GDJE IH SMJESTITI?

Djeca iz Koprivnice i dalje žive s roditeljima zlostavljačima. Problem je poznat i traje već dugo

Zakon je sad tu, nema više natrag, pa nećemo ga mijenjati, tek je stupio na snagu, kaže ministar Piletić

Ilustracija

 Kseniia Glazkova/Alamy/Alamy/Profimedia/Kseniia Glazkova/alamy/alamy/profimedia

Dvoje djece u dobi od dvije i 3,5 godine, koju je Općinski sud u Koprivnici 30. prosinca prošle godine zbog zlostavljanja i zanemarivanja oduzeo roditeljima te naložio njihov hitan smještaj u dom, još uvijek žive s tim roditeljima.

Čak i desetak dana nakon što je apel očajnih koprivničkih socijalnih radnika koji ih nemaju gdje smjestiti, javno objavljen.

- Da, još su s biološkom obitelji. Naravno da nisam time zadovoljan. Imali smo danas sastanak vezan za taj slučaj, tražimo način da se problem hitno riješi.

Znamo, ali...

Znamo da se radi o maloj djeci i sudskoj odluci, razlog zbog kojeg ih nismo zbrinuli u domu ili udomiteljskoj obitelji nedostatak je smještaja. Sud je naveo da se djeca smjeste u konkretni dom, koji ih nije primio jer su, kako kažu, prekapacitirani. Bez obzira na deinstitucionalizaciju, morat ćemo proširiti kapacitete institucionalnog smještaja. Utvrđujemo gdje su potrebe najveće - kaže ministar rada i socijalne politike Marin Piletić.

Podsjetimo, bivši centri za socijalnu skrb, osobito s područja s većim udjelom romske populacije, već duže vrijeme upozoravaju da nemaju gdje smještati djecu izdvojenu iz bioloških obitelji, jer su domovi i udomiteljske obitelji prepuni, neki od njih imaju i 50 posto više djece od kapaciteta, a neke udomiteljske obitelji i po dvostruko više djece od dozvoljenog. Problemi traju već dugo, a počeli su s provođenjem deinstitucionalizacije, odnosno postupnog ukidanja klasičnih domova i prelaska na alternativne oblike skrbi, prije svega udomiteljske obitelji.

image

Marin Piletić

Ivana Nobilo/Cropix

Međutim, tijekom godina, kapaciteti domova su smanjivani, dio domova je prestao primati djecu, a broj udomiteljskih obitelji to nije pratio. Štoviše, tijekom 2020. ukupan broj novih dozvola za obavljanje udomiteljstva iznosio je 145, dok je u istom razdoblju 543 udomitelja prestalo obavljati udomiteljstvo. Lani je u udomiteljstvo ušlo 166 obitelji, no koliko ih je izašlo, nismo saznali. Kažu kako su "čistili listu", pa odnos novoizdanih i prekinutih licenci nije realan.

Novi zakon

Problem je kulminirao nakon tragičnog slučaja djevojčice Nikoll, nakon kojeg je broj djece izdvojene iz biološke obitelji višestruko narastao. Socijalni radnici upozoravaju da im, uz nagomilane probleme čiji je vrhunac nemogućnost smještaja ugrožene djece, posao dodatno otežava i novi Zakon o socijalnoj skrbi, koji je u potpunosti centralizirao sustav, ukinuo centre za socijalnu skrb i pretvorio ih u podružnice centrale u Zagrebu, bez koje ne mogu donijeti praktički ni jednu odluku - žena kojoj je izgorjela kuća jednokratnu naknadu čekat će 50 dana jer bivši centri više ne smiju imati blagajnu za hitne pomoći, već sve mora ići preko centrale.

- Osnovali smo novu ustanovu Hrvatski zavod za socijalni rad zbog ujednačavanja standarda na terenu. Zakon je sad tu, nema više natrag, pa nećemo ga mijenjati, tek je stupio na snagu. Ocjenjivati njegove učinke nakon mjesec dana je neozbiljno. Siguran sam da će tijekom nekog vremena dati dobre rezultate - kaže ministar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:44