OČEKIVANJA OD SEZONE

DIREKTOR HRVATSKE TURISTIČKE ZAJEDNICE 'Gosti iz Njemačke i Francuske neće doći u Hrvatsku ako moraju potom ići u karantenu'

Kristjan Staničić
 Boris Kovacev / CROPIX

Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, u "Newsroomu" na N1 televiziji govorio je o radu Hrvatske turističke zajednice u vrijeme epidemije koronavirusa, očekivanjima od predstojeće sezone, važnosti otvaranja granica te ukidanja epidemioloških mjera za turizam - ne samo u Hrvatskoj.

Prošla godina bila je rekordna po brojkama za turizam, a ministar turizma Gari Cappelli izjavio je kako se ove godine očekuje oko 30 posto turističkog prometa u odnosu na onaj prošlogodišnji.

- Naše procjene govore da ćemo ostvariti oko 30 posto turističkog prometa. Mi se nalazimo u povoljnijoj situaciji nego zadnjih mjeseci i za očekivati je da ćemo primicanjem srpnja i kolovoza uspostaviti sve preduvjete za dolazak stranih turista. Aktivni smo na tržištima stranih zemalja, od Slovenije i Mađarske do Austrije, Slovačke, Poljske, Njemačke i Češke. Održavamo komunikaciju sa svim našim turističkim tržištima - rekao je Kristjan Staničić.

Dodao je kako je dokument EK pozitivna reakcija na inicijativu Hrvatske, da se turizam sagledava s ozbiljnijeg aspekta i da ćemo doći u fazu gdje ćemo moći ostvarivati određeni turistički promet.

- Mislim da moramo zaboraviti na turizam kakav je bio do jučer. Nalazimo se u drugačijem vremenu i uvjetima života i morat ćemo se prilagođavati provedbi mjera koje će svima omogućavati sigurnost. Sigurnost je osnovni preduvjet da nam turisti dođu, a Hrvatska je zahvaljujući uspješnom suzbijanju pandemije jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija. Kako se budemo približavali srpnju vjerujem da ćemo uhvatiti turistički promet - rekao je Staničić.

Kaže i kako svih 19 predstavništava Hrvatske turističke zajednice komunicira međusobno o situacijama u pojedinim zemljama, jer su negdje na snazi takve epidemiološke mjere koje podrazumijevaju i da se neki građani moraju po povratku pridržavati samoizolacije.

- Hrvatska je otvorila granice, ali je osnovni preduvjet da i ostali otvore granice. Logično je očekivati da ćemo imati priljev turista iz okolnih zemalja. Spremni smo za promociju na svim tržištima, ali ćemo naglasak staviti na blisko okruženje. Treba pratiti mjere u drugim zemljama - ne mislim da će turisti iz Njemačke i Francuske doći u Hrvatsku ako moraju potom ići u karantenu. Mislim da je Hrvatska dokazala da se može nositi s neplaniranim negativnim situacijama koje utječu i na društvo i turizam - rekao je Staničić za N1.

Također vjeruje da će turistički radnici i pružatelji usluga znati odgovoriti svim preprekama, kao i nebrojeno puta do sad.

- Hrvatska može odgovoriti na svaki zahtjev. Mislim da je važno pratiti upute i držati se mjera, kako bi se pandemija držala pod kontrolom. Mislim da će svi u turizmu imati drugačiju krvnu sliku poslovnih rezultata i da ćemo svi biti jednako pogođeni smanjenjem prihoda i zarade. Važno je to što je Vlada izašla s paketima mjera i doprinijela očuvanju radnih mjesta i očuvanju likvidnosti gospodarstva. Važno je da relaksacijom mjera budemo spremni za doček gostiju i razmišljamo potom o pripremama za 2021. godinu - zaključio je Staničić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:41