‘UDBAŠ SINJSKI‘

Diljem Zagreba osvanuli grafiti protiv Milanovića, tijekom poslijepodneva netko ih je brisao

U grafitima se Milanovića naziva "udbašem", pita ga se "koliko su mu Rusi platili" te kada će "pomilovati udbaše"
 Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Na nekoliko lokacija u Zagrebu jutros su osvanuli grafiti protiv predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

Na bijelom transparentu koji je obješen na nadvožnjak na Savskoj cesti piše "MILANOVIĆ UDBAŠ".

image
Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Na zidovima podvožnjaka u Miramarskoj ulici piše "MILANOVIĆU KOLIKO SU TI RUSI PLATILI???", "MILANOVIĆU OD HRVATSKE ODJ**I GENERALE POVEDI", "STIPE MILANOVIĆ UDBAŠ SIN VRAĆA DUGOVE SINJANI!", "MILANOVIĆU DOP JE U DALMACIJI NAJBOLJI" i "MILANOVIĆU KAŽI HRVATIMA KADA ĆEŠ POMILOVATI UDBAŠE".

image
Goran Mehkek/Cropix/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Na jednom bijelom zidu stoji "MILANOVIĆ = UDBAŠ SINJSKI".

image

Grafit protiv Zorana Milanovića

Na fasadi dvorane Jehovinih svjedoka u Savskoj ulici na kućnom broju 137a napisano je "MILANOVIĆ + MESIĆ = UDBAŠKI IGRAČI".

image

Grafit protiv Zorana Milanovića

No, oko 16:30 sati jedna osoba već je počela brisati grafit u Miramarskoj ulici, što je snimio jedan čitatelj Jutarnjeg.

Zanimljivo je da su se slični ili gotovo identični grafiti u nekoliko navrata početkom svibnja pojavili u Splitu.

Za sada nepoznati autor ili autori grafita u njima predsjednika Milanovića optužuju da je povezan s Udbom, tajnom policijom iz vremena Jugoslavije, a istu optužbu uputili su i predsjednikovu ocu Stipi Milanoviću.

Stipe Milanović preminuo je 2019., a bio je predsjednik ureda Mike Tripala, nekadašnjeg lidera Hrvatskog proljeća uz Savku Dabčević-Kučar. Nakon pada Hrvatskog proljeća Stipe Milanović odlazi iz politike. Prvo je bio na položaju direktora Računskog centra u Zagrebu, a potom predsjednika Odbora za izgradnju Koncertne dvorane "Vatroslav Lisinski" u Zagrebu 1976. godine, jednog od najznačajnijih kulturnih projekata u tadašnjoj Hrvatskoj. Potom se povlači iz politike, a nakon političkih promjena u 1990-im postaje zamjenik Vlatka Pavletića, tadašnjeg ministra kulture i obrazovanja.

Sinj se u grafitima, pretpostavlja se, spominje jer Stipe Milanović potječe iz sela Donjih Glavica kraj Sinja.

Optužbi da je udbaš nije pošteđen ni bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Grafit u kojem se predsjednika Milanovića pita "koliko su mu Rusi platili" vjerojatno proizlazi iz sukoba u koji su on i predsjednik Vlade Andrej Plenković ušli nedugo nakon početka rata u Ukrajini koji traje već više od 100 dana. Premijer je predsjedniku više puta predbacio da daje "proruske" izjave te da relativizira rusku agresiju na Ukrajinu.

"Pomilovanje udbaša" koje se spominje u jednom grafitu najvjerojatnije se tiče činjenice da je Anto Nobilo, pravni zastupnik Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, koji su na njemačkom sudu 2016. osuđeni na doživotne zatvore za pomaganje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, najavio da će od Milanovića zatražiti da pomiluje njegove klijente.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica sredinom je travnja za Hinu rekao da bi predsjednik Milanović, u slučaju da pomiluje Perkovića i Mustača, napravio presedan jer od stupanja na predsjedničku dužnost nije odgovorio na 274 molbe za pomilovanjima koje mu je uputilo resorno ministarstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:56