POSLJEDICE POTRESA

Dimnjaci i dalje padaju, vatrogasci imaju puno posla, u Velikoj Gorici jedan vrtić van funkcije

Većina se iseljenih Zaprešićana smjestila kod obitelji, a za 20-ak stanovnika Grad je osigurao smještaj
 Damil Kalogjera

Dvadesetak minuta prije potresa u prtljažnik automobila slagao sam kalendare koje sam to jutro prijateljima nosio na dar, a da sam to slučajno radio u vrijeme potresa, danas moja djeca ne bi imala jednog roditelja - ispričao nam je Damil Kalogjera, na čiji je auto jučer u potresu sa zgrade u zagrebačkom centru pala ogromna kapa od dimnjaka.

Zgrada u Žerjavićevoj 4, s koje je pao dio dimnjaka, zbog neodržavanja već godinama plijeni medijsku pozornost, a riječ je o dvokatnici koju je za sebe sagradio Herman Bollé, arhitekt koji je oblikovao pola grada. Zgrada, čini se, nije bila sanirana ni nakon prvog potresa, onog koji je u ožujku pogodio Zagreb.

Kalogjera kaže da je auto potpuno uništen.

- Parkirao sam na propisno označenom mjestu. Postavlja se pitanje zašto Grad Zagreb nije stavio traku na ta parkirna mjesta, na kojima prijeti nešto s krovova ili zgrada - pita se Kalogjera. Parkirna mjesta ispred te zgrade danas jesu bila ograđena policijskom trakom, a jedini preostali stanar u zgradi rekao nam je da većinski suvlasnik već godinama nije uložio u održavanje zgrade.

Jedna je to od brojnih šteta koje je jučerašnji potres prouzročio i u samom Zagrebu.

Vatrogasci su u ponedjeljak i utorak, kako su nam rekli, imali više od 150 intervencija, a jednako ih je toliko bilo i jučer.

Skidaju crepove

Vatrogasce smo zatekli i u Opatovačkoj ulici, gdje su s jedne obiteljske kuće uklanjali dimnjake, a druga su vatrogasna kola istodobno bila u Deželićevoj, gdje su također sa zgrada skidali crepove i dimnjake. Gradom su na mnogim krovovima i dalje vidljiva oštećenja, rupe, napuknuti dimnjaci, zabatni zidovi koji još stoje otvoreni ili samo prekriveni plastičnim materijalima.

- Intervencija ima, posvuda slični problemi - dimnjaci i popadali crepovi - ispričao nam je jedan od vatrogasaca.

image

Zagrepčani su se parkirali na Zrinjevcu
Darko Tomaš/Cropix

Građani i na društvenim mrežama razmjenjuju svoja iskustva, ima i onih koji nisu sanirali posljedice prvog potresa, pa im se sada šteta pojačala, a ima i onih koji jesu, pa su opet dobili raspukline po stanovima. Potres je veliku štetu prouzročio i u Zaprešiću te u Velikoj Gorici.

U Zaprešiću su, kako je rekao gradonačelnik Turk, iselili 50-ak obitelji, a u Velikoj Gorici, rekao nam je Krešimir Ačkar, obnašatelj dužnosti gradonačelnika, u dva su privatna hotela smjestili 22 ljudi.

Bez vode i struje

- Dvanaest obitelji iselili smo iz obiteljskih kuća koje su stradale; riječ je o području Vrhovlje.

Poslije potresa ostali smo bez vode i struje, ali to smo tijekom dana uspjeli sanirati - rekao nam je Ačkar te dodao da su angažirali i šest statičara, koji će uskoro krenuti u obilazak tih obiteljskih kuća jer su prvo pregledali objekte javne namjene.

- Jedan je vrtić poprilično stradao i više ga nećemo niti otvoriti, a u drugom će se moći sanirati šteta - rekao je Ačkar. Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk jučer je izvijestio kako je razorni potres s petrinjskog područja prouzročio velike štete na tri višestambena objekta u centru Zaprešića, iz kojih je iseljeno više od 50 obitelji, ali, dodao je, stradalih i ozlijeđenih, na sreću, nije bilo.

- Većina se iseljenih stanara smjestila kod obitelji, a za 20-ak stanovnika Grad je osigurao privremeni smještaj - rekao je Turk.

Izvijestio je da je u užem centru Zaprešića, u višestambenim objektima koji su građeni 60-ih godina prošlog stoljeća, potres učinio prilično velike štete.

- U ovom trenutku iz te tri zgrade iseljeno je više od 50 obitelji - rekao je gradonačelnik Turk te dodao da trenutno ne može dati podrobnije informacije, no da zgrade, prema jednoj od njih, neće biti za stanovanje do potpune sanacije.

Umjetnički paviljon će 2021. biti zatvoren

U potresu u utorak je dodatno stradao Umjetnički paviljon na Tomislavovom trgu u Zagrebu.

Ravnateljica Jasminka Poklečki rekla je: "U potresu se cijela zgrada Umjetničkog paviljona ponovno jako protresla.

Bila sam, zajedno s djelatnicima, u Paviljonu, bio je to nama normalan, radni dan. No, normalan je bio do trenutka kada se zgrada nije počela tresti kao da je kutija šibica, a ne građevina. Umjetnički paviljon pretrpio je dodatna oštećenja, koja, nažalost, nisu mala.

Ponovno će struka izaći na teren dodatno provjeriti stanje paviljona, a kako dalje govori Jasminka Poklečki "Zasad smo sigurni da ćemo cijelu sljedeću godinu biti zatvoreni”. (P. Kiš)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:33