REZULTATI SUSTAVNE KONTROLE

DIVJAK OTKRILA GDJE SU RADILI PREVARANTI S LAŽNIM DIPLOMAMA 'U pitanju su tri slučaja, krivotvorene diplome otkrivene su na Filozofskom fakultetu'

 
 CROPIX

ZAGREB - Ministrica znanosti i obrazovanja prof. Blaženka Divjak održala je danas izvanrednu izjavu za medije povodom otkrića dvije lažne diplome u školama u prva dva tjedna.

- Jučer poslijepodne otkrivene su tri nevjerodostojne, krivotvorene diplome, radi se o jednoj osnovnoj školi i dvije srednje škole, a pritom je u jednom slučaju riječ o gimnaziji. Sve diplome su otkrivene na Filozofskom fakultetu, rekla je Divjak.

- Pritom je riječ o jednoj diplomi koja datira iz 2000. godine, njemački i francuski jezik, osoba radi u gimnaziji. Jedna diploma je iz 2016. godine iz informacijskih znanosti. Najfriškija krivotvorena diploma je ona za hrvatski i njemački jezik, osoba radi u osnovnoj školi, otkrila je Divjak.

- Hvala svim ravnateljima koji su promptno pristupili provjeri diploma, zahvaljujem fakultetima koji provjeravaju diplome. Sve varalice ćemo identificirati i svi će dobiti izvanredni otkaz. Sve su prijave krenule prema DORH-u, poručila je ministrica.

- Ovo je poruka svima koji pokušavaju varati da to ne smiju raditi, jedino se poštenim radom može napredovati. Pokazali smo da je naša akcija bila opravdana. Apeliram na ostale ravnatelje da u godinu dana provjere sve one diplome koje nisu provjerene. Također apeliram na fakultete gdje dolaze te diplome na provjeru da ih odrade na način kao što je to učinio Filozofski, rekla je.

Zagreb, 310119.
Ministrica znanosti i obrazovanja Blazenka Divjak odrzala je izvanrednu konferenciju za medije povodom otkrica laznih diploma u skolama.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjevic / CROPIX

Na Filozofskom fakultetu nisu željeli iznositi imena nastavnika s lažnim diplomama niti škole u kojima su zaposleni.

Kako smo već pisali, Filozofski fakultet u Zagrebu otkrio je slučaj dviju krivotvorenih diploma zaposlenika škola. Tijekom provjere diploma svih zaposlenika u obrazovanju, koju je prije dva tjedna naložila ministrica, na Sveučilištu u Zagrebu pronađene su prve dvije krivotvorine. Dekanica Filozofskog fakulteta Vesna Vlahović-Štetić potvrdila je da su lažni dokumenti otkriveni kod njih.

Nije željela u javnost izaći s nazivima škola, tek je rekla da je u slučaju prve otkrivene lažne diplome riječ o osnovnoj školi u manjemu mjestu.

Ovo je prvi slučaj otkrivanja lažnih diploma, nakon što je ministrica Blaženka Divjak poslala uputu svim školama u RH da diplome svojih zaposlenika pošalju matičnim fakultetima na provjeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 22:27