NEPOVOLJNO VRIJEME

DIVLJA OLUJA POHARALA SLOVENIJU PA SE OBRUŠILA NA DIJELOVE HRVATSKE Najgore prošao Gorski kotar, padala tuča kakva se rijetko viđa, štete su velike

 
 Lino Loncaric / Neverin.hr

Rijetko viđena tuča u utorak navečer zahvatila je područje Gorskog kotara, a štete se još zbrajaju, objavio je portal Neverin.hr.

Jako grmljavinsko nevrijeme razvilo se u kasnim poslijepodnevnim satima na sjeveru Gorskog kotara, a stiglo je iz Slovenije, u kojoj je divlja oluja također pričinila znatnu materijalnu štetu.

Iznimno velika grmljavinska aktivnost zabilježena je na užem području općine Brod Moravice, gdje je pala i tuča veličine šake.

Stradali su i automobili, a pravi razmjeri, tj. posljedice nevremena tek se trebaju utvrditi.

Fotografije iz Gorskog kotara ustupio nam je portal Neverin.hr.

Lino Loncaric / Neverin.hr

Lino Loncaric / Neverin.hr

Lino Loncaric / Neverin.hr

Lino Loncaric / Neverin.hr

Lino Loncaric / Neverin.hr

Na autocesti A6 u tunelu Rožman brdo promet se jedno vrijeme odvijao jednom prometnom trakom u oba smjera zbog zaustavljenih vozila koja su se ondje sklonila zbog jakog nevremena.

Vozilo se uz ograničenje brzine 40 km/h zbog žestoke oluje (tuča), javio je Hrvatski autoklub.

Olujni oblaci su nakon Gorskog kotara stigli i na šire karlovačko i zagrebačko područje kao i u dijelove Hrvatskog zagorja.

Nešto ranije u utorak, sunčan i vruć dan u Sloveniji su ponegdje naprasno prekinuli naleti izuizetno jakog vjetra s kišom i jakom tučom.

Kako javlja 24ur, riječ je o nevremenu nastalom uslijed međudjelovanja vruće zračne mase iz Afrike i osjetno hladnijeg sustava sa sjevernog Atlantika. Temperaturna razlika između dvaju sustava je čak 20 Celzijevih stupnjeva što su idealni uvjeti za nagli razvoj olujnih proloma oblaka.

Prognoza do vikenda

A kakvi nas vremenski uvjeti očekuju sljedećih dana?

Kako piše HRT-ov glavni meteorolog Zoran Vakula, u prognostičkim izračunima i dalje ništa novo - do nedjelje pretežno sunčano i iznadprosječno toplo, uz samo rijetke pljuskove s grmljavinom, te jugozapadnjak i jugo. I pritom danju većinom vruće, a noću će toplo, uz temperaturu zraka 20 °C i višu biti ne samo na Jadranu, nego i u sve više mjesta kopnene Hrvatske. Stoga će biti i sve veća vjerojatnost za toplinski val koji može djelovati na zdravlje, a i za mjestimične nove temperaturne rekorde.

Od nedjelje će biti nestabilnije, osobito u unutrašnjosti, gdje će ponovno biti česte kiše i grmljavine, a uz više oblaka i dotok hladnijeg zraka u više slojeve atmosfere - i prizemna će temperatura zraka biti niža nego u ovome tjednu, najprije u sjevernijim kopnenim krajevima, zatim i na Jadranu, gdje će mjestimice zapuhati bura, najavljuje Vakula.

Ni vjetar neće olakšati

DHMZ-ova meteorologinja Nataša Strelec Mahović za HRT prognozira da će u srijedu u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčano i vruće. Na temperaturi od 31 do 34 °C, koliko će najvjerojatnije biti sredinom dana, ni ponegdje umjeren jugoistočni vjetar neće pružati zamjetno olakšanje od vrućine.

Sunčano će biti i u središnjoj Hrvatskoj, uz većinom slab, samo na sjeveru ponegdje umjeren jugoistočnjak. Jutarnja temperatura bit će većinom od 17 do 20 °C, a dnevna od 31 do 33 °C.

Na sjevernom Jadranu najviša će dnevna temperatura uz sunčano vrijeme dosegnuti 31 °C. Puhat će slab jugozapadnjak i jugo, koje uz zapadnu obalu Istre može biti i umjereno. U unutrašnjosti Istre i u gorju tijekom dana će ponegdje biti umjerenog razvoja oblaka, pa nije isključena mogućnost za rijetki pljusak. Temperatura će biti malo niža nego uz obalu, osobito ona noćna, koja će većinom biti između 15 i 18 °C.

I u Dalmaciji sunčano i vruće. Ujutro će temperatura biti od 17 °C u unutrašnjosti do 23 °C uz obalu, a danju većinom od 32 do 34 °C. Pritom će slabo do umjereno jugo pružati tek manje osvježenje. More će biti malo do umjereno valovito, a temperatura mora od 22 do 24 °C, ugodna za kupanje.

Pravi ljetni dan bit će i na jugu Hrvatske, uz obilje sunca, slabo do umjereno jugo te malo do umjereno valovito more. Temperatura se noću neće spuštati ispod 20 °C, a danju će posvuda biti viša od 30 °C pa će se i more zagrijati ponegdje i na više od 24 °C.

Sunčano i vruće, pravo ljetno vrijeme u kopnenom će području biti i u nastavku tjedna. Pritom će temperatura još malo porasti, a najtopliji će dan najvjerojatnije biti subota. Vjetar će biti većinom slab pa bi samo u četvrtak moglo ponegdje biti umjerenog jugozapadnog i južnog vjetra, s kojima će stizati još topliji zrak.

I na Jadranu će biti sunčano. Noći će biti tople, mnogima i neugodno tople, a dani vrući, ali uz ipak malo nižu poslijepodnevnu temperaturu zraka nego na kopnu. Manje osvježenje donosit će i vjetar s mora, no on će prema kraju tjedna biti posve slab pa će ovaj tjedan zasigurno ostati zabilježen kao neuobičajeno topao. Držite se hlada i ne izlažite se suncu tijekom najtoplijeg dijela dana jer je indeks štetnog ultraljubičastog zračenja vrlo visok, a takav će ostati i veći dio tjedna.

Nakon niza vrućih dana, čini se da bi tek sljedeći tjedan mogao donijeti malo manje toplo vrijeme, prognozirala je za HRT Nataša Strelec Mahović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:01