KRIZA U BRODOGRADILIŠTU

DIREKTOR ULJANIKA ROSSANDA SASTAO SE S KONČAROM I VLASNIKOM AUSTRALSKE SCENIC GRUPE Nije jasno odgovorio jesu li to novi mogući strateški partneri

Gianni Rossanda
 Matija Djanjesic / CROPIX

Kakve su šanse da Uljanik i 3. maj prežive dramu s kojom su suočeni, da opstanu u sadašnjem obliku, da radnici nastave graditi brodove - no ne s gubicima, već sa zaradom? Njihova su sadašnjica stalni problemi s isplatom plaća, blokirani računi, navozi na kojima se nema baš što raditi, potraga za uistinu kvalitetnim strateškim partnerom bez fige u džepu i želja za što bržim odlaskom postojećeg menadžmenta. Nimalo optimistična situacija, za koju dobri poznavatelji tvrde da vodi prema stečaju, piše HRT.

Ekskluzivni gost Teme dana na HTV-u bio je predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda koji se u program uključio nakon što je u utorak navečer održao sastanak s Dankom Končarom i Glenom Moroneyem, za čiju australsku Scenic grupu Uljanik gradi luksuzni polarni kruzer. Komentirao je informaciju da bi se Končar i Moroney mogli udružiti te u Uljanik zajednički ući kao strateški partneri.

- Želimo imati za partnera i Scenic, a ako je više partnera zainteresirano, posebno za brodogradnju, signali prema javnosti i percepcija mogu biti samo pozitivni, kazao je.

A kako bi skinuli blokadu s 3. maja, kaže Rossanda, razgovaraju sa svakim vjerovnikom, ali su krenuli od najvećih.

- Treba razjasniti da pokušavamo deblokirati račun bez novaca. Radi se o čistim uvjeravanjima da za 3. maj postoji budućnost i da se pokaže dobra volja, kazao je.

Predsjednik Štrajkaškog odbora Uljanika Boris Cerovac pred novinarima je iznio razlog zašto po njemu Rossanda odmah mora odstupiti s mjesta predsjednika Uprave Uljanik grupe. Prema njegovim riječima, Rossanda je u šest godina odgovoran za veliko financijsko dugovanje, 3 do 4 puta veće nego što je temeljni kapital Uljanika.

- Nemam ništa protiv svog odlaska, čak ga i priželjkujem. Moram podsjetiti da je od kraja mog mandata, u travnju, bilo rečeno da ćemo ostati na 'tehničkoj funkciji' do finaliziranja programa restrukturiranja i pronalaska strateškog partnera. Činjenica je i da se svaki put kad je trebala biti promijenjena uprava - okolnosti nisu poklopile. Očekujem da će ovaj tjedan sud imenovati članove NO-a. Bilo bi neozbiljno dati ostavku dok nema NO-a, kazao je Rossanda.

- Nemoguće je da je jedna osoba odgovorna za stanje u sustavu kakav je brodogradnja. Ako će biti lakše, ako se svi time amnestiraju - to kao priča može proći, odgovorio je Rossanda na pitanje tko je odgovoran za ovakvu situaciju u Uljanik grupi.

Nije želio odgovoriti na pitanje kolika mu je plaća, samo je kazao da je "linearna i u skladu s plaćom predsjednika Uljanika u zadnjih 20 godina", piše HRT.

Smatra kako ga se ne može osumnjičiti ili optužiti za ništa, osim za poslovne odluke.

- Ako je to krimen, onda je to krimen, kratko je kazao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:59