sedam, biraju općine do tisuću stanovnika, najviše, 47, gradovi i županije s više od 300 tisuća.

image
Glasanje u Dubrovniku
Tonci Plazibat/Cropix

Na biračkim mjestima više vrsta glasačkih listića

Kad je riječ o zamjenicima, njihov se broj, također, veže uz broj stanovnika jedinice, pa će po dva zamjenika imati župan županije s više od 250 tisuća stanovnika i gradonačelnici četiri velika grada. U općinama i gradovima s manje od 10 tisuća stanovnika više nema zamjenika načelnika i gradonačelnika.

Birače će na biračkim mjestima dočekati više glasačkih listića: za općinsko i gradsko vijeće su ružičasti, za načelnike i gradonačelnike bijeli, za županijsku skupštinu svijetlo smeđi, a za župane plavi. Sve skupa ima 1232 vrste glasačkih listića.

Zagrepčani će u nedjelju birati i vijeća 17 gradskih četvrti i 218 mjesnih odbora, a listići za njih su roze i bijele boje.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je poslodavce da zaposlenicima koji u nedjelju rade omoguće izlazak na biralište.

Kako glasovati

Kod izbora za članove vijeća i skupština na listiću se zaokružuje redni broj ispred naziva kandidacijske liste za koju se glasuje.

Kod izbora općinskog načelnika, gradonačelnika i župana zaokružuje se redni broja ispred imena i prezimena kandidata za kojeg se birač odlučio.

Birači za koje se utvrdi da nisu upisani u izvatke iz popisa birača mogu na dan izbora dobiti potvrdu za glasovanje kod nadležnih upravnih tijela koja vode registar birača u županijama, odnosno u Gradu Zagrebu prema mjestu prebivališta.

Ministarstvo uprave i pravosuđa skreće pozornost da će birači, kojima je osobna iskaznica prestala važiti za trajanja epidemije koronavirusa, počevši od 11. ožujka 2020., biti upisani na izvatke iz popisa birača dostavljene na biračka mjesta.

Birači koji žive izvan Hrvatske, a imaju pravo glasovati na lokalnim izborima, moći će u nedjelju doputovati u Hrvatsku bez negativnog testa na koronavirus, a njihov se dolazak smatra dolaskom iz neodgodivih razloga.

Maske su obvezne

Birači trebaju voditi računa i o epidemiološkim mjerama. Maske su obvezne u zatvorenom, ali i na otvorenom ako se ne može držati razmak veći od dva metra. Dođe li birač na biračko mjesto bez maske, predsjednik, odnosno potpredsjednik biračkog odbora ovlašten je dati mu masku.

Biračima se preporučuje da ponesu vlastitu kemijsku olovku te da se u zatvorenom zadržavaju čim kraće. Preporučuje im se i da u nedjelju ujutro izmjere temperaturu, pa ako je viša od 37,2 stupnja ili imaju neke druge simptome karakteristične za covid, da se jave liječniku.

Birači pozitivni na koronavirus ne mogu na biračko mjesto, ali njima mogu doći članovi biračkog odbora. Tada glasuju ispred ulaza u stan, odnosno kuću uz pomoć osobe od povjerenja. Da bi mu se utvrdio identitet, takav birač dužan je članovima biračkog odbora na primjerenoj udaljenosti pokazati osobnu iskaznicu.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) će u dva navrata, u podne i u 17 sati, objaviti podatke o odazivu, a od 21 sat objavljivat će prve privremene rezultate lokalnih izbora.

Lokalne izbore diljem Hrvatske nadzirat će više od 10.500 promatrača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:34