'PERITE RUKE LUGOM'

DIVJAK OŠTRO REAGIRALA NA BANDIĆEV BIZARAN SAVJET UČENICIMA 'Njegova izjava je krajnje neprihvatljiva - sigurnost učenika je imperativ!'

    AUTOR:
    • Matej Devčić

  • OBJAVLJENO:
  • 02.03.2020. u 13:38

Zagreb, 090919.
OS Gracani. Gracani 4a.
U povodu prvoga dana nove skolske godine i ulaska kurikularne reforme Skola za zivot u sve skole diljem Hrvatske ministrica znanosti i obrazovanja Blazenka Divjak posjetila je Osnovnu skolu Gracani. Na fotografiji: Blazenka Divjak.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Željko Puhovski / CROPIX

Blaženka Divjak

 

Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo je reakciju ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak na izjavu gradonačelnika Zagreba Milana Bandića o nedostatku sapuna u školama u kontekstu koronavirusa.

Bandić je, naime, na novinarsko pitanje zašto u školama nema sapuna učenicima savjetovao da peru ruke lugom, odnosno pepelom.

-Održavanje osobne higijene važna je preventivna mjera u borbi protiv virusnih bolesti, a sada konkretno koronavirusa. Osnivač škole zadužen je za osiguravanje materijalnih sredstava škola i gradonačelnik Zagreba, kao i svi osnivači, dobivaju za to financijska sredstva i iz Državnoga proračuna tako da nema isprike za neodgovornost i zanemarivanje obveza.

Izjava gradonačelnika Zagreba, u kontekstu ozbiljnosti situacije s koronavirusom, krajnje je neprihvatljiva – sigurnost učenika je imperativ!

Postoje vrlo pozitivni primjeri odgovornih osnivača koji se brinu o školama tako da očekujem preuzimanje odgovornosti svih čiji je zadatak briga o školama – od ravnatelja i osnivača škola do samog Ministarstva znanosti i obrazovanja - stoji u reakciji ministrice Divjak. 

Maras pozvao Bandića da osigura osnovne higijenske uvjete u školama i vrtićima

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras pozvao je u ponedjeljak gradonačelnika Milana Bandića da zbog koronavirusa već sutra u gradskim vrtićima i školama osigura osnovne higijenske uvjete, to jest da za to izdvoji još 40 milijuna kuna.

Previše je zagrebačkih škola i vrtića koji nemaju tople vode, i to se ne može riješiti odmah, ali odmah se može riješiti da djecu svako jutro kada dođu u školu dočekaju adekvatno očišćene prostorije i najosnovnije higijenske potrepštine, a toga u Zagrebu nema, rekao je Maras i podsjetio kako roditelji svaki dan nadomještaju higijenske potrepštine.

U ovom trenutku, ustvrdio je, 150.000 djece u vrtićima te u osnovnim i srednjim školama u Zagrebu nema osnovne higijenske uvjete.

"S obzirom da u Zagrebu plaćamo najveći prirez u državi, obrazovanje bi trebalo biti prioritet Grada i to jednostavno više ne možemo tolerirati. U ovom trenutku po djetetu na godišnjoj razini Grad Zagreb izdvaja svega 300 kuna za cjelokupnu higijenu u školi - i za čišćenje i za materijal i za sapun i za papirnate ubruse. Procjenjujemo da je to nedostatno", istaknuo je Maras na konferenciji za novinare.

Od Bandića i pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje Ivice Lovrića zatražio je dodatnih 40 milijuna kuna na godinu za tu svrhu, što je duplo više od sadašnjeg iznosa.

Bandiću je poručio i da taj novac, umjesto svojim prijateljima, pajdašima, vozačima i onima s kojima radi određene planove kako uzeti novac građanima, treba uložiti u dječju higijenu.

Maras je napomenuo da im se zbog nedostatka osnovnih higijenskih uvjeta u vrtićima te u osnovnim i srednjim školama u Zagrebu svakodnevno javljaju roditelji. Pozvao je Zagrepčane da im se i dalje javljaju preko društvenih mreža i e-maila ako u vrtićima i školama nema osnovnih higijenskih uvjeta.

"Kao roditelji zabrinuti smo za higijenu i zbog epidemije koja vlada u svijetu jer - ako se ulaže u ograničenje širenja epidemije koronavirusa - mi moramo osigurati takve uvjete i u zagrebačkim vrtićima, osnovnim i srednjim školama", poručio je Maras.

Tajnica zagrebačkog SDP-a i bivša ravnateljica jedne osnovne škole Tanja Djaković rekla je da je zbog koronavirusa preporuka struke prati ruke toplom vodom i sapunom, ali, nažalost, naši najmlađi sugrađani u odgojno-obrazovnim ustanovama ne mogu to provoditi.

Poručila je kako se nikako ne može reći da novca nema jer se vidi da se on troši na različite prekomjerno financirane projekte - fontane i spomenike, pa i na Spomenik domovini koji se gradi. "Spomenik domovini nije mramor, spomenik domovini je dijete", poručila je.  (Hina)

 

Izdvajamo