NAKON NAPADA

Diže se razina osiguranja za premijera i predsjednika, stučnjaci: ‘Ministri bi trebali prestati davati izjave‘

Odluka o pojačanju mjera osiguranja štićenih osoba donijeta je nakon napada Daniela Bezuka
Arhiva, ilustracija
 Ranko Šuvar/Cropix

Pripadnici Uprave za posebne poslove sigurnosti pojačavaju osiguranje štićenih osoba i objekata u kojima se one kreću i žive. Također se pojačavaju mjere osiguranja u prometu, saznaje Jutarnji list od izvora bliskih policiji.

To znači da će se pojačati fizičko osiguranje svih najviših državnih dužnosnika, uključujući predsjednika, premijera, ministara obrane, unutarnjih i vanjskih poslova, ali i njihovih obitelji. Također se pojačava i osiguranje ostalih štićenih osoba koje su prema važećoj Uredbi podijeljene u tri kategorije.

Osim toga, pojačat će se i broj vozila u štićenoj koloni kojom se prevozi štićena osoba. Štićene osobe će se, prema potrebi, u skladu sa sigurnosnom procjenom, prevoziti u blindiranim vozilima. Na pitanje kada ovo stupa snagu, naš sugovornik iz policije odgovorio nam je: "Odmah".

Odluka o pojačanju mjera osiguranja štićenih osoba donijeta je nakon terorističkog napada Daniela Bezuka i teškog ranjavanja policajca ispred zgrade Vlade. Nadležne sigurnosne i policijske službe napravile su reviziju postojećih sigurnosnih procjena te je zaključeno kako je potrebno pojačati osiguranje. Ta informacija koincidira s jučerašnjom izjavom premijera Andreja Plenkovića da "treba ispitati je li predsjednik Vlade bio meta napada".

Pojačavanje mjera

"Sigurnosna situacija u zemlji nakon oružanog napada na sjedište Vlade i ranjavanja policajca definitivno je pogoršana i u skladu s time donijete su nove sigurnosne mjere", kaže nam sugovornik. Sada je praksa da kolonu čini vozilo sa štićenom osobom kojoj je sprijeda i straga vozilo zaštite. U skladu sa sigurnosnom procjenom, od sada će se standardnoj koloni dodavati dodatna vozila.

image
Andrej Plenković
Olivier Hoslet/POOL/AFP

Pojačane mjere štićenih objekata i nadalje se primjenjuju oko Trga sv. Marka. Jučer smo oko zgrada Vlade i parlamenta izbrojili 15 pripadnika policije, što je puno veći broj nego ranije. No i nadalje kod sebe imaju samo kratko oružje. Ipak, sada nesmetano automobilom možete prolaziti pored zgrade Vlade, Sabora i Ustavnog suda jer su ukinuti nadzorni punktovi na kojima su prethodnih dana policajci zaustavljali i pregledavali vozila koja idu prema tim objektima.

Zaštita ministara

Prema Uredbi o određivanju štićenih osoba samo su tri ministra u rangu štićene osobe - obrane, unutarnjih i vanjskih poslova. Svi ostali nemaju pravo na konstantnu fizičku zaštitu. Usprkos verbalnom napadu kojem je u srijedu navečer u Zagrebu dok je na javnoj površini davao izjavu za televiziju bio izložen ministar zdravstva Vili Beroš, to se neće mijenjati. No u slučaju potrebe svaki ministar može dobiti zaštitu ako se procijeni da je to potrebno.

Pojedini naši sugovornici smatraju kako bi ministri trebali prestati s davanjem izjava i intervjua na javnim gradskim površinama gdje su izloženi mogućem fizičkom napadu. "Evidentno je da su se pojedinci ohrabrili i nemaju straha verbalno napasti državnog dužnosnika na ulici. Bojim se da smo korak od situacije kada će neki ministar dok u nekom gradskom parku ili na ulici daje izjavu biti i fizički napadnut", pojašnjava nam naš sugovornik.

Usprkos pogoršanoj sigurnosnoj situaciji i verbalnom napadu na ministra zdravstva, glasnogovornik Vlade Marko Milić jučer nam je kazao kako ministrima neće biti zabranjeno davanje izjava i intervjua na javnim prostorima gdje nisu pod neposrednom zaštitom.

Nakon napada na Banske dvore i ranjavanja policajca, s najviših političkih razina pokrenute su optužbe o bujanju desnog radikalizma u državi.

Izvještaj SOA-e

Sigurnosno-obavještajna služba u svom izvještaju za 2019. godinu navela je kako "u Republici Hrvatskoj ekstremističke skupine su malobrojne, neorganizirane i sa slabom potporom javnosti. Stoga, ni jedna vrsta ekstremizma u Republici Hrvatskoj trenutno ne predstavlja značajniju prijetnju nacionalnoj sigurnosti te se prijetnja procjenjuje niskom".

Naši sugovornici tvrde kako se u međuvremenu situacija promijenila i kako ekstremizam, potaknut pandemijom, lošijom socijalnom situacijom i ostalim ipak jača i da se situacija po tom pitanju u međuvremenu pogoršala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:49