LOŠA IDEJA

Dječaka iz Afganistana cijelu noć odvajali iz ljepljivog bitumena koji mu je okovao tijelo

 

Nevjerojatan i u ovom dijelu svijeta nezabilježen slučaj spašavanja uspješno su, ali s teškom mukom, odradili vatrogasci iz Kutine. Gotovo 9 sati su iz ljepljivog bitumena kojim je bio ispunjen jedan od kontejnera željeznice izvlačili izbjeglicu iz Afganistana, dječaka čija je starost procijenjena na 15 godina.

Čak desetero vatrogasaca cijelu je noć s utorka na srijedu provelo u vagonu te milimetar po milimetar, golim rukama odvajali ljepljivu masu s tijela iscrpljenog dječaka, pri čemu su se u nekoliko navrata i sami našli u opasnosti da ih gusta crna smjesa proguta.

Oporavlja se u Sisku

Nakon 8 i pol sati, u srijedu oko 5.30, uspjeli su spasiti mladog Afganistanca s kojim su cijelo vrijeme komunicirali kako ne bi zaspao od iscrpljenosti, a sada se nalazi u Općoj bolnici u Sisku gdje se, kako doznajemo, uspješno oporavlja.

Sve je počelo kada im je još na kolodvoru u Banovoj Jarugi dojavljeno kako je jedna osoba primijećena u vagonu s bitumenom. Željeznička kompozicija je preusmjerena na kutinski kolodvor, gdje su odmah stigli vatrogasci s opremom za rezanje i piljenje.

Ovih desetak članova Vatrogasne postrojbe iz Kutine kažu kako tu mučnu i iscrpljujuću noć nikada neće zaboraviti.

- Oko 21 sat smo hidrauličnim škarama i pilom počeli rezati otvor na vagonu kako bismo uopće mogli ući unutra i odmah prionuli s iskapanjem unesrećenog. To je bilo strašno! Ta smjesa je bila užasno ljepljiva, poput smjese za depiliranje samo još ljepljivija. Cijelu situaciju je pogoršavala činjenica da se smjesa stvrdnjavala kako se spuštala noć i temperatura počela padati. Ta smola je postala nešto kao ljepljivi oklop oko tog dječaka.

Kao živo blato

Noževima i pilama smo pokušavali izrezati komade te smjese oko dječakova tijela, ali to nije mnogo pomoglo pa smo je počeli rukama razmicati s njegova tijela. To nas je fizički, ali pogotovo psihički jako iscrpljivalo, jer smo morali polako i oprezno raditi da i nas ta smola ne proguta. Naime, nije bilo drugog načina nego da stojimo na bitumenu, koji nas je pomalo uvlačio kao živo blato. Zato smo pod noge podmetali daske i razni drugi građevni materijal - prepričao nam je ovaj nesvakidašnji mučni događaj zapovjednik Vatrogasne postaje Kutina Marijo Paluh.

Ističe kako je to psihički djelovalo na vatrogasce, jer osim opasnosti da ih smola ne uvuče i zarobi, na njihovu psihu je utjecala i činjenica da je unesrećeni bio u bolovima. Migrant se, doznajemo, u željeznički kontejner sakrio vjerojatno još u Srbiji. Paluh kaže kako su nakon uspješne akcije spašavanja doznali da se jedini slučaj sličan ovome dogodio prije nekoliko godina u Kini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:26