NESREĆA U AKVATORIJU ŠIBENIKA

DJECA POGINULIH TALIJANA UOČI PRESUDE HORVATINČIĆU 'Prije 8 godina osjetili smo se potpuno samima usred Jadrana. Nadamo se da ćemo naći siguran dok'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 12.03.2019. u 16:32

Sibenik, 080319. Opcinski sud.
Nastavak sudjenja zagrebackom poduzetniku Tomislavu Horvatincicu zbog izazivanja pomorske nesrece u kojoj je smrtno stradalo dvoje talijnskih drzavljana.
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Nikša Stipaničev / CROPIX

Nakon što su prošlog tjedna na šibenskom Općinskom sudu iznesene završne riječi na trećem suđenju poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću, u srijedu se očekuje presuda za pomorsku nesreću u kojoj je 2011. poginuo talijanski bračni par Salpietro.

Horvatinčić je tog kolovoza na njihovu jedrilicu naletio svojim gliserom ploveći u akvatoriju Šibenika.

Dan uoči presude medijima su se emotivnim e-mailom na engleskom jeziku obratili sin i kći poginulog para, Federico i Gaia Salpietro.

Njihovo pismo u slobodnom prijevodu je objavio Dnevnik.hr, a mi ga u nastavku prenosimo.

"Prošlo je osam godina. Proteklih osam godina, bili smo prisiljeni suočavati se s najtužnijim događajem u našim životima i to zahvaljujući ekstremno dugom suđenju.

Proteklih osam godina ogorčeni smo nevjerojatnom strategijom obrane koja je počela kao snažna ofenziva i psihološko nasilje.

Proteklih osam godina prisustvovali smo nizu saslušanja, čuli razne presude, nosili se s izvještajima tehničkih i medicinskih vještaka, dali nebrojne intervjue međunarodnim medijima, razgovarali s hrvatskim, talijanskim i europskim parlamentima, sastajali se i telefonski razgovarali s političarima, veleposlanstvima, konzulatima i nebrojeno se puta sastali s našim odvjetnicima.

Proteklih osam godina smo izloženi snazi laži koja je suprotstavljena neprocjenjivoj važnosti dostojanstva i čovječnosti.

Prije osam godina osjetili smo se potpuno samima usred Jadranskog mora, gdje su tog utorka ujutro preminuli naši otac i majka.

Nadamo se da ćemo, nakon sutrašnje presude, konačno naći siguran dok.

Nadamo se da će nas odvesti prema svjetlijoj budućnosti, s mnogo više čovječnosti.

Mi tražimo da istina izađe na vidjelo. Nadamo se da će Hrvatska postati sigurnije mjesto.

Zaista smo zahvalni svima onima koji su u ovom slučaju svoj posao odradili profesionalno kao i svima ostalima koji su za nas imali lijepe riječi i ustrajali na pozitivnom stavu svih ovih godina.

Svi to zaslužujemo.

Federico i Gaia Salpietro"

Izdvajamo