DRAMA U ZADRU

Dječaka (9) ozlijedila psihički bolesna majka, otac nasilnik traži skrbništvo

ZADAR - Zbog lakših tjelesnih ozljeda koje mu je nanijela vlastita majka na odjel pedijatrije zadarske Opće bolnice u utorak navečer dovezen je devetogodišnji dječak sa šireg zadarskog područja.

Njegova starija sestra (12) policiji je prijavila majku, koja boluje od paranoidne šizofrenije, jer fizički zlostavlja sina.

Nakon intervencije policije i Centra za socijalnu skrb dječak je primljen u bolnicu gdje se još uvijek nalazi, a u teškom stanju hospitalizirana je i majka protiv koje će biti podnesen optužni prijedlog zbog nasilja u obitelji.

U cijelu priču brzo se uključio i otac, inače višestruko prijavljivan zbog obiteljskog nasilja, koji se trenutno bori za skrbništvo nad sinom i dvije kćeri. Iako je javno optužio svoju suprugu da je dječaku tu večer dala i veliku količinu tableta za smirenje Normabel jer nije prestajao plakati, očeve tvrdnje jučer nisu željeli potvrditi ni u policiji, ni u zadarskoj bolnici. Pogotovo zato što je ocu izrečena sudska zabrana prilaženja djeci zbog zlostavljanja i nasilja u obitelji.

Dok devetogodišnjak leži na Pedijatriji, njegove dvije sestre Centar za socijalnu skrb odmah je smjestio u Dječji dom u Kaštelima jer se o djeci više nema tko brinuti.

S tragičnom situacijom u ovoj obitelji već godinama su upoznate socijalne službe na zadarskom području u čijem je nadzoru ova obitelj već duže vrijeme.

Dječakov otac, 43-godišnji razvojačeni branitelj i stopostotni invalid, ima dijagnosticiran težak oblik PTSP-a, a uz to je operirao i karcinom. Nedavno je izašao iz zatvora gdje je bio četiri mjeseca zbog zapuštanja i zlostavljanja svoje malodobne djece.

Kao sigurnosna mjera izrečena mu je i zabrana pristupa kćerima i sinu. Majka se već duže vrijeme liječi od šizofrenije i nekoliko je puta zbog toga hospitalizirana.

Njezino stanje se, kako doznajemo, drastično pogoršalo zadnjih desetak dana što je na kraju umalo rezultiralo tragedijom. Na pitanje kako je moguće da su djeca živjela u ovakvim uvjetima i zašto ranije nisu oduzeti obitelji koja se za njih nije mogla brinuti, u Centru za socijalnu skrb u Biogradu, u čijem je tretmanu bila ova obitelj, kažu kako majka do sada nije bila nasilna i kako ta odluka "nije na njima već na sudu i kako su takvi postupci dugotrajni".

S Općinskog suda u Zadru stigao je demantij. U travnju ove godine od Centra su dobili zahtjev da se ovim roditeljima oduzmu prava da žive s djecom. Iako se taj zahtjev prvotno odnosio na majku i oca, već na prvom ročištu koje je održano u svibnju, Centar povlači prijedlog da se djeca oduzmu majci pod napomenom da joj se "stanje značajno poboljšalo".

Na dva naredna ročišta koja su u međuvremenu zakazana kako bi se odlučivalo o ocu, on se uopće nije pojavljivao jer je u to vrijeme bio u pritvoru.

Novo sudsko ročište sazvano je za kraj studenog, a stručnjaci s kojima smo razgovarali kažu kako je smještaj u instituciju, izvan obitelji, za ovu djecu sada najbolje rješenje.

Dječakovo stanje sada je stabilno, a kad se potpuno oporavi bit će smještan u Dom u Kaštelima zajedno sa svojim sestrama.

'Majka nije ranije bila nasilna prema djeci'



U Centru za socijalnu skrb u Biogradu potvrdili su nam kako je ova obitelj kontinuirano u njihovom tretmanu već nekoliko godina i da otac zbog višestrukog zlostavljanja ne smije prići djeci.

- Ovo je prvi put da je teško bolesna majka bila nasilna prema djeci. Oni će sad biti smješteni u dom na godinu dana, a nakon što istekle taj rok vidjet ćemo kakva će biti situacija u obitelji i hoćemo li im pružiti drugu šansu- rekli su nam u Centru Biograd.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 15:27